Fortsatt internationellt investerarintresse

Elefanten 17, Stockholm

Läge A-
Gatuadress Herkulesgatan 28, Vattugatan 17–19
Byggår 2002
Uthyrbar area ca 4 600 kvm
Uthyrningsgrad 100%
Hyresrisk Låg
Hyresgäster Svensk mjölk, SJ och Trafikverket

TRANSAKTION

Köptidpunkt december 2012
Köpare Catella real Estate AG KAG
Säljare IVG Funds
Köpeskilling ca 304 mkr
Direktavkastning ca 5,2–5,4 %
Kr/kvm ca 66 000 kr/kvm

Visa faktaruta

Kontorsfastigheten Elefanten 17, belägen på Herkulesgatan 28 och inom Stockholm CBD, såldes under slutet av sista kvartalet 2012 till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 304 miljoner kronor. Säljare var den tyska fondförvaltaren iVG Funds som ägt fastigheten sedan den köptes 2004 från Fabege. Den nya ägaren är Catella Real Estate AG KAG på uppdrag av fonden Sarasin Sustainable Properties European Cities.

Fastigheten lockade många olika intressenter, däribland flera andra internationella aktörer. Byggnaden, som är uppförd 2002 och består av cirka 4 600 kvm kontorsarea, har flera stabila hyresgäster så som Svensk mjölk, SJ och Trafikverket.

IVG Funds valde nu alltså att avyttra fastigheten som de köpte år 2004 för cirka 265 miljoner kronor, vilket då motsvarar en initial yield om 5,80 procent. Den tyska fondjätten har således lyckats skapa en god värdetillväxt där ett stabilt kassaflöde har genererats under innehavsperioden.

Det totala hyresvärdet för fastigheten uppgår till cirka 21 miljoner kronor inklusive tillägg, vilket motsvarar cirka 4 500 kr/kvm. Fastigheten är för närvarande fullt uthyrd och Savills bedömer att den initiala direktavkastningen i affären, som genomfördes via bolagsaffär, uppgår till omkring 5,3–5,4 procent givet antagandena ovan.

För en CBD-fastighet är detta en relativt hög direktavkastning, vilket kan bero på fastighetens något perifera läge inom Stockholm CBD, och dessutom läget i närheten av regeringskvarteren.

Trots fastighetens höga standard är Savills bedömning att fastighetens något anonyma läge på Herkulesgatan precis ovanför Klaratunneln kan uppfattas som en bakgata inom CBD. Således tycks lägesfaktorn ha spelat en stor roll.

Affären visar dock att internationella aktörer har en fortsatt tilltro för den svenska fastighetsmarknaden, speciellt avseende primefastigheter med stabila kassaflöden belägna i storstäderna.

Transaktionsvolymen avseende utländska investeringar i Sverige har ökat för fjärde året i rad och uppgick till cirka 17 miljarder kronor under 2012 vilket ytterligare belyser denna trend.

Detta bör ses som ett gott tecken för den svenska marknaden i den annars svajiga konjunkturen som har varit tydlig på flera marknader runtom i Europa.

TEXT CHRISTOFFER LINDAHL

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Missa inte! Samhällsfastigheter 2020 – årets stora mötesplats om politik, marknad och investeringsläge för samhällsfastigheter

3 september 2020, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Hyresrätter lika dyra som bostadsrätter

Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec sätter analyspennan i en stor bostadsaffär.

Affärsanalys

Hög avkastning inom handel ger intresse

Skillnaderna mellan bra och sämre handel har blivit mer påtagliga. Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec analyserar en affär med just en handelsfastighet.

Affärsanalys

Blackstone bygger ny portfölj i hett segment

Anders Elvinsson på Cushman & Wakefield analyserar en affär där en amerikansk jätte gör ytterligare ett förvärv i Sverige.

Affärsanalys

Hög totalavkastning möjliggör miljardaffär

Sydkoreanskt kapital investerar 1,8 miljarder. Johan Hoff vid Cushman & Wakefield synar transaktionen.

Affärsanalys

Högt pris vid korta avtal samt hyrespotential

Utländska investerare fortsätter att visa stort intresse för de nordiska fastighetsmarknaderna och har hittills i år stått för cirka 65 …

Affärsanalys

Hyresrätter går före brf i sekundära lägen

I augusti kommunicerades att Hefab förvärvar fastigheten Trappsteget 2 från Veidekke för cirka 206 miljoner. Affären genomförs som en forward …

Affärsanalys

Spridd industriportfölj såld för låga 4,7 procent

I början av juni meddelar Corem Property Group att de tecknat avtal att avyttra en portfölj om 30 fastig­heter till …

Affärsanalys

Byggherre köper färdigutvecklat

K-Fastigheter med säte i Hässleholm har under försommaren gjort två bostadsaffärer – båda i Växjö och i båda fallen avser …

Affärsanalys

Tysk jätte lägger beslag på ännu mer handelsytor

Alexander Vintermist på CBRE analyserar en affär där 37.000 kvm handelsyta ingår.

Affärsanalys

Stor internationell jätte köper nybygge i Brunna

NCC Property Development säljer en logistikfastighet i attraktiva Brunna logistikpark till en paneuropeisk corefond. Det är M&G som står bakom …

Affärsanalys

Låg direktavkastning när stacken expanderas

Peter William-Olsson Berglin på Savills analyserar en affär med central fastighet i Göteborg.

Affärsanalys

Ökat utländskt intresse för kontor utanför CBD

Det har tidigare konstateras att utländska investerare har ett starkt intresse för den svenska transaktionsmarknaden. 2019 kan bli ett rekordår …

Affärsanalys

Förvärvar med hopp om bra snurr i framtiden

Skåneregionen fortsätter att attrahera investerare och stod för ungefär 18 procent av transaktionsvolymen under 2018, varav ungefär en tredjedel utgjordes av investeringar utanför Malmö.

Affärsanalys

Potential och risk när byggjätten kan flytta

Västra Kungsholmen fortsätter att växa fram som ett av Stockholms mest attraktiva kontorsområden.

Tillbaka till förstasidan