Diligentia säljer till rekordnivå

Diligentia har sålt Gardisten 3, en bostadsfastighet på Strandvägen på Östermalm i Stockholm, till en bostadsrättsförening. Priset uppgår till 200 miljoner kronor, vilket motsvarar 56 500 kronor per kvadratmeter för den drygt 3 500 kvadratmeter stora byggnaden. En analys av köpet ger en direktavkastningsnivå på endast 0,85 procent. Köpeskillingen motsvarar en rekordhög nivå för bostadsfastigheter.
Gardisten har ett mycket attraktivt bostadsläge intill Nobelparken på den bortre delen av Strandvägen. Byggnaden är uppförd 1914-1915 i nationalromantisk stil, ritad av arkitektbyrå Östlihn & Stark. Huvudtrapphuset mot Strandvägen är representativt med inredning i grön marmor och stucco lustro.

Byggnaden inrymmer 20 läg-enheter med en medelarea på 175 kvadratmeter. Lägenheterna har renoverats löpande och har många tidstypiska byggnadsdetaljer bevarade från byggåret. Vissa lägenheter har dock renoverats kraftigt under senare år.
Gardisten var nämligen en av de fastigheter som var föremål för utredning av lyxrenoverade lägenheter för höga chefer inom Skandia. Bland de boende finns före detta VD:n för Skandia Liv, Ola Ramstedt, som nu avtjänar ett fängelsestraff för just lyxrenovering av chefers
lägenheter för bolagets pengar.
Köparna kommer att få kraftiga boendekostnadsökningar på över 150 procent efter förvärvet. Bo-stadshyran var drygt 900 kronnor per kvadratmeter och år, vilket gav en månadshyra på drygt 13 000 kronor för snittlägenheten.

Värdet på bostadsrätterna överstiger dock vida insatserna bo-stadsrättsinnehavarna betalat vid ombildningen. Medelpriset för bostadsrätter på Östermalm ligger i dagsläget kring 58 000 kronor per kvadratmeter. Priserna på Strandvägen är dock högre. De lägenheter som är till salu på Strandvägen för närvarande har utgångspriser kring 100 000 kronor per kvadratmeter.
De senaste kurvorna på bostadsrättspriserna i Stockholm pekar i och för sig nedåt och det rapporteras om att främst stora lägenheter är svårsålda. För den senaste tolvmånadersperioden har bostadsrättspriserna ökat med över 20 procent i Stockholms kommun.
Trots orosmolnen på bostadsrättsmarknaden kan det konstateras att både säljaren, Diligentia, och köparen i form av de boende får anses ha gjort en god affär.
Magnus Stenback

Sammanfattning

  • Diligentia har sålt Gardisten 3 på Östermalm i Stockholm till en bostadsrättsförening. Priset uppgår till 200 miljoner kronor, vilket motsvarar rekordnivån 56 500 kronor per kvadratmeter per kvadratmeter.
  • Byggnaden inrymmer 20 stora lägenheter i ett mycket attraktivt bostadsläge. Bland de boende finns före detta VD:n för Skandia Liv, Ola Ramstedt.
  • Trots en något skakig höst på bostadsrättsmarknaden har både köparen och säljaren gjort en god affär.

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Hoppas ha hittat en riktig godbit

Robin Herteus, värderare på JLL, har satt analyspennan på en affär som ägt rum i centrala Sundbyberg.

Affärsanalys

Stor efterfrågan ger låga yielder

Transaktionen med Postnordportföljen i Norrköping analyseras av JLL:s Rodriguez Meshe.

Affärsanalys

Life science-hus sätter ny nivå för kontor

Under februari kommuni­cerades KPL Eiendoms förvärv av Princeton 1, en så kallad Life science-fastighet. Fastigheten är belägen i det pågående …

Affärsanalys

Värdepotential i ny stadsdel

I april 2020 kommunicerades nyheten att Trenum ingick en affär med Magnolia Bostad om ett köp gällande 900 nyproducerade bostäder …

Affärsanalys

Samhällsfastighet med hyrespotential

I mitten av mars sålde Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, fastigheten Mimer 7 i Vasastan i Stockholm till Alecta. Byggnaden utgörs av utbildningslokaler …

Affärsanalys

Bostadsaffär utan coronaeffekt

K2A fortsätter att investera i Växjö. I mitten av april förvärvade bolaget bostadsfastigheterna Eko­logen 1 och Biologen 1 från Midroc. …

Affärsanalys

När guldstaden stöps om

Glänser mer än någonsin förr. Bente Sköld på Savills analyserar affär i norr.

Affärsanalys

Rekordnivå för äldreboende

Eric Håkansson vid Savills har satt analyspennan i en affär med en samhällsfastighet.

Affärsanalys

Hyresrätter lika dyra som bostadsrätter

Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec sätter analyspennan i en stor bostadsaffär.

Affärsanalys

Hög avkastning inom handel ger intresse

Skillnaderna mellan bra och sämre handel har blivit mer påtagliga. Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec analyserar en affär med just en handelsfastighet.

Affärsanalys

Blackstone bygger ny portfölj i hett segment

Anders Elvinsson på Cushman & Wakefield analyserar en affär där en amerikansk jätte gör ytterligare ett förvärv i Sverige.

Affärsanalys

Hög totalavkastning möjliggör miljardaffär

Sydkoreanskt kapital investerar 1,8 miljarder. Johan Hoff vid Cushman & Wakefield synar transaktionen.

Affärsanalys

Högt pris vid korta avtal samt hyrespotential

Utländska investerare fortsätter att visa stort intresse för de nordiska fastighetsmarknaderna och har hittills i år stått för cirka 65 …

Affärsanalys

Hyresrätter går före brf i sekundära lägen

I augusti kommunicerades att Hefab förvärvar fastigheten Trappsteget 2 från Veidekke för cirka 206 miljoner. Affären genomförs som en forward …

Tillbaka till förstasidan