Atlasmuren köper när Vasakronan renodlar

Styckjunkaren 2, Solna

Läge B-
Gatuadress Armégatan 40, Solna
Byggår 1988
Upplåtelseform äganderätt
Användning Kontor
LOA ca 7.800 kvm
Tomtareal 4.755 kvm

TRANSAKTION
Köpetidpunkt Oktober 2014
Köpare Atlasmuren
Säljare Vasakronan
Köpeskilling 125 mkr
Kr/kvm LOA 16.000 kr/kvm
Direktavkastning, initial 7,0 %
Bedömd direktavkastning 6,75 – 7,0 %

Visa faktaruta

I början av oktober fortsatte Vasakronan sin renodling av beståndet genom att avyttra fastigheten Styckjunkaren 2 i Solna kommun till Atlasmuren. Fastigheten är den femte som bolaget avyttrar i Stockholmsområdet i år och är, i likhet med de övriga, belägen utanför innerstaden.

Styckjunkaren 2 är belägen vid Armégatan i Huvudsta, mellan tunnelbanestationerna Västra Skogen och Huvudsta C, och omfattar totalt cirka 7 800 kvm. där finns en kontorsbyggnad om sju våningar över markplan, varav den nedersta är ett suterrängplan och inrymmer såväl fastighetsgemensam reception som restaurang och garage.

Totalt finns det sex olika hyresgäster, varav Byggmax AB har sitt koncernhuvudkontor i byggnaden och både Caverion Sverige AB och Lassila & Tikanoja Service AB sina respektive huvudkontor för Sverige.

Byggnaden uppfördes för kontorsändamål under sent 1980-tal och har i stora delar fått behålla sitt ursprungliga utförande men bedöms alltjämt vara ändamålsenlig och i gott skick. Kommunikationsmässigt är fastigheten välbelägen med kollektivtrafik, snabb access till e4 och närhet till Solna C. Området präglas dock inte av kontorsbebyggelse, utan de kontorsfastigheter som finns ligger snarast insprängda i bostadsbebyggelsen, vilket även speglas i marknadshyrorna som bedöms ligga i intervallet 1.300–1.500 kr/ kvm, alltså något under utgående hyresnivåer.

Fastigheten är väl uthyrd och vakansgraden vid försäljning bedöms vara något under marknadsvakansen vilket i förlängningen innebär att den normaliserade direktavkastningen är något lägre än den initiala.

Savills bedömer avkastningskravet vid förvärvet till strax under 7 procent på en normaliserad kalkyl och noterar frånvaron av dylika avkastningsnivåer under senare år på äldre kontorsfastigheter utanför de starkaste delmarknaderna.

Köpeskilling och avkastningskrav ska dock även ses mot bakgrund av den starka bostadsprisutveckling som skett under senare år.

Ett förvärvspris om cirka 16.000 kr/kvm ger restvärdesstöd för bostadsutveckling för det fall att kontorsaffären i fastigheten skulle nå vägs ände. Den bostadsutveckling som sannolikt snart kommer i gång på intilliggande fastighet kan kanske ses som en viljeyttring från kommunen om förtätning av området och ett ökat inslag av bostäder.

Text Peter Wiman

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Affärsanalys

Hyrespotential när ägare ökar innehavet

(Artikeln publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 6/2022) Efter en rekordhög transaktionsaktivitet under första halvåret 2022 inleddes även högsommaren starkt …

Affärsanalys

Hittat hem efter fem ägarbyten på fem år

Andreas Joelsson Svenn på Savills har placerat värderingspennan på en paketaffär med centrala fastigheter.

Affärsanalys

SBB renodlar via försäljning till Nyfosa

Fastighetsvärderaren Oskar Mosén vid Savills har granskat paketaffären mellan i Nyfosa och SBB där åtta fastigheter i Kalmar ingick.

Affärsanalys

Litet och certifierat lockar investerare

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, analyserar en affär med en bostadsfastighet som ägde rum under våren.

Affärsanalys

Blandfastigheter en motsägelsefull trend

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, har satt analyspennan i en paketaffär med fastigheter för 300 miljoner kronor.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

Affärsanalys

Förvärvar logistik till rekordyield

Andreas Eckermann på CBRE har satt analyspennan i en affär med två moderna logistikfastigheter.

Affärsanalys

Köper kontorshus med hyrespotential

Daniel Holmkvist på CBRE har satt analyspannan i en transaktion som ägt rum på Kungsholmen.

Affärsanalys

Bostadsjättens swexit med låg yield

Akelius gick i juni ut med att beståndet i Sverige, Danmark och Tyskland ämnades att avyttras. Processen rivstartades och avslut …

Affärsanalys

Jakten på bostäder riktas mot småstäder

Under sensommaren förvärvade Amasten i princip hela Lidén Groups fastighetsbestånd. Portföljen är belägen i Trollhättan (4 procent), Uddevalla (22), Ulricehamn …

Affärsanalys

I vinnarläget med pendlingsavstånd

I december 2020 sålde Framfastgruppen projektfastigheter inom ett utvecklingsområde som ligger centralt i Strängnäs. Portföljen omfattar fyra fastigheter som uppförs …

Affärsanalys

Allt fler transaktioner tidigt i projektstadiet

För ett år sedan förvärvade Balder fastigheten Sälgen 4 på Östermalm i centrala Stockholm av Circle K. Transaktionen, där Newsec …

Tillbaka till förstasidan