Mäktigast 2009: Åter tronskifte

Det blev åter tronskifte i fastighetsbranschens stora omröstning ”Mäktigast 2009”. Läs här om placeringarna 1-10.

 

 

 

 

 

 

 


Den pensionerade skåningen gör comeback som branschens Mäktigaste. Detta efter att blivit framröstad till förstaplatsen 2006 och 2007. Erik Paulsson är, utöver ordförandeskapet i Fabege, styrelseordförande för Swedbank Arena och Arenastaden, som är ett av landets mest spännande byggprojekt. Jobbar nu troligen hårt med att få de nyblivna svenska mästarna i fotboll AIK (där han är stor aktieägare) som hyresgäst till den nya arenan. Detaljplanen för den nya stadsdelen i Solna vann laga kraft i mitten av oktober. Det andra projektet som Paulsson arbetar med för att bistå Fabeges koncernledning är Norra Stationsområdet i Stockholm. Erik Paulsson styr sedan några år sitt fastighetsimperium från det nystartade bolaget Hansan som har sitt huvudkontor på Regeringsgatan och som har en handfull medarbetare. Är sedan 2007 styrelseordförande i Fabege, bolaget där han tidigare var VD. Övriga uppdrag: Styrelseordförande i Backahill, Diös Fastigheter, SkiStar och Wihlborgs. Styrelseledamot i Brinova, Nolato och Investment AB Öresund. Erik Paulsson och brodern Mats har i år firat 50-årsjubileum som företagare. Det var för 50 år sedan de bildade Peab.

Fjolårets rookie på listan – gick direkt in och knep förstaplatsen. Då som relativt nybliven VD för AP Fastigheter. Hamnade direkt i hetluften som köpare av Vasakronan för 41,1 miljarder kronor och var därmed VD för ett av Europas största fastighetsbestånd. I år har bolaget hållit en låg takt på transaktionsmarknaden, flera objekt har dock varit ute till försäljning men prisnivån har inte uppskattats. Desto mer aktivt har Vasakronan varit på lokalhyresmarknaden där bolaget dominerar Fastighetsvärldens Topplista över ”årets största uthyrningar”. Wirdenius har det senaste året fått lägga mycket kraft på att trimma in en ny organisation och ett tiotal medarbetare har varslats.

Hufvudstaden var det bolag som snabbast skrev ner värdet på fastigheterna. Bolaget är i köpläge om rätt objekt skulle dyka upp – och är då som alltid redo att betala rejält. Hufvudstaden kontrollerar genom successiva förvärv 54 procent av lokalytorna inom Gyllene Triangeln. Fredrik Lundberg skolar nu in båda sina döttrar i fastighetsbranschen. I fjol utsågs äldsta dottern Louise Lindh till vice VD i Fastighets AB L E Lundberg och 2007 valdes hon in i Hufvudstadens styrelse. I år valdes den yngre dottern, Katarina Martinson, in som styrelsesuppleant i L E Lundbergföretagen.
Fredrik Lundberg själv är VD i L E Lundbergföretagen och styrelseordförande i Cardo, Holmen och Hufvudstaden. Vice ordförande i Handelsbanken och NCC samt styrelseledamot i Industrivärden och Sandvik. Lundberg har även ett fastighetsbestånd i det privata bolaget Byggnads AB Karlsson & Wingesjö.

Fortsätter att överraska i sina förvärv. Efter att ha köpt upp stora delar av Avenyn tvingas han nu söka sig till nya jaktmarker. Förvärvade nyligen Göteborgs nya storbiograf Bergakungen. Köpte efter sommaren även ett bostadsbestånd i det omtalade miljonprogramsområdet Bergsjön i Göteborg och kommer möjligen snart att göra ett liknande köp i Sollentuna. Hans Wallenstam tog över VD-stolen 1991 efter fadern Lennart som grundat bolaget 1944. Hans hade då ännu inte fyllt 30 år och kastades direkt in i fastighetskrisen. Bolaget var dock ett av dem som klarade ”prövningen” bäst och bolaget har klarat även denna lågkonjunktur bra. Spelade som ung fotboll i IFK Göteborgs juniorlag men har på senare dag bytt klubb och har hjärtat hos Örgryte IS.

Köpte tillbaka Peab Industri av rädsla för att bolaget skulle hamna i utländsk ägo och att resurserna därmed gå förlorade. Peab har under året överraskat börsen och kunnat presentera en större orderstock. I år är det 50 år sedan bröderna Mats och Erik Paulsson började sin entreprenörsbana på Bjärehalvön. Detta skulle firats i år och 60 miljoner var, enligt Byggvärlden, avsatt för jubileet. Lågkonjunktur och varsel medförde att duon istället valde att satsa pengarna på verksamheterna och de anställda. En bok och film har det dock blivit. I Fastighetsvärldens exklusiva intervju med Ingvar Kamprad hyllade denne Mats Paulsson med orden: ”Jag ringer honom med jämna mellanrum när jag behöver tips. Han kan väldigt mycket och har blivit en god vän”.

Den yngste av bröderna Hermelin tar ett rejält kliv in på Topp 10-listan. Lyckades under januari ta hem spelet om en av de allra största nyuthyrningarna som skett de senaste åren i Stockholmsområdet. Det var statliga Vattenfall som tecknade ett avtal om att hyra 43000 kvadratmeter kontor i Arenastaden. Efter nära tio år i bolaget blev Christian Hermelin för tre år sedan utsedd till VD för Fabege. Christian Hermelin satsar hårt på att bygga upp ett lagarbete inom Fabege och bolaget har även ett samarbetsavtal med det svenska fortbollsförbundet som kanske kan inspirera.

Efter två år har Skanska-veteranen hunnit bli rejält varm i VD-kostymen. Brinner för de ”gröna frågorna” och konstaterar att det finns mycket kvar att göra inom området – och att Skanska ska bära ledartröjan. Efter åren som ansvarig för verksamheten i USA har han nu lanserat ytterligare en satsning på andra sidan av Atlanten. Bolaget är igång med den första satsningen på kontorsprojekt. Tre städer är i fokus och ett bygge i Washington DC är igång.
Karlström tror att det finns goda möjligheter till korsbefruktning mellan företagets olika geografiska marknader och deras respektive specialistkompetenser. Han gillar den fart och fläkt som gäller i byggbranschen.

Kungsleden har liksom tidigare år fortsatt göra en mängd affärer, även om volymerna varit lägre än tidigare år. Erséus är ofta noga med att understryka att affärerna ägt rum till bra nivåer och att ingen större prisjustering ägt rum. Kungsleden gjord nyligen en god affär genom ett framgångsrikt återköp från krisande NLP. Den största affären det senaste året är dock skapandet av Hemsö där publika fastigheter värda 14,6 miljarder numera ägs gemensamt med Tredje AP-fonden. Affären som ägde rum sent i fjol blev den tredje största 2008. Göteborgaren som tog över Kungsleden för tre år sedan är även FV-krönikör.

Utpekad som årets storköpare. Berättade i en lång intervju i Fastighetsvärlden (2/2009) om förvärvsplanerna, men ännu har det endast blivit ett större köp. Om priset var det rätta, var AMF redo att köpa för 10-20 miljarder kronor.
Hederos kommer ursprungligen från Kalmar. Som 20-åring under FN-tjänst var han med när inbördeskriget bröt ut i Libanon och Hederos fick ordern att ” slåss till sista man” från kaptenen. Den svenska styrkan kom dock lindrigt undan. Hederos har även flera gånger visat att han är en ”krigare” av högsta rang – då på fotbollsplanen i hela branschmatcher.

FV-krönikör som nyligen skrev ”Varje påstående om återhämtning av fastighetsmarknaden bör betraktas med skepsis”. Stens GE Real Estate har hållit en låg profil på transaktionsmarknaden. Den senaste storaffären fördes i land under juldagarna i fjol när fastighetsbolaget Roxanne Fastighetsfond skapades med ett fastighetsvärde om cirka 2,5 miljarder kronor. Från att ha varit ansvarig för den nordiska marknaden är Lennart Sten sedan förra halvårsskiftet ansvarig för regionen Norra Europa, vilket även omfattar Storbritannien, Baltikum och Centraleuropa. Har även jobbat som advokat.

Fler 50 Mäktigaste

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Tronskifte i toppen

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Årets Rookie finns på plats 36. Hela åtta nya namn i år. Ny etta i år.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Hela listan publicerad

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2019

För 14:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Läs hela 50-listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2018

Branschens stora omröstning. Läs även om vem som blev Årets kvinna och vem som utsetts till Årets rookie.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2017

Nu är det klart vem som röstats fram till fastighets- och byggbranschens mäktigaste. FV inleder här nedräkningen. Nya placeringar avslöjas varje vardag klockan 11.11.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2016: 1-25

Här redovisar vi placeringarna 1–25 i 2016 års omröstning. Det är elfte året som omröstningen genomförts. På plats 24 hittar du ”Årets Rookie”

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2016: 26-50

Här redovisar vi placeringarna 26–50 i 2016 års omröstning. Sju nykomlingar har röstats in på årets 50-lista.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2015: 1-25

Branschens omröstning 2015. Se vem som vann och vilka som röstades in på 50-listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2015: 26-50

Här redovisas placeringarna 26–50 i den stora branschomröstningen.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2014: 1–25

Branschens omröstning 2014. Här redovisar vi placeringarna 1–25. Det blev i år skifte i toppen. Läs hela listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2014: 26-50

Omröstningen inom bygg- och fastighetsbranschen 2014 är avslutad. Här redovisas platserna 26–50. I år har sju nykomlingar tagit plats på listan.

50 Mäktigaste

2013: 1-25

Resultatet av omröstningen ”Mäktigast 2013” är nu klart. Se vem som vann, vem som blev högst placerade kvinna och vem som blev årets rookie.

50 Mäktigaste

2013: Plats 26-50

Resultatet av den åttonde ”Mäktigaste-omröstningen”. Här redovisas platserna 26–50.

50 Mäktigaste

2012: Plats 1-25

Branschens mäktigaste 2012 är korad! Det blev en ny ”vinnare” efter att bygg- och fastighetsbranschen röstat. Här presenterar Fastighetsvärlden placeringarna 1-25. Det var knallhårt i toppen.

Tillbaka till förstasidan