50 Mäktigaste 2015: 26-50

Branschens omröstning. Här redovisar vi placeringarna 26–50 i 2015 års omröstning. Placeringarna 1–25 redovisas här.

Plats 26

50 mäktigaste Nyjohanna_skogestig_webbJohanna Skogestig,
Vasakronan

Årets nästa högst placerade nykomling på årets Mäktigaste-lista. Hon tillträdde i Mars som chef för fastighetsinvesteringar vid Vasakronan och ansvarar för bolagets analys och transaktionsverksamhet. Ansvaret är tungt i bolaget som räknar med att omsätta tio procent av fastigheterna årligen, även om tempot varit något lägre den senaste tiden. Skogestig kom närmast från Areim där hon var CIO (Chief Investment Officer). Hon tillträdde den tjänsten så sent som i mars 2014. Innan dess jobbade hon på Sveafastigheter i sju år i en motsvarande roll. Före det var hon chef för fastighetsinvesteringar på dåvarande AP Fastigheter (som är nuvarande Vasakronan) där hon jobbade från 1998 till 2007. På Vasakronan tog Skogestig över efter Lars Johnsson. Hon ingår i bolagets ledningsgrupp. (ifjol: ny)

Plats 27

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Anders KupsuAnders Kupsu,
Skandia Fastigheter

Ytterligare ett namnbyte inom branschen. Det inom branschen välkända Diligentia byts ut mot Skandia (Fastigheter), ett bolags som i Göteborgs universitets Förtroendebarometern 2014 hamnade på nästan samma låga nivå som SJ. På fastighetssidan råder det dock numera offensiv och bolaget är sedan i våras tydligt på köpsidan, inte bara när det gäller samhällsfastigheter. Bolaget har kanske inte varit så framgångsrikt inom kontorsfastigheter som förväntat (visst tog det väl lång tid att få S44 klart?), men rejält framgångsrikt inom köpcentrum. Bolaget står inför ett riktigt spännande projekt med utbyggnaden av Mörby Centrum (och namnbyte till Danderyd centrum). Som ny VD för Diligentia blev han årets rookie i branschomröstningen 2010 med en 13:e plats. Kupsu har en lång bakgrund vid Skanska och är född i Örnsköldsvik. Nobbade hockeylaget MoDo som ung och satsade istället på volleyboll, där han som bäst spelade i division ett.
(ifjol: 23)

Plats 28

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Urban EdenströmUrban Edenström,
Stronghold

Sedan i sommaren 2014 sitter Urban Edenström med i Stockholms Handelskammares styrelse och i somras utsågs han till vice ordförande. Under dryga 20 år har Edenström byggt upp Stronghold där han är den största ägaren och styrelseordförande. Det började med rådgivningsdelen i Newsec samt förvaltning och därefter har ytterligare tjänster och företag lagts till. Verksamheterna drivs genom ett antal dotterbolag. Förvaltningsverksamheten inom Newsec AM är nu landets största med inriktning mot kommersiella fastigheter. Niam, som Edenström grundade 1998, har över åren varit mycket framgångsrikt. Datscha har växt till sig och har inlett en internationell expansion. Newsec skördade nyligen en framgång på rådgivningsfronten vid en försäljning av fastigheter värda 3 miljarder kronor. Edenström tillhör dem som röstats in på listan alla tio år som omröstningen funnits och hans nuvarande placering motsvarar snittplaceringen. (ifjol: 24)

Plats 29

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Mats AnderssonMats Andersson,
AP4

En av två VD:ar vid AP-fonderna som nomineringsjuryn placerat på röstbar plats i ”50 Mäktigaste”-omröstningen. Talade för ett år sedan inför FN:s generalförsamling i New York om hur koldioxidavtrycket i finansiella portföljer kan minska och i våras talade han på World Bank Group om hur viktigt det är med transparens inom näringslivet. Sedan nio år är han VD för Fjärde AP-fonden som är den av de fyra stora AP-fonderna som har minst tillgångar i fastigheter, men som är den som gjort de mest opportuna investeringarna. Bolaget är bland annat delägare i Hemfosa (största ägare) och svenskbrittiska ASE Holdings. De största investeringarna finns dock i Vasakronan (25 procentig ägarandel) och Rikshem (50 procent). Andersson har tidigare arbetat på bland annat Deutsche Bank, Tredje AP-fonden, Skandia Liv. SG. Warburg och Hägglöf & Ponsbach. Under sju år var han börsredaktör och partner på Affärsvärlden. På listan över styrelseuppdrag finns Svolder AB, stiftelsen Global Challenges Foundation och stiftelsen Streber Cup. Möjliga styrelseplatser i Vasakronan och Rikshem har han överlåtit till kollega. (ifjol: 34)

Plats 30

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Johan BergmanJohan Bergman,
Niam

”Kocham Polske”, är det månne Bergmans nya affärsstrategi? Hur som helst slog Niam nyligen till med ett överraskande miljardförvärv i Polen och äntrade därmed en ny marknad som få svenska fastighetsbolag varit verksamma i. Helt överraskande var det dock inte eftersom Bergman i en lång personporträttsintervju i Fastighetsvärlden hösten 2011 berättade om intresset för Polen. I Sverige har bolaget mest uppmärksammats för att sålt ett miljardbestånd med handelsfastigheter till nya Agora. På köpsidan kan nämnas ett vågat köp i Umeå. Bergman och kollegorna har varit mycket lyckosamma när det gäller att ”dänga väska” på Niams rundresor i världens för att resa pengar till nya fonder. Arbetet med den femte fonden resulterade till och med i att det blev en ”bonusfond” eftersom gensvaret var stort. Bergman tillträdde VD-stolen vid Niam 2006. Han hade då en 16 år lång karriär på Skanska bakom sig där han innehaft flera höga positioner och slutade som vice VD. Sitter i styrelsen i JM. Bergmans högsta placering på listan hittills var 2012 när han röstades fram till placering 24 (ifjol: 29)

Plats 31

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Per BerggrenPer Berggren,
Hemsö

Norrlänning, född i Boden men uppvuxen i Örnsköldsvik och Gävle, därtill också VD för landets största ägare av samhällsfastigheter. Hemsö har under året utökat sina utländska bestånd i Finland och Tyskland, men främst ökat i Sverige. Under försommaren bilade bolaget ett projektbolag ihop med norska SveaNor om 4 miljarder med hus som Hemsö sedan ska förvärva. Hela affärsidén går ut på långa hyresavtal – och bolaget har blivit en favoritpartner för många aktörer. I slutet av fjolåret gjorde Hemsö även en stor bytesaffär med Hemfosa. Berggren tar sig i år in på plats 31 på listan, vilket är hans högsta notering hittills. Som VD på Jernhusen röstades han fram till plats 35 som högst. (ifjol: 32)

Plats 32

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Tomas IngemarssonTomas Ingemarsson,
AFA Fastigheter

Visst var det väl fel att det var Petter Stordalen som kom åkande på jetski i värsta James Bond-stil när Malmös nya stolthet Clarion Hotel och Malmö Live invigdes? Det skulle ju vara Ingemarsson som skulle showat istället (Stordalen snubblade ju dessutom när han skulle upp på land och stiga av vattenskotern). Fastigheten i Malmö är AFA Fastigheters verkliga klenod. Ingemarsson var tidigt ute med att satsa på hotellfastigheter och bolaget äger nu närmare ett tiotal hotellfastigheter. När det gäller höga hus har bolaget utökat beståndet även i det segmentet i form av de båda höghusen i projektet Kungsholmsporten genom ett köp från Wallenstam som en del i en bytesaffär. Ingemarsson är född i Örebro. Han gillar fysiska utmaningar och har bland annat genomfört flera Marcialonga, ett skidlopp i norra Italien. (ifjol: 27)

Plats 33

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Anders JarlAnders Jarl,
Wihlborgs

Kungen av Skånes fastighetsmarknad trots att han är tjänsteman (äger dock nästan 500.000 miljoner aktier). Bolaget är största ägare på de tre marknaderna Malmö, Lund och Helsingborg. Men allt gå inte längre som på räls för Anders Jarl. Det har börjat uppstå vakanser i Dockan i Malmö och i Ideon i Lund råder tuffare tider. De båda områdena har fått tuff konkurrens av nya geografiska områden i Malmö som utmanat framgångsrikt. Anders Jarl laddar dock för fullt för att erbjuda moderna lokaler i ”nya” området Nyhamnen i Malmö där bolaget kommer att vara dominerande aktör inom kommersiella lokaler. Anders Jarl blev VD i Wihlborgs inför avknoppningen från Fabege våren 2005. Innan han kom till Fabege/Wihlborgs arbetade han på det börsnoterade Diligentia. Jarl vann som ung SM-medaljer i både simning och handboll. Han är uppväxt i Kristianstad. Anders Jarl har legat stabilt på placeringarna 25 till 35 under de tio år som Fastighetsvärlden genomfört omröstningen. (ifjol: 30)

Plats 34

50 mäktigaste NyLars JohnssonLars Johnsson,
Folksam Fastigheter

Sedan i våras ansvarig för Folksam Fastigheter. Han har rivstartat med att göra om organisationen och laddar nu för flera miljardförvärv. Blir det månne han som signerar köpekontraktet för stora Fatburen på Södermalm? Lars Johnsson var tidigare vice VD och chef fastighetsinvesteringar vid jätten Vasakronan där han slutade sommaren 2014. Sedan AP Fastigheters förvärv av Vasakronan sommaren 2008 gjorde han åt ”nya” Vasakronan fastighetsaffärer för drygt 30 miljarder kronor. Johnsson har en bakgrund inom AP Fastigheter där han hamnade när bolaget förvärvade det privatägda fastighetsbolaget Korbe 1994. Han har även jobbat vid LE Lundberg-företagen. (ifjol: ny)

Plats 35

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Mats PaulssonMats Paulsson,
Peab

När Fastighetsvärldens läsare korade bygg- och fastighetsbranschens mäktigaste för första gången 2006 placerade sig Mats Paulsson på fjärde plats. De efterföljande fyra åren var han kvar på topp-tio, men därefter har placeringarna blivit sämre. 71-årige Mats Paulsson lämnade VD-posten 2011 i Peab för att istället bli vice styrelseordförande. Peab grundade han 1959 tillsammans med brodern Erik. Mats Paulsson är styrelseledamot i Skistar, Mentor Sverige, Mats Paulssons Stiftelse och Medicon Village AB. Han har sagt att han ska trappa ner på jobbfronten och istället spela mer golf där han har hcp 17. Han brinner även för att väntetiderna inom vården kortas avsevärt och där drar han sitt strå till stacken inte minst på fastighetssidan i Skåne. Under 2014 köpte Mats Paulsson med familj ut brodern Erik Paulssons familj ur Peab. (ifjol: 22)

Plats 36

50 mäktigaste NyLars-Åke TollemarkLars-Åke Tollemark,
Unibail-Rodamco

Den 12 november klockan åtta på kvällen slår Mall of Scandinavia upp portarna och stoltast av dem alla lär Tollemark vara. Med en månad kvar till öppning var hela 220 av 224 butiks- och restaurangytor uthyrda, vilket är en ovanligt hög procentsiffra för ett sådant stort projekt. Frågan är var Tollemark och det fransk-nederländska bolaget ska hitta nästa jättesatsning i Sverige? FV gissar på Göteborgsområdet. Tollemark är uppväxt i lilla Dals Långed som ligger i Bengtsfors kommun. Sitt första jobb fick han genom att knacka på hos klädbutiken Hugo på St Eriksgatan och där fick han snabbt allt mer inflytande och snart var den nya arbetsgivaren en stor hyresgäst på NK. Därefter var Tollemark med om att ta Retail and Brands (RNB) till börsen, han var VD Marco Polo i Norden, VD Sportex/Stortringen och 2010 hamnade han på Unibail-Rodamco där han sedan 2013 är boss över verksamheten i Norden. (ifjol: ny)

Plats 37

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Kerstin Lindberg GöranssonKerstin Lindberg Göransson,
Akademiska Hus

Tappar tolv placeringar. Sedan 2011 VD för Sveriges näst största fastighetsbolag, statliga Akademiska Hus med ett fastighetsvärde på närmare 64 miljarder kronor. Bolaget omtalas ofta för att bygga snyggt och de senaste klenoderna finns i Solna och Malmö. Projektbanken är alltjämt imponerande. Kerstin Lindberg Göransson har tagit en krokig väg till fram till fastighetsbranschen men har haft höga befattningar inom ekonomi i en mängd olika företag. Var innan hon blev VD för Akademiska Hus flygplatschef på Arlanda. Född i Hudiksvall. Övriga uppdrag: styrelseordförande K2, styrelseledamot i Jernhusen AB och Byggherrarna. Tappar 12 placeringar i omröstningen. (ifjol: 25)

Plats 38

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Jesper GöranssonJesper Göransson,
Peab

Nästa år kan Göransson fira 20-årsjubileum på Peab, det företag han är VD och koncernchef för sedan våren 2013. Bolaget har ”Nordens samhällsbyggare” som slogan och levererar projekt inom en mängd områden, men betydligt färre egenutvecklade kontorsfastigheter än konkurrenterna. Bolaget är aktivt i Lyckholms i Göteborg och i Point Hyllie i Malmö. Möjligheterna finns framöver i främst Ulriksdal i Solna och Varvsstaden i Malmö, där det sistnämnda delägs av Balder. Just delägandet har ifrågasatts inom branschen med funderingen om ett av landets största byggbolag inte ska kunna driva det projektet för egen räkning. Göransson kom till Peab efter studier vid Lunds Universitet som gav honom en magisterexamen i ekonomi. (ifjol: 36)

Plats 39

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Louise LindhLouise Lindh,
Lundbergs

Klättar nio placeringar i årets omröstning. Sedan 2008 är Fredrik Lundbergs äldsta dotter vice VD vid Fastighets AB L E Lundberg och sedan 2010 är hon regionchef för stockholmsregionen en av tre regioner. Bolaget beslutade ifjol att dubbla sitt fastighetsbestånd och det ska ske både genom projekt och transaktioner. Hon är född i Sverige, uppväxt i Schweiz och har jobbat två år på KPMG innan hon hamnade på familjebolaget 2005. Styrelseledamot i L E Lundbergföretagen, Holmen, Hufvudstaden och Fastighets AB L E Lundberg. Bolagets kontor på Blasieholmen har idag fri utsikt mot Nybroviken och Strandvägen, men den blir hon av med när det nya Nobelhuset byggs. Louise Lindh var ifjol nykomling på listan. (ifjol: 48)

Plats 40

50 mäktigaste Ny50 Mäktigaste - Claes LarssonClaes Larsson,
Skanska

En av bolagets vice VD:ar och den i koncernledningen som har fokus på USA där Skanska för tillfället satsar stenhårt. Larsson har från och till omnämnts som Johan Karlströms kronprins. Anställd inom bolaget sedan 1990. Ligger bakom expansionen till Helsingfors och Oslo samt att bolaget spridit verksamheten i Polen och Tjeckien utanför huvudstäderna. I Sverige ligger fokus främst på Stockholm New som ska bestå av totalt cirka 80000 kvm kontorslokaler, varav ett höghus. Även i Göteborg klurar bolaget på en högre byggnad. I Solna laddar man för Solna United som ska utmana Fabege i Arenastaden. Claes Larsson är en problemlösare av hög rang, enligt kollegorna. Bördig från Trollhättan. Åter på listan efter att ha trillat ur förra året. (ifjol: ny)

Plats 41

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Carola LavénCarola Lavén,
NCC

Fjolårets rookie på Mäktigaste-listan. Hon är sedan 2013 boss över NCC Property Development efter att hon värvats till byggbolaget från Atrium Ljungberg där hon jobbat i tio år och satt med i koncernledningen. Dessförinnan har hon också innehaft flera chefstjänster på Drott och Skanska. Hos NCC har hon fått ansvar för en stor projektportfölj. På projektsidan står bolaget lite naket i huvudstadsområdet efter att TeliaSonera släppte NCC:s krok för nytt huvudkontor på västra Kungsholmen. Bolaget planerar även för ett nytt huvudkontor och stora nya ytor vid Järva krog. Carola Lavén är styrelseledamot i förbundsstyrelsen i BRIS sedan 2011. (ifjol: 33)

Plats 42

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Kerstin GillsbroKerstin Gillsbro,
Jernhusen

VD för statliga Jernhusen sedan 2010 och sedan 2012 också medlem i Stena Fastigheters styrelse. Hon har ett mångårigt förflutet inom NCC-koncernen med en rad ledande befattningar, senast som VD i NCC Boende Sverige. Bland Jernhusens större projekt är två värda att nämnas extra, dels bygget av Citytunnelns nya stationshus i Stockholm, som också blir det nya hotell Continental, samt Nyhamnen i centrala Malmö, där kontorshuset Glasvasen byggs i en första etapp. Men ett projekt som förmodligen blir ännu större väntar om några år då centralstationsområdet i Göteborg ska genomgå en radikal förändring. En plump i protokollet för Gillsbro är hanteringen kring ägandet av Friends Arena där Gillsbro och bolaget ofta lämnar så lite kommentarer som möjligt. Bolaget vill sälja sin andel. (ifjol: 39)

Plats 43

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - PG PerssonPG Persson,
Platzer

Plötsligt är Platzer nästan överallt, i alla fall i Göteborg. Bolaget är med på många transaktioner, väl framme i kampen om hyresgäster och skissar på massor av projekt. VD PG Persson har dessutom en hjärtefråga i stadsutvecklingen och hur Göteborg ska byggas ihop som en tätare stad, älven till trots. Persson står på barrikaden för att den nya bron över Göta älv ska bli så låg som möjligt. Tog Platzer till börsen i slutet 2013 och hade dessförinnan förvärvat flera stora fastigheter, däribland kontorshuset Tennet av Skanska. Persson har en bakgrund på Skanska och Coor och blev VD för Platzer 2008. Som tonåring var han högt rankad tennisspelare. (ifjol: 47)

Plats 44

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Fredrik PalmFredrik Palm,
Alecta

Blev under våren 2011 ansvarig för de direktägda fastigheterna i Sverige och efterträdde därmed Kent Jonsson som haft den positionen i elva år. Våren 2013 blev Palm även ansvarig för bolagets andra ansvarsområde i Sverige, indirekta fastighets- investeringar. Ansvarig för husen i USA och England är fortfarande David Sherwood. Palm tillhör även Alectas ledningsgrupp för kapitalförvaltning. Han har jobbat vid Alecta sedan 2007 och arbetade tidigare arbetet vid CBRE och Ramböll. Alecta har hållit ett fortsatt högt tempo på transaktionsmarknaden med bostadsköp från Magnolia och Wästbygg samt ett jätteköp av flygplatsfastigheter i ett JV med Swedavia. Bolaget har även funnits på säljsidan och då handelsfastigheter. Bolaget är även aktivt på projektfronten där Väktaren 35 vid Fridhemsplan är det mest publika och laddar även för en påbyggnad av WTC i city. Bolaget är även stor ägare i det konsortium som heter Nordhalla som planerar för en kraftig offensiv på transaktionsmarkanden. Alecta är även stor ägare i Lönnbacken som nyligen köpte hela Roxanne. Bolaget har minskat sitt ägande i Hemfosa. (ifjol: 37)

Plats 45

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Lena BobergLena Boberg,
Ica Fastigheter

Efter att i tre år hamnat utanför listan så slog sig Lena Boberg in på listan förra året. Det var i samband med att hon tog över som VD på Ica Fastigheter 2010 (där hon tidigare jobbade som CFO) och efterträdde Bo Liffner som nomineringsjuryn placerade henne på valbar plats i omröstningen över branschens 50 mäktigaste. Boberg kom till Ica Fastigheter 2007 efter att tidigare varit CFO vid Skandrenting. Tidigare jobbade hon i korta periodet på Know IT och Hagströmer & Qviberg. Ica Fastigheter har under de senaste åren sålt flera fastigheter, alla sålts till Ancore som är ett bolag som Ica Fastigheter äger tillsammans med Alecta. Framöver laddar Ica Fastigheter för att skapa större enheter som erbjuder plats för andra hyresgäster och där är Flottiljen i Barkarby en förebild. Bolaget har även ”chockat” Uppsala med att bygga ett Ica Maxi-varuhus med ett nytt utseende. Lena Boberg ingår i Ica:s koncernledning. (ifjol: 44)

Plats 46

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Karolin ForslingKarolin Forsling,
AMF Fastigheter

Ny på listan ifjol och tar några kliv uppåt i årets omröstning. Är ansvarig för AMF Fastigheters omdaning av centrala Stockholm. Efter jobbet med Mood är det nu fullt fokus på Urban Escape, alltså Galleriankvarteret som består av fem byggnader. Tidigare arbetade Forsling vid Atrium Ljungberg där hon utvecklade Sickla Köpkvarter (ifjol: 49).

Plats 47

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Tom LindahlTom Lindahl,
JLL

Den nya och pigga utmanaren Tenzing slukades av den globala jätten JLL. Tom Lindahls framgångsrika skapelse blev bara fem år gammal och det starka varunamnet hamnade i graven helt och hållet vid halvårsskiftet. De av investerarmarknaden uppskattade hembakade bullarna finns dock kvar i produktutbudet. Lindahl är chef för Capital Markets vid JLL. En av JLL:s höjdpunkter hittills under 2015 är skapandet av bolaget Agora. Tom Lindahl har tidigare arbetat på Catella i tio år och på Enskilda Securities i tre år. Mellan åren 2009 och 2012 röstades Lindahl fram till placeringar mellan plats 30 och 33 (ifjol: 46).

Plats 48

50 mäktigaste NyOla Serneke - 50 MäktigasteOla Serneke,
Serneke

Kommuner verkar skrika efter två saker: ”Rikshem, kom hit och köp för miljarder” och ”Serneke, kom hit och bygg billigt”. Bolaget som på kort tid har blivit en allt större aktör på allt fler geografiska marknader och laddar nu för fullt för en notering på börsen. Ola Serneke är mest känd för att vara hjärnan bakom Karlatornet i Göteborg. Höghuset ska bli 266 meter högt och stå klart 2019 (ny).

Plats 49

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Oscar EngelbertOscar Engelbert,
Oscar Properties

Stort, snyggt och högt. Nästan allt Oscar Engelbert gör blir omtalat. Men ännu har inte så mycket producerats. Det mesta är ännu på ritbordet eller så har det börjat grävas byggropar. Bolaget hoppas byggstarta totalt sex projekt i år som ska ge totalt 600 lägenheter. Det stora projektet vid Gärdet heter 79 & Park och där är byggarbetet igång och 85 av de 165 lägenheterna är bokade/sålda (ifjol: 42).

Plats 50

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Agneta JacobssonAgneta Jacobsson,
Cushman & Wakefield

Sammanslagningen mellan Cushman & Wakefield och DTZ var klar i början av september och då stod det även klart att Jacobsson blir VD i Sverige för de sammanslagna bolagen som går under namnet Cushman & Wakefield. Det nya Cushman & Wakefield har nu drygt 80 anställda i Sverige. Hon var tidigare under mer än ett decennium VD vid DTZ Sweden och var även med och startade Värderingshuset på 80-talet, det som senare kom att utgöra grunden för DTZ i Sverige. (ifjol: 40).

Fler 50 Mäktigaste

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Tronskifte i toppen

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Årets Rookie finns på plats 36. Hela åtta nya namn i år. Ny etta i år.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Hela listan publicerad

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2019

För 14:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Läs hela 50-listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2018

Branschens stora omröstning. Läs även om vem som blev Årets kvinna och vem som utsetts till Årets rookie.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2017

Nu är det klart vem som röstats fram till fastighets- och byggbranschens mäktigaste. FV inleder här nedräkningen. Nya placeringar avslöjas varje vardag klockan 11.11.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2016: 1-25

Här redovisar vi placeringarna 1–25 i 2016 års omröstning. Det är elfte året som omröstningen genomförts. På plats 24 hittar du ”Årets Rookie”

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2016: 26-50

Här redovisar vi placeringarna 26–50 i 2016 års omröstning. Sju nykomlingar har röstats in på årets 50-lista.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2015: 1-25

Branschens omröstning 2015. Se vem som vann och vilka som röstades in på 50-listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2014: 1–25

Branschens omröstning 2014. Här redovisar vi placeringarna 1–25. Det blev i år skifte i toppen. Läs hela listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2014: 26-50

Omröstningen inom bygg- och fastighetsbranschen 2014 är avslutad. Här redovisas platserna 26–50. I år har sju nykomlingar tagit plats på listan.

50 Mäktigaste

2013: 1-25

Resultatet av omröstningen ”Mäktigast 2013” är nu klart. Se vem som vann, vem som blev högst placerade kvinna och vem som blev årets rookie.

50 Mäktigaste

2013: Plats 26-50

Resultatet av den åttonde ”Mäktigaste-omröstningen”. Här redovisas platserna 26–50.

50 Mäktigaste

2012: Plats 1-25

Branschens mäktigaste 2012 är korad! Det blev en ny ”vinnare” efter att bygg- och fastighetsbranschen röstat. Här presenterar Fastighetsvärlden placeringarna 1-25. Det var knallhårt i toppen.

50 Mäktigaste

2012: Plats 26-50

Omröstningen inom bygg- och fastighetsbranschen 2012 är avslutad och här redovisas placeringarna 26–50. Läs om vem som blev ”Årets rookie” och vilka som förlorat flera placeringar.

Tillbaka till förstasidan