Topplistor

Mäktigast 2008: Plats 1-10

 


Det europeiska jättebolagets VD tar klivet rakt in på listans förstaplats. Wirdenius tillträdde VD-stolen vid årsskiftet efter att ha jobbat vid Skanska i 19 år, senast som VD för Skanskas fastighetsverksamhet i Norden. Under förmiddagen den 3 juli signerade han kontraktet med staten som innebar att AP Fastigheter förvärvade Vasakronan för 41,1 miljarder kronor. En av världens största fastighetsaffärer i år och den största i Sverige någonsin var därmed fullbordad. Wirdenius nya bolag var plötsligt ägare av fastigheter för drygt 80 miljarder kronor vilket placerade bolaget i Europatoppen. Vid den tidpunkten hade det gått drygt tre månader sedan Ap överraskande spenderade 1,2 miljarder på Skrapan på Södermalm i Stockholm.
Direkt efter de slitsamma månaderna under budprocessen väntade tuffa chefsbeslut för Wirdenius. AP:s mindre organisation skulle slås ihop med Vasakronans större. Flera personer blev av med sina chefsposter och inom kort väntas uppgifter om hur många som varslas från den nya jätten som framöver ska verka under namnet Vasakronan.
1998 började han arbeta som förvaltare för ett innerstadsbestånd hos Skanska och några år senare var han fastighetschef för bolagets stora innehav i innerstaden. 1996 utsågs han till VD för Skanska Fastigheter och fick vara med om att driva flera intressanta projekt, bland annat Citykronan i centrala Stockholm. Fem år senare blev han affärsenhetschef för all projektutveckling utanför Sverige och det är det uppdraget som Wirdenius lyft fram som det mest lärorika under tiden på Skanska. Under 2006 blev han VD för Skanska Kommersiell Utveckling Norden. (3,38)

De senaste två årens vinnare i omröstningen om branschens 50 Mäktigaste lämnade för snart två år sedan VD-stolen i Fabege. Men räven Paulsson har i allra högsta grad ett finger med i flera av de fastighetsaffärer som görs runt om i landet. Det största projektet han jobbar med just nu är genomförandet av den nya nationalarena för fotboll i Solna som enligt planen ska stå klar 2012.
Numera styr han sitt fastighetsimperium från det nystartade bolaget Hansan som har sitt huvudkontor på Regeringsgatan och som har en handfull medarbetare. Är sedan 2007 styrelseordförande i Fabege och styrelseledamot sedan 1998. Paulsson är även styrelseordförande i SkiStar, Wihlborgs och Diös samt styrelseledamot i Nolato och Investment AB Öresund.
Erik Paulsson är centralgestalten i ett omfattande nätverk som de senaste åren i stor utsträckning påverkat omstruktureringen av den svenska fastighetsmarknaden. Han har gjort så många och så invecklade fastighetsaffärer att han sannolikt glömt bort en hel del själv.? Paulsson kom in i branschen på allvar efter det att Peab köpt BPA för att rädda det fackföreningsägda bolaget. Via fastighetsbolagen Wihlborgs, Oskarsborg och Storheden började Erik Paulsson att intressera sig alltmer för fastighetsbranschen. Fastighetsköp och bolagsaffärer har rullat på i en aldrig sinande ström. Förvärvet av Drott-Fabege är nog den affär som visat att han är en av de allra största i den svenska fastighetsbranschen. (3.33)

Deppar troligen just nu över att favoritlaget IFK Norrköping sejour i allsvenskan i fotboll endast blev ettårig, trots hans storsatsning på laget. Norrköpingssonen är en av näringslivets främsta företrädare för långsiktighet. Nu håller han att på allvar skola in äldsta dottern Louise Lindh inom fastighetsbranschen. I februari utsågs hon till vice VD i Fastighets AB L E Lundberg. Fredrik Lundberg är VD och koncernchef i investmentbolaget som bär familjens namn och som är storägare i företag som Holmen, Hufvudstaden, Cardo och Industrivärden. Fredrik Lundberg kom in i familjebolaget 1977 och blev VD 1981, 30 år gammal. Det helägda dotterbolaget Fastighets AB L E Lundbergs är en av landets största fastighetsägare med ett bestånd spritt över tio orter. Bolaget håller ju nu på med spännande projekt ibland annat Norrköping, Linköping och Jönköping. (3.01)

Visade stort intresse för Göteborgsfastigheterna i Vasakronan och var redo att köpa häften av beståndet. På hans skrivbord ligger halvhemliga skisser för hur paradgatan Avenyn ska återfå sin fornstora glans. Mer butiksytor och bort med spårvagnarna är några av ledorden. Dessutom har bolaget dragit igång en stor satsning på vindkraftverk sedan två år. Hans tog över VD-stolen 1991 efter sin far Lennart som grundat bolaget 1944. Hans hade då ännu inte fyllt 30 år och kastades direkt in i fastighetskrisen. Bolaget var dock ett av dem som klarade ”prövningen” bäst. Tre år efter att Hans tagit över noterades företaget på börsen. Nu är Hans Wallenstam på offensiven. Bolaget har åter börjat bygga bostäder och är flitig byggare i både Göteborg och Stockholm och fokus ligger på energiaffektiva lägenheter. Wallenstam är dessutom största utomstående ägare i konkurrenten Heba i Stockholm och har efter lång kamp fått en ”neutral” plats i Hebas valberedning. Wallenstams redan kändistunga styrelse har under året fyllts på med (2.92)

Hans ansvar och förtroende inom det amerikanska jättebolaget växer. Från att ha varit ansvarig för den nordiska marknaden är han sedan i somras ansvarig för regionen Norra Europa, vilket även omfattar Storbritannien, Baltikum och Centraleuropa. Sten fick i somras mycket beröm av GE Real Estates globale chef Ron Pressman i en exklusiv intervju i Fastighetsvärlden. Lennart Sten är advokaten som sadlade om. Efter några år som advokat gick Lennart Sten till GE Capital där han blev ansvarig för fastighetsverksamheten 2001. Rekryterades som ny VD för Fabege 2004 men det blev en kortvarig period då ett offentligt bud kort därefter lades på bolaget – han återvände då till GE. De senaste åren har han på ett tydligt sätt vridit om fokus för bolagets verksamhet från landsortsfastigheter till storstäderna och några utvalda regionorter. Under det senaste året har GE sålt ett paket publika fastigheter till Kungsleden för nästan en miljard och dessutom tvingats lägga jätteprojektet Atollen i Jönköping i kylskåpet. Lennart Stens största mål för 2008 misslyckades dock. GE, som del i ett konsortium, försökte komma över Vasakronan men var chanslöst mot motståndare och finansturbulens. (2.87)

Fastigheter är en av sex verksamheter inom Stenakoncernen och ska skapa stabilitet. Totalt omfattar beståndet cirka 24 000 bostäder och drygt 3 000 kommersiella lokaler. Förutom i Sverige har bolaget hus ibland annat Frankrike och Holland. Företaget har dragit sig ur satsningen på fastigheter i Ryssland för att istället satsa på Kina. Göteborgsföretagaren konkurrerar med Akelius om att ha landets största privata fastighetsbestånd. När han tog över ledningen för Stenasfären 1984 hade han ännu inte fyllt 40 år. Idag är bolaget en av landets största familjeägda företagsgrupper där han själv äger drygt hälften. Rekryterade för två år sedan Christel Armstrong Darvik för att ta över som VD för fastigheterna. Dan Sten Olsson är vice ordförande i Sveriges redareförening och hedersdoktor vid Chalmers Tekniska högskola. (2.84)

Hyllades för ett år sedan i ett av Ingvar Kamprad i ett handskrivit brev som Fastighetsvärlden publicerade. Tillsammans med sin bror Erik grundade han 1959 det som skulle bli Peab. Mats Paulsson har fortsatt att jobba med Peab och är sedan tio år tillbaka VD med Förslöv på Bjärehalvön som sin bas. Han har försvarliga aktieinnehav i bland andra Peab, Brinova och Skistar. Har skapat Peabs ”Ung och Lovande-stipendium” som i år delades ut för första gången. (2,83)

Populärast och mest efterfrågad på KTH just nu. Alla vill veta sanningen om framtiden och nu litar återigen de flesta på professorn. Har annars det senaste året ifrågasatt av en ”mobb” som tyckte att Lundström uttalat sig för negativt om tiderna som väntar. Kritikerna har dock tystnat. Lundström har under flera decennier varit ledande inom fastighetsekonomisk forskning i Sverige. Han spelade också en mycket central roll när bank- och fastighetskrisen i början på 90-talet skulle redas ut. Stellan Lundström fick personligen uppdraget direkt från regeringen att organisera värderingsarbetet av de fastighetspanter som bankerna blivit sittande med. (2.82)

En av Sveriges främsta finansmän och med ett stort intresse i fastigheter. Även känd som frispråkig och kommenterade även nyligen Mats O Sundqvists affärer med ”Hans attityd till risk är annorlunda än min. Jag värderar min nattsömn”. Qviberg köpte sina första aktier som 15-åring (SKF). Han inledde sin karriär som portföljförvaltare på SE-Banken. Startade tillsammans med Sven Hagströmer mäklarfirman Hagströmer & Qviberg som tog över investmentbolaget Öresund. Det blev startskottet för en mängd företagsuppköp med åtföljande styckning och utförsäljning. Bland de bolag som Qviberg stuvat om i finns Custos, Perstorp, Skanska, Hufvudstaden, Drott, Skistar, Wihlborgs och Fabege. Qviberg har gjort många affärer med Erik Paulsson. Styrelseordförande i HQ Bank och Bilia. Vice styrelseordförande i Investment AB Öresund. Styrelseledamot i Skistar och Fabege. (2.80)

Under flera år nämndes Johan Karlström som trolig ny koncernchef i Skanska. Det var därför ingen högoddsare när han utsågs till det tidigt i våras. Han har en gedigen erfarenhet från många befattningar i Skanska de senaste 20 åren, men har även hunnit med en ”utflykt” till Bravida. De senaste åren har han ansvarat för Skanskas verksamhet i USA. Satsar mycket på säkerhetsfrågor i byggverksamheten, smartare industriellt byggande och ”gröna fastigheter”. Han tror också att det finns goda möjligheter till korsbefruktning mellan företagets olika geografiska marknader och deras respektive specialistkompetenser. Gillar den fart och fläkt som gäller i byggbranschen. (2.78)

Fler Topplistor

Tillbaka till förstasidan