Det uppmärksammade Kungsbrohuset har köpts av Folksam från Jernhusen till en köpeskilling om cirka 2,1 miljarder kronor. Byggnaden, som består av 13 våningar, är en miljöklassad fastighet belägen i centrala Stockholm alldeles intill Centralstationen och färdigställdes 2010. Huset innehåller totalt 26 400 kvadratmeter uthyrbar yta och består till största del av kontor men inrymmer även hotell och buti- ker. Fastigheten är fullt uthyrd, med mediekoncernen Schibsted som största hyresgäst som förhyr 12 000 kvadratmeter.
Jernhusen meddelade tidigare i år att fastigheten var till salu med motiveringen att frigöra kapital till deras primära sysselsättning som består i att utveckla, äga och förvalta stationer, stationsområden, underhållsdepåer samt gods- och kombiterminaler längs järnvägen.
Fastigheten ligger i Västra City i Stockholm som är en stadsdel under utveckling. det centrala läget alldeles intill Centralstation gör fastigheten mycket attraktiv med god tillgänglighet till den kommande Citybanan som byggs ut. dessutom finns norra Europas största konferenscentrum i direkt närhet som drar tusentals besökare årligen. På sikt kommer spårområdet att däckas över och utgöra ett stort utvecklingsområde i centrala Stockholm.
Intresset för Kungsbrohuset har varit stort hos olika aktörer men till slut drog alltså Folksam det längsta strået. Enligt Folksam så lockade det centrala läget samt fastighetens miljöprofil och modernitet.
Köpeskillingen på cirka 2,1 miljarder kronor, motsvarande cirka 79 500 per kvadratmeter, är nog en siffra som överraskade många i dagens investerarklimat. direkt- avkastningen initialt uppskattas till knappt 4,5 procent. Det bör tilläggas att Schibsteds hyreskontrakt tecknades med betydande hyresrabatter, vilket självklart har en effekt på den initiala direktavkastningen. Hyresrabatterna innebär att full hyra uppnås först mot slutet av hyresperioden.
Ytterligare en intressant aspekt är fastighetens tekniska installationer av hög miljöstandard. Detta skapar en effektiv förvaltning som sannolikt genererar mycket låga driftskostnader initialt men det är dock svårt att förutspå vad underhållskostnaderna för dessa tekniska installationer kan vara på längre sikt då det ännu inte finns några konkreta jämförelseobjekt där nyckeltal kan analyseras.
TEXT Christoffer Lindahl