Foto: Zengun

Affär på låga 4 procent mitt på Södermalm

Fatburssjön 10, Stockholm

Läge Bättre B-läge för kontor
Total uthyrningsbar area 46.000 kvm
Hyresvärde 153,6 mkr inklusive tillägg
Uthyrningsgrad 95%
Hyresgäster Dice, Sungard, Stockholm läns landsting m..
Bedömd hyresrisk Låg
Underhållsbehov Låg

TRANSAKTION
Köptidpunkt December 2015
Köpare AMF Fastigheter
Säljare Aareal Bank
Köpeskilling 3.060 mkr
Kr/kvm 66.655
Bedömd direktavkastning 4,25%

Visa faktaruta

I december 2015 köpte AMF Fast­igheter den omtalade fastigheten Fatburen till ett underliggande fastighetsvärde om 3,06 miljarder kronor. De förvärvade därmed en fastighet som passar väl in i deras befintliga bestånd på Södermalm. Aareal Bank stod som säljare och affären var den näst största stycke­ affären under 2015.

Fastigheten är belägen på Magnus Ladulåsgatan, nära Medborgarplatsen, på Södermalm och omfattar 46.000 kvm, varav drygt 40.000 kvm utgörs av kontor.

De värdeskapande parametrarna har skiftat kraftigt under de senaste åren för Fatburen. För ungefär tio år sedan var fastigheten fullt uthyrd till statliga stabila hyresgäster och det rådde goda konjunkturförhållanden. Under 2012 påbörjade fastigheten sin färd mot botten då först Skatteverket med cirka 30.000 kvm kontraktsyta och därefter Apoteket valde att lämna fastigheten. Samtidigt rådde mediokra förhållanden på fastighetsmarknaden. Sedan dess har det jobbats hårt med att anpassa byggnaden och få in nya hyresgäster. efter ett framgångsrikt arbete var fastigheten redo för för­ säljning i slutet av 2015 och det väntades ett stort intresse från flertalet investerare.

Vid köptillfället var så gott som hela fastigheten fullt uthyrd, endast cirka 2.000 kvm var vakant, lika för­ delat mellan kontor och lager. Fastigheten har byggts om från att tidigare ha varit anpassad för ett fåtal stora hyresgäster till att numera behaga era mindre hyresgäster.

Största hyresgästen är datorspelutvecklaren Dice som hyr 13.000 kvm och där avtalet sträcker sig ända till 2026. det är relativt goda löptider på kontrakten och motsvarande cirka hälften av fastighetens yta har avtal som sträcker sig till minst 2023. den genomsnittliga viktade kontraktstiden är 6,8 år. Vid köptillfället var det totala utgående hyresvärdet inklusive tillägg 153,7 miljoner kronor.

Savills bedömer direktavkastningskravet till cirka 4,25 procent.

Affären är sannolikt en bra deal för både säljaren och för köparen. Bra för Aareal då de säljer för ca 850 miljoner kronor mer än vad de vid pantrealisationen i juni 2011 förvärvade fastigheten för.

Affären är bra för AMF Fastigheter då de förvärvat en pärla till fastighet som är väl underhållen, har goda ekonomiska förutsättningar och ett gott strategiskt läge mitt på Söder­malm.

Text Sofia Törnqvist

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Hoppas ha hittat en riktig godbit

Robin Herteus, värderare på JLL, har satt analyspennan på en affär som ägt rum i centrala Sundbyberg.

Affärsanalys

Stor efterfrågan ger låga yielder

Transaktionen med Postnordportföljen i Norrköping analyseras av JLL:s Rodriguez Meshe.

Affärsanalys

Life science-hus sätter ny nivå för kontor

Under februari kommuni­cerades KPL Eiendoms förvärv av Princeton 1, en så kallad Life science-fastighet. Fastigheten är belägen i det pågående …

Affärsanalys

Värdepotential i ny stadsdel

I april 2020 kommunicerades nyheten att Trenum ingick en affär med Magnolia Bostad om ett köp gällande 900 nyproducerade bostäder …

Affärsanalys

Samhällsfastighet med hyrespotential

I mitten av mars sålde Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, fastigheten Mimer 7 i Vasastan i Stockholm till Alecta. Byggnaden utgörs av utbildningslokaler …

Affärsanalys

Bostadsaffär utan coronaeffekt

K2A fortsätter att investera i Växjö. I mitten av april förvärvade bolaget bostadsfastigheterna Eko­logen 1 och Biologen 1 från Midroc. …

Affärsanalys

När guldstaden stöps om

Glänser mer än någonsin förr. Bente Sköld på Savills analyserar affär i norr.

Affärsanalys

Rekordnivå för äldreboende

Eric Håkansson vid Savills har satt analyspennan i en affär med en samhällsfastighet.

Affärsanalys

Hyresrätter lika dyra som bostadsrätter

Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec sätter analyspennan i en stor bostadsaffär.

Affärsanalys

Hög avkastning inom handel ger intresse

Skillnaderna mellan bra och sämre handel har blivit mer påtagliga. Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec analyserar en affär med just en handelsfastighet.

Affärsanalys

Blackstone bygger ny portfölj i hett segment

Anders Elvinsson på Cushman & Wakefield analyserar en affär där en amerikansk jätte gör ytterligare ett förvärv i Sverige.

Affärsanalys

Hög totalavkastning möjliggör miljardaffär

Sydkoreanskt kapital investerar 1,8 miljarder. Johan Hoff vid Cushman & Wakefield synar transaktionen.

Affärsanalys

Högt pris vid korta avtal samt hyrespotential

Utländska investerare fortsätter att visa stort intresse för de nordiska fastighetsmarknaderna och har hittills i år stått för cirka 65 …

Affärsanalys

Hyresrätter går före brf i sekundära lägen

I augusti kommunicerades att Hefab förvärvar fastigheten Trappsteget 2 från Veidekke för cirka 206 miljoner. Affären genomförs som en forward …

Tillbaka till förstasidan