Ålderdomshem med långt avtal avyttras

Victoria Park sålde en del av Annetorpsgården 5 i Malmö till Peab.

Den sista januari sålde Victoria Park AB sitt vårdprojekt i Limhamn, Malmö, till byggbolaget Peab. Peab har i sin tur tecknat avtal med Fastighets AB Fosema, som efter genomförd byggnation förvärvar fastigheten med tillträde den 1 juni 2010.

Fastigheten Annetorpsgården 5 är belägen i sydöstra Limhamn, strax söder om Malmö, endast några kilometer från Öresundsbron och blickar ut över Cementas gamla kalkbrott, numera ett naturreservat. Hela området runt kalkstensbrottet kommer att exploateras och bilda en ny stadsdel i Malmö under namnet Kalkbrottet. HSB, Sjaelsö och Veidekke har fått markanvisningar och planerar att uppföra totalt cirka 650 lägenheter och radhus.

På fastigheten skall en huskropp i tre våningar uppföras för vård-operatören Förenade Cares räkning. Ytterligare två våningsplan kan inrymmas inom existerande byggrätt.  Detaljplanen godkänner idag vård samt boende. Malmös stadsbyggnadskontor har även tagit del av en ansökning om att inrymma kontor inom detaljplanen.

Bygget startar omgående och entreprenadkostnaden estimeras till cirka 70 miljoner kronor, runt 14700 kronor per kvadratmeter BTA. Vård-operatören Förenade Care planerar inflyttning under mitten av 2010.  Projektritningarna avser en vårdcentral med 22 undersöknings- och läkarrum på bottenvåningen samt två våningar äldreboende med totalt 60 lägenheter samt ett flertal gemensamma ytor.
 
Hyresgästen Förenade Care har varit verksam i Sverige sedan 1997 och har cirka 2000 anställda och driver 40 olika vårdtjänster. Moderbolaget Forenede Service A/S är ett danskt familjeägt företag som grundades 1959. I Limhamn kommer Förenade Care att bedriva verksamhet i hela byggnaden, dvs. både vårdcentralen och äldreboendet. Det finns ingen verksamhetskoppling mellan vårdcentralen och äldreboendet. 

Den aktuella hyran bedöms ligga på en nivå kring 2250 kronor per kvadratmeter och år. Indexering om 100 procent appliceras under den 15-åriga hyresperioden.  Driftskostnader för värme, kylning, ventilation och sanitet ansvarar hyresgästen för samt service av installationer och internt underhåll.

Fastighetsägaren ansvarar för utvändigt underhåll och grundinstallationer avseende värme, kyla, ventilation och sanitet. Den bedömda kostnadsnivån är estimerad till totalt 75 kronor per kvadratmeter. CBRE bedömer investeringens direktavkastning till ungefär 7 procent.
Magnus Ungmark

Missa inte! Vinterns stora seminarium om Öresundsregionen

Webbsänt seminarium, tisdag 26 jan 2021.
Klicka här för mer info!

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Hoppas ha hittat en riktig godbit

Robin Herteus, värderare på JLL, har satt analyspennan på en affär som ägt rum i centrala Sundbyberg.

Affärsanalys

Stor efterfrågan ger låga yielder

Transaktionen med Postnordportföljen i Norrköping analyseras av JLL:s Rodriguez Meshe.

Affärsanalys

Life science-hus sätter ny nivå för kontor

Under februari kommuni­cerades KPL Eiendoms förvärv av Princeton 1, en så kallad Life science-fastighet. Fastigheten är belägen i det pågående …

Affärsanalys

Värdepotential i ny stadsdel

I april 2020 kommunicerades nyheten att Trenum ingick en affär med Magnolia Bostad om ett köp gällande 900 nyproducerade bostäder …

Affärsanalys

Samhällsfastighet med hyrespotential

I mitten av mars sålde Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, fastigheten Mimer 7 i Vasastan i Stockholm till Alecta. Byggnaden utgörs av utbildningslokaler …

Affärsanalys

Bostadsaffär utan coronaeffekt

K2A fortsätter att investera i Växjö. I mitten av april förvärvade bolaget bostadsfastigheterna Eko­logen 1 och Biologen 1 från Midroc. …

Affärsanalys

När guldstaden stöps om

Glänser mer än någonsin förr. Bente Sköld på Savills analyserar affär i norr.

Affärsanalys

Rekordnivå för äldreboende

Eric Håkansson vid Savills har satt analyspennan i en affär med en samhällsfastighet.

Affärsanalys

Hyresrätter lika dyra som bostadsrätter

Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec sätter analyspennan i en stor bostadsaffär.

Affärsanalys

Hög avkastning inom handel ger intresse

Skillnaderna mellan bra och sämre handel har blivit mer påtagliga. Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec analyserar en affär med just en handelsfastighet.

Affärsanalys

Blackstone bygger ny portfölj i hett segment

Anders Elvinsson på Cushman & Wakefield analyserar en affär där en amerikansk jätte gör ytterligare ett förvärv i Sverige.

Affärsanalys

Hög totalavkastning möjliggör miljardaffär

Sydkoreanskt kapital investerar 1,8 miljarder. Johan Hoff vid Cushman & Wakefield synar transaktionen.

Affärsanalys

Högt pris vid korta avtal samt hyrespotential

Utländska investerare fortsätter att visa stort intresse för de nordiska fastighetsmarknaderna och har hittills i år stått för cirka 65 …

Affärsanalys

Hyresrätter går före brf i sekundära lägen

I augusti kommunicerades att Hefab förvärvar fastigheten Trappsteget 2 från Veidekke för cirka 206 miljoner. Affären genomförs som en forward …

Tillbaka till förstasidan