50 Mäktigaste 2016: 1-25

Branschens omröstning. Här redovisar vi placeringarna 1–25 i 2016 års omröstning. I år blev det tronskifte i toppen.

Lista över plats 26-50 hittar du här.

Plats 1

50maktigaste-uppErik Selin, 50 MäktigasteErik Selin, Balder
Selin är lite överallt. Hur många vet till exempel att han är en stor ägare av bostadsfastigheter i Ryssland? Det går så fort att det är lätt att glömma att det i beståndet finns allt från Berns i centrala Stockholm till ett 40-tal hotell spridda runt om i landet och till att även innehålla ett av landet största bostadsbestånd. Allt förpackat i Balder. Bostäderna i St Petersburg ägs via det stora ägandet i det finska bostadsbolager Sato där Balder numera äger 53 procent. Selin gillar samarbeten och har ett 20-tal större sådana – och har därför av Fastighetsvärldens illustratörer avbildats som Spindelmannen. De senaste samarbetena gäller det med Tredje AP-fonden som sysslar med bostäder, och ”nya” Tornet och ”nya” Brinova. På förvärvssidan har han nu gett sig in i även Norge efter att tidigare köpt i Finland och Danmark. Fastighetsvärdet har stuckit upp till hela 80 miljarder (om hela 35-miljardersbolaget Sato räknas in). Trots det hävdar Selin ofta att ”Vi är så små” när han får frågan varför bolaget inte i större omfattning sysslar med stadsutveckling och projekt. Dock planerar Balder nu för en större mängd nya bostäder. 1992 var året när Erik Selin, som 25-åring, köpte sin första fastighet, i Ängelholm. (ifjol : 2)

Läs FV:s porträttintervju här.

Plats 2

50maktigaste-nerFredrik Wirdenius - 50 MäktigasteFredrik Wirdenius, Vasakronan
Mr 100 miljarder – bolaget passerade det fastighetsvärdet i februari 2016 – är framröstad till silverplatsen på årets Mäktigaste-lista. Han har tidigare korats som den Mäktigaste vid fyra tillfällen, senast ifjol. Därmed delar han antalet ”titlar ” med Erik Paulsson. Han leder ett bolag som är mycket framgångsrikt på projektsidan – inte minst med Klara C som blivit en ekonomisk framgång. Nu laddar bolaget för megaprojektet Platinan i Göteborg och Sergelhuset i Stockholm (SEB-komplexet). Personligen brinner han för att utveckla Kymlinge till en ekostad i världsklass – efter att den halvklara och spöklika tunnelbanestationen eventuellt öppnas. Wirdenius tillträdde som VD för AP Fastigheter i början av 2008 och han var direkt med om att förvärva Vasakronan för 41,1 miljarder kronor (därefter övertog bolaget Vasakronans namn). Fredrik Wirdenius, som bor i Sigtuna, har tidigare arbetat ungefär 20 år vid Skanska, senast som för VD Skanska Kommersiell Utveckling Norden. (ifjol: 1)

Läs FV:s porträttintervju här.

Plats 3

50maktigaste-likaFredrik Lundberg - 50 MäktigasteFredrik Lundberg, Lundbergs
Det är väl egentligen inte på fastighetssidan som Lundberg skaffat sig en allt mer framträdande position de senaste åren, utan via uppmärksammade maktrockader inom andra delar av näringslivet. Lundberg har aldrig sökt medialjuset men hamnade där i samband med SCA-turerna. Lundberg är till exempel ny ordförande i maktbolaget Industrivärden. Han är även styrelseordförande i Holmen, Hufvudstaden och Indutrade samt vice styrelseordförande i Svenska Handelsbanken och styrelseledamot i L E Lundbergföretagen och Skanska. Han är VD och koncernchef i L E Lundbergföretagen. Fredrik Lundberg är, via det stora ägandet i Hufvudstaden, den i särklass största fastighetsägaren i området i Stockholm som kallas Gyllene Triangeln. På projektsidan håller bolaget dock högst takt i Göteborg, men letar handläggare för projektplanerna i Stockholm. Tredjeplatsen i Fastighetsvärldens omröstning ”50 Mäktigaste” inom bygg- och fastighetsbranschen är densamma som ifjol, och den högsta sedan 2010 när han var tvåa. Fredrik Lundberg jublade ifjol över IFK Norrköpings första SM-guld sedan 1989. I år finns han nöja sig med en tredjeplats, och ”lilla silver”. (ifjol: 3)

Plats 4

50maktigaste-uppRutger Arnhult - 50 MäktigasteRutger Arnhult, Klövern
Legat stabilt på topp-5 i fem år efter att för sju år sedan röstats in på listan för första gången, då på plats 43. Klövern har tagit för sig rejält på marknaden, ofta genom snabba affärer, och skaffat fastigheter i allt bättre geografiska lägen (Globen, Frösunda, Solna Gate). Under det senaste året har förvärvstempot varit något läge även om ett miljardköp i Skåne nyligen kan läggas till beståndet. Bolaget smider även allt fler projektplaner, i till exempel Kista (Ericsson krymper ytor), Västerås, Mölndal – och även i centrala Stockholm där bolaget i februari överraskade med att förvärva Orgelpipan 4 på Klarabergsgatan. Arnhult har stort ägande i såväl Klövern och Corem som i Sagax och privat äger han M2 Gruppen som tuffar på i god fart i främst Småland. M2 Gruppen är även 80-procentig ägare av Wästbygg sedan 2013. Efter examen från Lunds universitet jobbade han som analytiker vid Alfred Berg och Öhmans. Rutger Arnhults första fastighetsförvärv ägde rum 1996 i Jönköping. Arnhult, som bor på sydöstra Lidingö, är fastighets- och finansbranschens superlöpare. Han har briljerat med många fantastiska tider. I år sprang han Stockholm Marathon på 2.49.18, vilket var nytt rekord. Med den tiden var han sjunde bästa +45-åring och 137 totalt i loppet. Så lyckas du springa milen på 40 minuter och 10 sekunder så springer du lika snabbt som Arnhult gör – alltså under ett maraton som är mer än fyra gånger så långt. (ifjol: 5)

Läs FV:s porträttintervju här.

Plats 5

50maktigaste-uppHenrik Saxborn - 50 MäktigasteHenrik Saxborn, Castellum
En av årets stora raketer på listan. Röstas upp från plats 14 till 5. Avbildades som ”Kung Henrik” av Fastighetsvärldens illustratör under senvåren i samband med Castellums megaköp av Norrporten. Några månader tidigare kastades dotterbolagens namn ut för att istället verka under Castellums namn. Sex tidigare dotterbolag är idag istället uppdelade i fem regioner. Nu håller bolaget på att sälja en del av beståndet, och hittills har man avyttrat fastigheter med en hög vakansgrad, men ytterligare hus för cirka 3 miljarder kronor ska avyttras, enligt planen. Vid sidan av det har bolaget i övrigt köpt allt fler fastigheter i bra lägen, inte minst i Stockholm. Det var ingen högoddsare när Saxborn i december 2012 presenterades som ny VD i Castellum, en position han sedan tillträdde under mars 2013. Han var med och lade grunden till det som idag är Newsec Asset Management och har även arbetat med att bygga upp ett par av Niam-fonderna. Lämnade dock den sfären när han 2006 erbjöds rollen som vice VD i Castellum på hemmaplan i Göteborg. (ifjol: 14)

Läs FV:s porträttintervju här.

Plats 6

50maktigaste-uppJohan Karlström - 50 MäktigasteJohan Karlström, Skanska
Är inne på sitt nionde VD-år, och har enligt uppgift till Fastighetsvärlden, inga planer på att sluta. Han verkar därmed ha energi för att fullfölja ytterligare en affärsplansperiod. Jobbet är sannolikt branschens tuffaste. Enligt FV:s granskning har de sex föregående VD:arna innehaft positionen kortare tider. Senast någon var VD längre än så var Ulf Widerström (1965–1977). Den dag Karlström bestämmer sig för att trappa ner kommer han nog främst bli ihågkommen för att legat bakom bolagets jättesatsning i USA där bolaget nu planerar att rulla ut sin fastighetsverksamhet i fler städer. Den lönsamma infrastrukturverksamheten har expanderat utanför östra USA, bolaget har varit lyckosamt inom PPP (genom kunskaper från Storbritannien) och haft bra fart inom fastighetsprojekt – där mycket återstår att skörda. Karlström var tidigare ansvarig för byggverksamheten i USA och lärde sig under några år mycket om USA där han bland annat besökt alla 50 stater. Men bolaget har även gått på nitar i USA, bland annat tappat det stora byggkontraktet med Apple. Johan Karlström startade som snickare och har genom åren metodiskt byggt sin väg upp mot toppen av byggbranschen. Kallas internt i Skanska för ”C2M”, Chief 2 Meters, vilket snarast är en underskattning av hans längd. (ifjol: 7)

Läs FV:s porträttintervju här.

Plats 7

50maktigaste-nerHans Wallenstam 50 MäktigasteHans Wallenstam, Wallenstam
Han har röstats fram till placeringarna mellan fjärde och sjunde plats sedan omröstningen inleddes för elva år sedan. Hans Wallenstam med bolag och familj kontrollerar 61,1 procent av rösterna och 23,6 procent av kapitalet. Bolaget, med ett fastighetsvärde om 35 miljarder, har tryckt ner gaspedalen rejält när det gäller nyproduktion. Under perioden 2014- 2018 ska bolaget bygga i snitt 1.500 lägenheter årligen, vilket motsvarar totalt 7.500 lägenheter under perioden. Bolaget får ofta även beröm för att bygga snyggt. De kommersiella fastigheterna finns fortfarande endast i Göteborg. 29 år gammal blev Hans Wallenstam VD i familjeföretaget, vilket innebär att han nästa år kan fira 25 år på VD-posten i bolaget. Han tog över den i ett utsatt läge, mitt under fastighetskrisens uppsegling. Övertygade bankerna om beståndets kvaliteter och kämpade sig igenom de tuffa åren utan att slukas som så många andra hårt belånade bolag. Hans Wallenstam var tidigt ute med att styra bolaget mot nyproduktion av bostäder, med en mix av hyresrätt och brf-projekt. Som ung spelade Hans Wallenstam fotboll i IFK Göteborgs juniorlag fram till och med 1978, tillsammans med bland annat Dan Corneliusson. Fyra år vann den sistnämnde UEFA-cupen. Lokalt är Hans Wallenstam även känd som tränare och huvudsponsor i innebandyklubben Pixbo. (ifjol: 4)

Läs FV:s porträttintervju här.

Plats 8

50maktigaste-nerChristian Hermelin - 50 MäktigasteChristian Hermelin, Fabege
Numera stabil bland topp 10 här på listan. Säg den som inte är imponerad över Fabeges uthyrningar i Arenastaden? Hattricket med Vattenfall, Teliasonera och SEB sticker ut men det finns fler stora uthyrningar i det området. De fem största uthyrningarna där summerar motsvarande 22 Hötorgsskrapor, räknat utifrån kontorsytan. Drygt 85 procent av de planerade kontorslokalerna i Arenastaden är redan tingade. Nu väntar hela marknaden på om Fabege ska sälja något ytterligare utöver Vattenfallshuset som avyttrats. Efter nära tio år i bolaget blev Christian Hermelin i januari 2007 VD för Fabege. Innan han tog VD-stolen i besittning var han ansvarig för projekt och utveckling i bolaget. Han stod också för mycket av analysen och kalkylerandet under tiden Erik Paulsson var VD. Christian Hermelin är lillebror till Gustaf Hermelin som är VD på Catena. Christian Hermelin är en tävlingsmänniska. Enligt kollegor frågar han ofta exempelvis varför man ska vara nöjd med att hoppa 2,40 när man kan hoppa 2,45? Att det går att göra det omöjliga möjligt har han lärt av sina läromästare, Erik Paulsson och Gustaf Hermelin. När Christian Hermelin inte tänker Fabege (han lämnade styrelsen i januari) är fokus på jakt och träning. Årets omröstning är den andra där Christian Hermelin får en högre placering än Erik Paulsson. (ifjol: 6)

Läs FV:s porträttintervju här.

Plats 9

50maktigaste-likaPeter Wågström - 50 MäktigastePeter Wågström, NCC
Som koncernchef för NCC sedan i april 2011 har Wågström tagit allt mer utrymme i samhällsdebatten kring bostadsbyggande och stadsutveckling. Han har tryckt på behovet av ökad produktion av hyresrätter och pekat på exempel ur bolagets tyska verksamhet som förebild för planering och genomförande i Sverige. Wågström kom till NCC från Drott 2004, ett bolag som knoppats av från Skanska där han först arbetade under många år. Wågström laddar för en större byggnation vid bolaget huvudkontor vid Järva krog. Långsiktigt väntar ett annat stort projekt i Värtan, kv Valparaiso, men hur det blir där finns det få svar idag kring. Bolaget har gjort framgångsrika husförsäljningar ibland annat Hagastaden i Stockholm och Hyllie i Malmö. Under året knoppade NCC av bostadsdelen, Bonava. Wågström har röstats in på listan de senaste tio åren. Niondeplatsen är hans högsta, och den har ha hamnat på tre gånger. Han är född i Uppsala och en av förgrundsfigurerna vid det årliga Toppmötet i Åre. (ifjol: 9)

Läs FV:s porträttintervju här.

Plats 10

50maktigaste-uppBiljana Pehrsson - 50 MäktigasteBiljana Pehrsson, Kungsleden
Blev årets rookie för tre år sedan när hon röstades fram till en 15:e plats. Följer en tydlig strategi som går ut på att bygga ett 20-tal kluster i några av landets största orter. Kvaliteten på beståndet har växt stegvis. Bolaget har gjort ett flertal större förvärv, bland annat i Kista och i Värtan i Stockholmsområdet samt även fortsatt avyttra på udda orter där solitärer funnits. Många av de problem hon ärvt av sina företrädare är nu ur världen.
Under Pehrssons ledning, blev VD har Kungsleden åter växt kraftigt och har ett fastighetsvärde på nästan 30 miljarder kronor, även om affärstempot varit något lägre senaste året än tidigare år. Siktet för 2020 är inställt på 40 miljarder. Efter flytten från Vasagatan i city styr hon numera bolaget från en egen ägd fastighet på västra Kungsholmen. Biljana Pehrsson var under flera år mest känd via konsultföretaget Centrumutveckling där hon arbetade under lång tid och bland annat som VD. Därefter ”försvann hon från radarn” när hon gick till fondbolaget East Capital och främst sysslade med investeringar i Östeuropa. Hon var 2013 första kvinna att röstas fram till en plats på topp 10-listan. Född i Belgrad. (ifjol: 12)

Läs FV:s porträttintervju här.

Plats 11

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Erik PaulssonErik Paulsson, Hansan
Branschens största ”räv” hamnar för första gången utanför topp 10-listan. Hela fyra gånger tidigare har han röstats fram till titeln ”Mäktigast”, till exempel vid den första branschomröstningen 2006. Ingen i modern tid har satt så stora spår på den svenska fastighetsmarknaden som Erik Paulsson. Ett tag kändes det som att han låg bakom det mesta som hände på marknaden och fortfarande har han ett finger med lite överallt. Affärshungern har alltid varit stor – och är fortfarande – och målet har hela tiden varit att åstadkomma något. Han är till exempel hjärnan bakom Arenastaden. Paulsson kom in i branschen på allvar efter det att Peab köpt BPA för att rädda det fackföreningsägda bolaget. Erik Paulsson är styrelseordförande i Fabege sedan 2007 och han har varit ledamot där sedan 1998. Han är även styrelseordförande i Backahill, Wihlborgs och Skistar. Han är styrelseledamot i Catena och suppleant i ”nya” Brinova som nyligen börsnoterats. Ett annat nytt bolag som han står bakom är ”nya” Tornet (nej, Erik Paulsson är ingen mästare på att uppfinna nya bolagsnamn utan han återanvänder gärna gamla). Erik Paulsson är även delägare i nya Samhällsbyggnadsbolaget. (ifjol: 8)

Läs FV:s porträttintervju i nr 7-8/2004.

Plats 12

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Roger AkeliusRoger Akelius, Akelius
Om Roger Akelius skulle provbo alla sina hyreslägenheter så skulle det ta honom 125 år – förutsatt att han under den tiden inte hinner med att förvärva fler (föga osannolikt!). Storköparen och filantropen har hunnit fylla 70 år och håller ett allt högre temp på transaktionsmarknaden, så frågan är om han längre hinner med sina promenader på Bahamas stränder (där han sedan flera år bor stora delar av året och där han med jämna mellanrum även får renovera huset efter de översvämningar som de årliga stormarna för med sig). Fastighetsbeståndet finns numera i sju år efter att bolaget i oktober 2016 äntrade den danska marknaden. Fastighetsvärdet är 80 miljarder, och belåningsgraden 43 procent. Strategin att köpa och att uppgradera lägenheter är fortfarande densamma (och har rakt av kopierats av många andra bostadsaktörer de senaste åren). I Sverige har Akelius sålt delar av det kommersiella beståndet och under det senaste åren gjort några större svenska paketförsäljningar. Av fastighetsvärdet finns numera endast drygt en fjärdedel i Sverige. Roger Akelius växte upp i Stora Mellby, en by mellan Trollhättan och Alingsås. Han har gett ut ett flertal böcker och fastighetsbolaget bildade han 1994. (ifjol: 10)

Läs FV:s porträttintervju i nr 10/2004.

Plats 13

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Sven-Olof JohanssonSven-Olof Johansson, Fastpartner
Förbereder så smått för en generationsväxling då han i somras utsåg sonen Christopher Johansson, marknadschef på Fastpartner sedan 2015, till vice VD i bolaget. Sven-Olof Johansson har gasat på rejält med förvärv den senaste tiden och bolaget har nu nått ett bestånd om 17 miljarder kronor. Därmed så är bolaget ett av de mest snabbväxande sedan Lehman-kraschen. 78 procent av hyresintäkterna finns numera i Stockholmsområdet och den allra högsta hyran finns i bolagets klenod vid Östermalmstorg där topphyran för kontor är hela 6200 kr/kvm. Det nya för Fastpartner är att man framöver planerar för en bostadssatsning om nästan 4 miljarder kronor. Utöver det egna bolaget hinner han också med att sitta i styrelsen för NCC och en del annat. Sedan några år tillbaka pendlar han frekvent till Paris där hans fru driver en häst-ranch inriktad på Reining, westernridning, något Sven-Olof också sysslat med under lång tid. Men han gillar även andra hästkrafter och ses ofta i högpresterande sportbilar. Sven-Olof Johansson har den senaste tiden köpt på sig stora aktieposter i Volvo och är sedan tidigare känd för sin ”corner” i Saab-Scania 1990. Dessutom är han en av delägarna i Samhällsbyggnadsbolaget. Född i Ödeshög. (ifjol: 15)

Läs FV:s porträttintervju i nr 9/2004.

Plats 14

50maktigaste-nerMats Hederos - 50 MäktigasteMats Hederos, AMF Fastigheter
Kitesurfaren Hederos leder det största cityprojektet i Stockholm sedan Norrmalmsregleringens dagar. De fem fastigheterna som utgör Galleriankvarteret ska förses med ett till stora delar ett nytt innehåll, bland annat två nya hotell med totalt 550 rum som invigs 23 mars. En av de fem byggnaderna har börjat jämnas med marken (klart vid årsskiftet) och där ska det istället uppföras en byggnad som volymmässigt är mycket större men även med inbjudande än dagens. Efter projektet med Mood laddar bolaget nu även för ombyggnad av Citycronans nedre våningsplan. Hederos ser en möjlig Fifth Avenue framför sig när han kollar på Regeringsgatan som idag delvis är bortglömd. Hederos är från Kalmar och borde därmed kanske gilla fotboll, men det är hockey och kitesurfing som är favoritsporterna. Hederos har under de senaste sju åren haft stabila placeringar mellan plats 8 och 15. (ifjol: 13)

Läs FV:s porträttintervju här.

Plats 15

50maktigaste-uppKerstin Hessius - 50 MäktigasteKerstin Hessius, Tredje AP-fonden
Tredje AP-fonden är den av de fem fonderna som placerat mest i fastigheter. Under det senaste året har Tredje AP-fonden lanserat nya fastighetssatsningar tillsammans med Sveafastigheter och Balder. Tredje AP-fonden har även sålt, och då handlar det om en stor ägarandel i ett större tyskt bostadsbolag. Som VD för Tredje AP-fonden och med en bakgrund som nationalekonom, vice riksbankschef och VD för Stockholmsbörsen är fastigheter egentligen ingen hemmaplan för Kerstin Hessius – men satsningarna har alltså varit stora. Hessius röstades in på listan 2013 och når med årets uppgång sin högsta placering. (ifjol: 22)

Läs FV:s porträttintervju här.

Plats 16

50maktigaste-nerJens Engwall - 50 MäktigasteJens Engwall, Hemfosa
Meddelande under sommaren 2016 att han ska lämna VD-stolen under 2017, och samtidigt presenterades kronprinsen. Röstades fram till branschens Mäktigaste 2011, men fortsätter nu att tappa placeringar. I mars 2013 kunde nyhetsbrevet Fastighetsvärlden Idag avslöja att Hemfosas ägare planerade att placera bolaget på börsen. I mars 2014 ringde Engwall in bolaget på Nasdaq OMX. Egentligen ville Engwall inte bli börs-VD igen, men förutsättningarna för att sälja bolagets bestånd var långt ifrån de bästa. Anses ha en legendarisk fingertoppskänsla för affärer och det är många investerare genom åren som försökt ta rygg på honom. Engwall är styrelseledamot i Bonnier Fastigheter, Quanta Fuel AS och Chengde Intressenter AB som har intressen i den kinesiska staden med samma namn. Dessutom har han det ”finfina” uppdraget att sitta med i styrelsen i Ikano S. A, som en av tio ledamöter. De tre sönerna Kamprad sitter med där liksom Ingvar Kamprad själv som ”Senior Advisor”. Sexbarnspappa, hästägare och fd bageriägare. Född i Eskilstuna. (ifjol: 11)

Läs FV:s porträttintervju här.

Plats 17

50maktigaste-uppJohan Skoglund - 50 MäktigasteJohan Skoglund, JM
Kan vara på väg att flytta bolagets huvudkontor från Frösunda till det överraskande läget Karlberg (den exakta platsen för JM:s byggoption är annars mest känd för att det var där styckmördade Catrine da Costas kropp hittades 1984). JM har varit framgångsrikt i att köpa stora markområden för att därefter utveckla stora mängder bostäder inom några få områden. Liljeholmen är snart historia och stora utmaningar väntar bland annat i Täby, Kvarnholmen och Bromma. Johan Skoglund är en långmilare, både som VD i ett börsbolag och som skidåkare. Innan han blev VD för JM hade han dessutom hunnit avverka ett 15-tal år i bolaget i olika positioner. VD har han varit sedan några år in på 2000-talet. Skoglund är styrelseledamot i Castellum, Infranord och Mentor Sverige. (ifjol: 18)

Läs FV:s porträttintervju här.

Plats 18

50maktigaste-uppChristel Armstrong Darvik - 50 MäktigasteChristel Armstrong Darvik, Stena
Hon har varit VD för Stena Fastigheter sedan i oktober 2006. Dessförinnan hade hon framgångsrikt hand om styckningen av Tornet efter att Lehman Brothers tagit över majoritetsägandet. Hon har de senaste två åren legat lägre på transaktionsfronten efter att under 2014 köpt SCA-huset i Mölndal och ett år tidigare förvärvat Gröna Skrapan i Göteborg. Båda köpen var något överraskande eftersom hon tidigare uttalat sig om att det är dyrt i Sverige. De senaste åren har hon styrt skutan mot att satsa på nyproduktion av bostäder, och där imponerar bolaget. Bolaget meddelade under sommaren 2016 att man dubblar antalet bostäder som man ska bygga på egen mark. I Stockholm är Stena Fastigheter även igång med hotellprojekt vid Brunkebergstorg, vilket innebär en investering på en halv miljard. Armstrong Darvik är en av de svenskar som har störst ”alibi” för att åka till Mipim i Cannes. Bolaget äger flera fastigheter i närbelägna Sophia Antipolis där det är högaktuellt med nyproduktion. (ifjol: 23)

Läs FV:s porträttintervju här.

Plats 19

50maktigaste-uppDavid Mindus - 50 MäktigasteDavid Mindus, Sagax
Mindus Sagax, där han äger 20 procent av aktierna, är ett av de svenska bolag som är mest aktivt utomlands efter att i september 2016 gjort första förvärvet i Nederländerna. Beståndet finns sedan tidigare i Sverige, Danmark, Tyskland och Frankrike. Med tålmodigt arbete och utan direkt stort risktagande har beståndet vuxit från en miljard till nästan 20 miljarder enligt senaste delårsrapporten. Även David Mindus position på den här listan börjar till slut påverkas av den fina utvecklingen. Han klättrar två placeringar efter att föregående år fem respektive sju placeringar. Han är uppe på sin högsta placering någonsin under listans elva år, där han kvalat in de åtta senaste årens omröstningar. Mindus var den som återinförde preferensaktierna på marknaden och har nyligen lanserad D-aktier. Så på något sätt är han branschens finansiella innovatör. (ifjol: 21)

Plats 20

50maktigaste-nerIlija Batljan - 50 MäktigasteIlija Batljan, SBB
Han är överallt, hela tiden? Hur går det till? Via sitt nyskapade Samhällsbyggnadsbolaget Norden AB har han efter mer än ett dussin genomförda affärer på några månader nått ett bestånd på nästan 7 miljarder kronor (då räknar FV in några ännu inte offentliggjorda affärer som FV saknar full kunskap om). På Fastighetsvärldens seminarium Fastighetsdagen i maj 2016 avslöjade han att målet var en börsnotering. Vid fler av transaktionerna har den säljande sidan gått in som delägare i SBB. På ägarsidan finns bland annat fastighetsrävar som Lennart Schuss, Erik Paulsson, Sven-Olof Johansson, Keith Olsson och Per-Olof Andersson. Plats 20 är nästan lika hög som Batljan hade innan han tvingades bort från posten som vice VD i Rikshem (19). 2012 röstades han fram som Årets Rookie när han fick en 31:a plats, och där han tidigare av VD:n Jan-Erik Höjvall presenterats som ”fastighetsbranschens Zlatan Ibrahimovic” för Fastighetsvärlden i samband med rekryteringen. Ilija Batljan är född i Kolašin, Montenegro. Han har ett förflutet som kommunalråd i Nynäshamn och landstingsråd i Stockholm. Privat har han även investerat i Eniroaktier, som inte precis gått i samma riktning som fastighetsvärdena. (ifjol: 19)

Läs FV:s porträttintervju här.

Plats 21

50maktigaste-uppAnders Kupsu - 50 MäktigasteAnders Kupsu, Skandia Fastigheter
På fastighetssidan råder det numera offensiv när bolaget sedan drygt ett år tydligt är på köpsidan, och inte bara när det gäller samhällsfastigheter. Bolaget har köpt på sig ytterligare fastigheter inom handel, och laddar för stora projekt inom segmentet. Bland annat vann Skandia Fastigheter dragkampen om attraktiva Backaplan i Göteborg. Bolaget står även inför ett riktigt spännande projekt med utbyggnaden av Mörby Centrum (och namnbyte till Danderyd centrum) som så smått påbörjats. Dessutom smids det planer för en handfull bostadssatsningar där bostadsrätter blir en ny ingrediens för bolaget (efter ”försöket” vid S44). Som ny VD för Diligentia blev han årets rookie i branschomröstningen 2010 med en 13:e plats. Kupsu har en lång bakgrund vid Skanska och är född i Örnsköldsvik. Nobbade hockeylaget MoDo som ung och satsade istället på volleyboll, där han som bäst spelade i division ett. (ifjol: 27)

Läs FV:s porträttintervju här.

Plats 22

50maktigaste-uppUrban Edenström - 50 MäktigasteUrban Edenström, Stronghold
Når nu sin högsta placering under de elva år som Fastighetsvärlden genomfört branschomröstningen. Tidigare har placeringarna varierat mellan 23 och 38. Sedan i sommaren 2014 sitter Urban Edenström med i Stockholms Handelskammares styrelse och där är han numera till vice ordförande. Under dryga 20 år har Edenström byggt upp Stronghold där han är den största ägaren och styrelseordförande. Det började med rådgivningsdelen i Newsec samt förvaltning och därefter har ytterligare tjänster och företag lagts till. Verksamheterna drivs genom ett antal dotterbolag. Förvaltningsverksamheten inom Newsec AM är nu landets största med inriktning mot kommersiella fastigheter. Niam, som Edenström grundade 1998, har över åren varit mycket framgångsrikt. Datscha har växt till sig och har inlett en internationell expansion. Newsec har åter igen de senaste åren skördat flera framgångar som transaktionsrådgivare. (ifjol: 28)

Läs FV:s porträttintervju här.

Plats 23

50maktigaste-uppGustaf Hermelin, 50 mäktigasteGustaf Hermelin, Catena
Slog senhösten 2015 till genom att lägga ett bud på hela Tribona, vilket dubblade Catenas fastighetsbestånd till runt 10 miljarder kronor. Han har själv ett stort ägande i Catena, via bolaget SFU Sverige AB, med 5,5 procent av aktierna, vilket gör honom till fjärde största ägare. Omröstningen till ”50 Mäktigaste”-listan 2015 var dock då avslutad när Catena kom med sitt bud på Tribona. Nu har det gått ett år, och Hermelins placering förbättras med två platser. Som VD för Klövern röstades Hermelin som högst fram till elfteplatsen. Baron Hermelin, som bor utanför Nyköping, gillar fart och fläkt och har bland annat varit trialförare i världsklass. Hermelin gillar utmaningar utmaningen att fylla upp tomma lokaler, oavsett om dessa finns i lilla norrländska Bastuträsk (där han uträttat mirakel!) eller i Helsingborg.
(ifjol: 25)

Läs FV:s porträttintervju här.

Plats 24

50maktigaste-uppOscar Engelbert - 50 MäktigasteOscar Engelbert, Oscar Properties
Årets ”Klättrare” i omröstningen där han avancerar från plats 49 ifjol. Stort, snyggt och högt. Nästan allt Oscar Engelbert gör blir omtalat. Men ännu har inte så mycket producerats. Under de senaste åren har han köpt på sig ett flertal projektmöjligheter där genomförandet ska gå snabbare utan att segdragna överklagande sabbar tidsplanen, vilket varit fallet flera av de mer omtalade projekten. Det ena av de båda Norra Tornen i Hagastaden har påbörjats så smått, vid Gärdet har bolaget hunnit mycket längre med 79 & Park (och dessutom vunnit arkitektpris) och i Norra Djurgårdsstaden verkar nu de flesta hinder vara undanröjda för det planerade höghuset Gasklockan. (ifjol: 49)

Läs FV:s porträttintervju i magasinet Fastighetsvärlden nr 7–8/2016.

Plats 25

50 mäktigaste NyAnnica Ånäs - 50 MäktigasteAnnica Ånäs, Atrium Ljungberg
Årets rookie på Mäktigaste-listan. Tog över VD stolen i Atrium Ljungberg 19 februari 2016 efter att ha varit tillförordnad boss i nästan ett halvår. Hon hade då jobbat inom bolaget i sammantaget åtta år, först som ekonomichef, som CFO sedan 2011. Hon har även arbetat som CFO på Hemsö Fastigheter samt varit VD inom kommunikationsbranschen. Ånäs inledde VD-tiden med att göra en mindre omorganisation, och har därefter fortsatt bolagets färd ut på nya marknader i de fyra storstadsområdena. Alla andra fastigheter i andra kommuner har avyttrats. Ånäs och AL har en stor projektportfölj att utveckla. (ifjol: ny)

Läs FV:s porträttintervju i magasinet Fastighetsvärlden nr 10/2016.

Fler 50 Mäktigaste

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Hela listan publicerad

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2019

För 14:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Läs hela 50-listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2018

Branschens stora omröstning. Läs även om vem som blev Årets kvinna och vem som utsetts till Årets rookie.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2017

Nu är det klart vem som röstats fram till fastighets- och byggbranschens mäktigaste. FV inleder här nedräkningen. Nya placeringar avslöjas varje vardag klockan 11.11.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2016: 26-50

Här redovisar vi placeringarna 26–50 i 2016 års omröstning. Sju nykomlingar har röstats in på årets 50-lista.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2015: 1-25

Branschens omröstning 2015. Se vem som vann och vilka som röstades in på 50-listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2015: 26-50

Här redovisas placeringarna 26–50 i den stora branschomröstningen.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2014: 1–25

Branschens omröstning 2014. Här redovisar vi placeringarna 1–25. Det blev i år skifte i toppen. Läs hela listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2014: 26-50

Omröstningen inom bygg- och fastighetsbranschen 2014 är avslutad. Här redovisas platserna 26–50. I år har sju nykomlingar tagit plats på listan.

50 Mäktigaste

2013: 1-25

Resultatet av omröstningen ”Mäktigast 2013” är nu klart. Se vem som vann, vem som blev högst placerade kvinna och vem som blev årets rookie.

50 Mäktigaste

2013: Plats 26-50

Resultatet av den åttonde ”Mäktigaste-omröstningen”. Här redovisas platserna 26–50.

50 Mäktigaste

2012: Plats 1-25

Branschens mäktigaste 2012 är korad! Det blev en ny ”vinnare” efter att bygg- och fastighetsbranschen röstat. Här presenterar Fastighetsvärlden placeringarna 1-25. Det var knallhårt i toppen.

50 Mäktigaste

2012: Plats 26-50

Omröstningen inom bygg- och fastighetsbranschen 2012 är avslutad och här redovisas placeringarna 26–50. Läs om vem som blev ”Årets rookie” och vilka som förlorat flera placeringar.

50 Mäktigaste

2011: Plats 1-25

Nytt namn i toppen av branschens omröstning: Jens Engwall. Han har avancerat från en femteplats 2011. Erik Selin skuggar på andra plats och Fredrik Wirdenius på tredje.

Tillbaka till förstasidan