2013: 1-25

Branschens omröstning. Här redovisar vi placeringarna 1–25. Platserna 11-25 redovisas vecka 45 och topp-10 under vecka 46. Placeringarna 26-50 finns redovisade här.

Det är åttonde året som Fastighetsvärlden har genomfört omröstningen.

Plats 1

50maktigaste-likaFredrik Wirdenius, 50 mäktigasteFredrik Wirdenius,
Vasakronan

Åter framröstad till branschens Mäktigaste efter att ifjol erövrat titeln. 2012 var det hårfint i toppen bland de tre första efter att rösterna granskats och summerats. I år var marginalen större. Wirdenius har fortsatt att hålla en hög takt på både transaktions- och projektsidan, utan att trampa i klaveret någonstans. Fredrik Wirdenius tillträdde som VD (då AP Fastigheter) i början av 2008 för ett bolag som då under ett tag haft en slumrande tillvaro på förvärvsfronten. Sedan samgåendet med ”gamla Vasakronan” för fem år sedan har bolaget gjort försäljningar och förvärv samt genomfört projekt för totalt 41 miljarder kronor, enligt vad som summerades i Fastighetsvärlden Nr 9/2013. Fastighetsbeståndet är nu värderat till drygt 86 miljarder kronor och Wirdenius räknar med att omsätta en tiondel av värdet årligen i transaktioner – delvis i jakten på fastigheter som han kallar ”överlevare”. Han och kollegorna har satsat hårt på hållbarhetsfrågor och Wirdenius lyfter ofta fram följdeffekterna av det arbetet när han presenterar bolagets ekonomiska resultat. Wirdenius har tidigare arbetat ungefär 20 år vid Skanska, senast som VD Skanska Kommersiell Utveckling Norden. (1)

Plats 2

50maktigaste-likaErik Selin, 50 mäktigasteErik Selin,
Balder

För tredje gången i rad hamnar ”fastighetskungen” från rikets andra stad på andraplatsen efter att branschen fått rösta. Balders bestånd har under de senaste åren fått allt mer fina adresser i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men Selin slår till där han ser en uppsida, nyligen genom att för 2 miljarder kronor förvärva Bovistas bostadsbestånd om 4300 lägenheter, där det största beståndet finns i området Bergsjön i Göteborg. Under försommaren köpte Balder till exempel även det nya hotellet på Lindholmen i Göteborg vilket innebär att det nu ingår 13 hotell i bolaget. Selin har signalerat att Balder, där han är VD och storägare, ska bli mer aktivt på projektsidan. Via Erik Selin fastigheter äger han även Skandrenting med flera bolag. Få i branschen har fler deläganden. Blev porträtterad som Spindelmannen i magasinet Fastighetsvärlden Nr 2/2013. Erik Selins affärsintresse har sitt ursprung i att han började handla med aktier som 14-åring och fick lära sig en nyttig läxa vid kraschen i början av 90-talet. Gjorde strax därefter, som 24-åring, sin första fastighetsaffär vilket var köpet av ett hus i centrala Ängelholm. (2)

Plats 3

50maktigaste-likaRutger Arnhult, 50 mäktigasteRutger Arnhult,
Klövern

2013 var året när de senaste årens komet inom branschen även blev ”byggare” genom att förvärva 80 procent av Wäst-Bygg. Arnhult förvärvade, tillsammans med några vänner, sin första fastighet 1996. Köpet ägde rum i Huskvarna och det var ett paket med fastigheter för cirka 100 miljoner kronor som inhandlades. Under de senaste åren har skåningen Arnhult, född i Bjärred och uppväxt på Bjärehalvön, inte nöjt sig med att bara köpa fastigheter utan även noterade fastighetsbolag. Efter att tagit makten i Klövern och blivit VD där har Arnhult lagt vantarna på Dagon, gjort en framstöt i Diös men backat (med bra ekonomiskt resultat) och har nu ett innehav i Tribona som är snuddande nära budplikt. Han är även storägare i noterade Corem och helägare till privata M2 Gruppen. Blev porträtterad som Stålmannen i magasinet Fastighetsvärlden Nr 2/2013. Men det är mer än fastigheter som lockat den före detta aktieanalytikern att investera – på intresselistan finns bolag inom kläder, fosterdiagnostik och kontaktlinser. Så sent som 2010 hade Arnhult plats 43 i denna lista. (3)

Plats 4

50maktigaste-uppJohan Karlström, 50 mäktigasteJohan Karlström,
Skanska

Startade som snickare och har genom åren metodiskt byggt sin väg upp mot toppen av byggbranschen. Kallas internt i Skanska för ”C2M”, Chief 2 Meters, vilket snarast är en underskattning av hans längd. Grunden för att han fick toppjobbet i byggjätten lades när han under drygt fyra år fick den viktiga USA-verksamheten på rätt köl. Under dessa år fick också hans omtalade rastlöshet och höga energinivå utlopp såväl i form av idogt cyklande på Manhattan som att han i snabb takt avverkade alla 50 delstater. Häromåret fick han ett tungt styrelseuppdrag i Sandvik och nyligen omformade han ledningsgruppen och plockade in förre Sverige-chefen Anders Danielsson. Cementgjuteriets kremlologer ser detta som tecken på att det förbereds för skiftbyte på bygget. (7)

Plats 5

50maktigaste-ner Erik Paulsson.

Erik Paulsson,
Hansan

Entreprenören från Bjärehalvön har legat i toppskiktet av branschens mäktigaste ända sedan rankingen startade för åtta år sedan. Hela fyra gånger har han utsetts till mäktigast, men har i år röstats fram till femteplatsen. Efter några år av snålblåst är nu rättegångarna kring mutbrott vid Nationalarenan avklarade och Paulsson frikänd och rentvådd vilket borde stärka hans namn framöver. Vad gäller affärerna har han under året visat gammal god form med omstöpningen av Catena där han apporterade in Brinova och satte sin förtrogne Gustaf Hermelin vid rodret. Han fortsätter som ordförande i flera tunga bolag, bland annat Fabege, men rimligen börjar dagarna närma sig för succession och mer tid på hemmaplan och centrecourten i Båstad. (4)

Plats 6

50maktigaste-nerFredrik LundbergFredrik Lundberg,
Lundbergs

Sveriges egen ”Warren Buffet” fortsätter att vara mycket framgångsrik med sina placeringar, som alltid sker med lång sikt och låg belåning. Dock syns han ytterst sällan personligen i samband med att Lundbergssfären gör fastighetsinvesteringar, kanske är det orsaken till att han nu tappar ytterligare en placering på denna lista.
I det börsnoterade Lundbergs eget bestånd har annars aktiviteten ökat påtagligt de senaste åren. Flera fastigheter har förvärvats i centrala Linköping, Jönköping och Stockholm. Dessutom driver företaget nyproduktion av kontorshus i Linköping och Karlstad. Fredrik Lundberg är omvittnat intresserad av curling och utövar själv denna sport. Nyligen blev Lundbergs huvudsponsor för de regerande världsmästarna i curling, Team Edin, som i fortsättningen tävlar under namnet Team Lundbergs. (5)

Plats 7

50maktigaste-nerHans Wallenstam, 50 mäktigasteHans Wallenstam
Tog över VD-stolen 1991 efter fadern Lennart som grundat bolaget 1944. Hans hade då ännu inte fyllt 30 år. Bolaget håller ett fortsatt högt tempo både inom transaktioner och projekt – och får inte minst ofta beröm för att bygga snyggt. Hamnade under hösten i ”glamourstrålkastarna” när projektet No 8 Ture nära Stureplan i Stockholm visades upp. Största affären i år är bytesaffären med Rikshem. Del av fritiden ägnar han innebandyn och klubben Pixbo som bolaget även är namnsponsor för. Som ung spelade Hans Wallenstam fotboll i IFK Göteborgs juniorlag fram till och med 1978, tillsammans med bland annat Dan Corneliusson. Fyra år vann den sistnämnde UEFA-cupen. (6)

Plats 8

50maktigaste-uppMats Hederos, 50 mäktigasteMats Hederos
Leder ett allt mer projektintensivt bolag. Efter det stora projektet med att skapa Mood i centrala Stockholm väntar nu ombyggnationen av stora Gallerian några stenkast därifrån. Där ska bland annat lokalerna som idag hyser Swedbanks huvudkontor förvandlas till hotell. Och i Marievik, vid Liljeholmen, planerar bolaget att riva ett stort kontorshus för att istället ge plats för stora mängder bostäder. Under det senaste året har AMF Fastigheter gjort tre stora förvärv (Södermalm, Marievik och Sundbyberg) och gjort en större försäljning (del av Nordstan i Göteborg). Det är knappast uteslutet att det hinner bli ytterligare ett stort förvärv i år. Hederos är från Kalmar och borde därmed gilla fotboll, men det är hockey som är favoritsporten och Hederos har lirat i samma lag som Peter ”Foppa” Forsberg och Mats Sundin – om än i en uppvisningsmatch. (10)

Plats 9

50maktigaste-uppSven-Olof Johansson, 50 mäktigasteSven-Olof Johansson

För första gången inröstad på listans främsta tio platser efter att i några år närmat sig de placeringarna. Efter en handfull förvärv under de senaste åren i 08-området, varav några rejält överraskande, kommer 73 procent av hyresintäkterna från Stockholmsregionen och resten från övriga landet med Gävle som största förvaltningsenhet. Bolaget äger fastigheter för 9,2 miljarder kronor och har som mål att om ett år ha passerat 10-miljardersvallen. Fortfarande är Sven-Olof Johansson välkänd för sin “corner” i Saab-Scania i början av 90-talet och som färgstark och initiativrik finansman. VD och huvudägare i Fastpartner sedan 1997. Gillar konst, musik och spelar trumpet. Tillbringar en hel del tid utanför Paris. Johansson är styrelseledamot i NCC och life science-bolaget Allenex. Det sistnämnda bolaget är noterat på Nasdaq OMX under Small Cap-bolag. (13)

Plats 10

50maktigaste-nerPeter Wågström, 50 mäktigastePeter Wågström,
NCC

Är nu inne på sitt tredje år som VD och koncernchef för NCC. Fick en tuff resa inledningsvis mätt med börsutvecklingen där kursen halverades under hans första sex månader på posten. Sedan dess har dock den utvecklingen vänt med råge och aktien klättrat upp till nya rekordnoteringar samt slagit index rejält. Firar snart tioårsjubileum på NCC. Innan dess arbetade han på det då börsnoterade Drott och inom Skanska.
Peter Wågström har synts en hel del i media i samband med att han presenterat förslag om hur bostadsbyggande ska kunna ökas. De senaste åren har NCC varit mycket lyckosamma med sin projektutveckling där såväl kontorshus som handelsanläggningar byggts, hyrts ut och sålts med bra resultat. Har nu två kommande storprojekt på gång i Stockholm. Det ena är ett kontorshus intill det som redan byggts och sålts i Hagastaden, det andra är Telias nya huvudkontor vid Kristineberg. För det senare pågår just nu detaljplaneläggning. (9)

Plats 11

50maktigaste-likaChristian Hermelin, 50 mäktigasteChristian Hermelin

Efter en rad år med många frågor kring Fabeges eventuella skattesmäll så rensades bordet till stor del under 2012 och i år har Christian Hermelin kunnat berätta om en rad nya offensiva satsningar som Fabege gör. Han har varit VD i bolaget sedan 2007 men anställdes redan 1994, även om bolaget då inte hette Fabege. Hans tydligaste fokus har varit att utveckla Arenastaden i Solna, ett område som fler och fler nu ser potentialen i. Under våren kunde FV berätta att bolaget går igång med ”fyra Hötorgsskrapor” där, dvs att de påbörjat byggnationen av det 42000 kvm stora Scandinavian Office Building ovanpå Mall of Scandinavia.(11)

Plats 12

50maktigaste-uppIngalill Berglund, 50 mäktigasteIngalill Berglund,
Atrium Ljungberg

Fortsätter att med stora kliv klättra i listan, upp tretton placeringar från i fjol. Sedan drygt två år tillbaka är hon VD för Atrium Ljungberg och har det senaste året invigt flera etapper i flera av de stora projekt inom handel som företaget investerar i. Mindre angenämt har det varit att hamna i strålkastarljuset i den infekterade striden kring Slussenprojektet i Stockholm. Kämpar nu hårt och metodiskt med att fylla på projektportföljen för att företaget ska klara sina tillväxtmål. För att vara VD i ett börsnoterat fastighetsbolag har hon en ganska ovanlig bakgrund – revisor. Det var dock redan som revisor hon upptäckte fastighetsbranschen och sedan dess har hon haft en rad ledande positioner med fokus på finansieringsfrågor inom fastighetsbolag.(25)

Plats 13

50maktigaste-nerJens Engwall, 50 mäktigasteJens Engwall,
Hemfosa

Snart är han åter börs-VD och då med en ambition att utöka fastighetsbeståndet med cirka 10 miljarder kronor. Röstades 2011 fram till förstaplatsen i ”Mäktigastelistan”, men tappade flera placeringar 2012 efter att bolaget inte lyckades genomföra de försäljningar som bolaget då planerat för som en tänkt exit. Nu tar ägarna ett möjligt steg ur via börsnotering istället. Engwall sjösatte Hemfosa sommaren 2009 och siktet då var att ta över fastighetsbestånd som hamnat i knät hos banker på grund av allt för hög belåning. Engwall är även styrelseordförande i OoB. Dessutom sitter han med i styrelsen för Ikano S. A. som en av tio ledamöter. De tre sönerna Kamprad sitter med där liksom Ingvar Kamprad själv som ”Senior Advisor”. (8)

Plats 14

50maktigaste-nerJohan Skoglund, 50 mäktigasteJohan Skoglund,
JM

Det närmar sig vinter och då blir det väldigt glatt för Johan Skoglund, särskilt i skidspåren där han varje år utmanar sig själv med ett långlopp någonstans i europa. Han är snart inne på sitt tolfte år som VD på JM, ett bolag han varit trogen sedan han lämnade KTH i mitten av 80-talet. Han har varit med om att forma dagens företag genom att skilja av kommersiella fastigheter och banta entreprenaddelen kraftigt. Idag är företaget Sveriges största projektutvecklare av bostäder och har stått modell för flera andra företags strävan efter att ta del av denna ibland mycket lönsamma nisch. Johan Skoglund är vid sidan om VD-uppdraget även styrelseledamot i flera företag, bland annat fastighetsbolaget Castellum. (12)

Plats 15

50 mäktigaste NyBiljana Pehrsson, 50 mäktigasteBiljana Pehrsson,
Kungsleden

Årets verkliga rookie som placerar sig höst upp på listan av alla nykomlingar. Efter några år i det dolda som ansvarig för fastighetsinvesteringar hos East Capital med helt fokus på marknader i öst utsågs hon under sommaren till ny VD för Kungsleden. Därefter har det knappast gått att missa Biljana som prytt omslaget på många affärstidningar, dock först på Fastighetsvärlden. Biljana Pehrsson blev direkt efter studierna på KTH något av en köpcentrumspecialist, först hos Centruminvest och därefter Centrumutveckling. Där var hon dessutom VD mellan 2002-2007. Vid sidan om arbetet hos East Capital har hon de senaste åren även gått in i flera styrelser, som Vasallen och Kungsleden. I det sistnämnda får hon nu nöja sig med att vara VD. (NY)

Plats 16

50maktigaste-uppJan-Erik Höjvall, 50 mäktigasteJan-Erik Höjvall,
Rikshem

Har på kort tid byggt upp ett av landets större fastighetsbolag efter en serie stora transaktioner. Höjvall och miljardaffärer hänger nästan ihop. Hela karriären på Skanska, Drott, och Akelius kantades av stora affärer. Ett av Höjvalls mer kända citat är: ”Det finns mycket pengar i branschen och därför måste man ha nerver av stål” som är hämtat från magasinet Fastighetsvärlden. Mest utmärkande den senaste tiden är stora köp i Helsingborg, Norrköping och Södertälje samt bolagets första förvärv i Linköping och Jönköping. Höjvall är även mäkta stolt över att Rikshem har fått det starka långsiktiga kreditbetyget A- med stabil utsikt av kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors. Född i byn Risudden i Övertorneå kommun. (17)

Plats 17

50maktigaste-nerChristel Armstrong Darvik, 50 mäktigasteChristel Armstrong Darvik,
Stena fastigheter

Efter att i sju år i rad röstats fram till branschens mäktigaste kvinna är hon i år passerad av inte bara en utan två kvinnor i omröstningen. Hon har varit VD för Stena Fastigheter sedan i oktober 2006. Dessförinnan hade hon framgångsrikt hand om styckningen av Tornet efter att Lehman Brothers tagit över majoritetsägandet. Som VD för Stena Fastigheter har Christel Armstrong Darvik de senaste åren lagt allt mer kraft på fastighetsmarknaden utomlands när det gäller transaktionsbiten, nu senast i Houston där bolaget gör en projektinvestering. Hon tycker att det blivit dyrt i Sverige och bolaget har bland annat istället köpt kontorsfastigheter i centrala London. (16)

Plats 18

50 mäktigaste NyHenrik Saxborn, 50 mäktigasteHenrik Saxborn,
Castellum

Det var ingen högoddsare när Henrik Saxborn förra vintern föreslogs bli ny VD i Castellum, en position han sedan tillträdde under mars. Saxborn har en mångsidig bakgrund och har efter slutförda studier på KTH arbetat mycket med förvaltningsfrågor och olika investeringsmandat. Var med och lade grunden till det som idag är Newsec Asset Management och har även arbetat med att bygga upp ett par av Niam-fonderna. Lämnade dock den sfären när han 2006 erbjöds rollen som vice VD i Castellum på hemmaplan i Göteborg. (NY)

Plats 19

50maktigaste-nerMats Paulsson, 50 mäktigasteMats Paulsson,
Peab

Största ägaren i Peab med nära 16 procent av kapitalet och drygt 22 procent av rösterna. Lämnade över positionen som koncernchef för företaget sommaren 2011 men tvingades redan i år finna en ny lösning för den posten. Mats Paulsson har de senaste åren arbetat mycket med sin stiftelse varigenom flera stora donationer gjorts. Den kanske mest omtalade satsningen som stiftelsen gjort är att ta över AstraZenecas tidigare anläggning i Lund och bilda Medicon Village. En skapelse som sedan inspirerat till en annan liknande satsning i Södertälje där det är Peab och Wallenbergsstiftelsernas förvaltningsbolag som tagit över forskningsanläggningen. (14)

Plats 20

50maktigaste-uppAnders Kupsu, 50 mäktigasteAnders Kupsu,
Diligentia

Åter på listans övre hälft efter att åkt rutschkana i omröstningen ifjol efter att branschen sagt sitt. Som ny VD för Diligentia blev han årets rookie i branschomröstningen 2010 med en 13:e plats. Bolaget driver stora projekt som Sveavägen 44 i Stockholm och Masthusen i Malmö – och kan efter lång väntan även gå igång med Mörby Centrum i Danderyd. Väla blev i våras, av NCSC, utsett i Nordens bästa köpcentrum. Bolaget har gjort säg känt för att vara säljare på marknaden men vill nu börja köpa samhällsfastigheter. Kupsu har en lång bakgrund vid Skanska och är född i Örnsköldsvik. Nobbade hockeylaget MoDo som ung och satsade istället på volleyboll, där han som bäst spelade i division ett. (27)

Plats 21

50maktigaste-nerRoger Akelius, 50 mäktigasteRoger Akelius,
Akelius

Styr om skutan och satsar allt mer på utlandet i form av investeringar i London, Berlin och Toronto. Procentuellt sett ska det svenska beståndet, enligt planen, utgöra en allt mindre del framöver. Den frispråkige entreprenören fortsätter att sätta färg på branschen genom krönikor och debattinlägg. Genom en kombination av våghalsighet och försiktighet, troligen sunt förnuft, har Akelius byggt upp en av de allra största fastighetsförmögenheterna. En annan sida av Roger Akelius är att han under många år arbetat med välgörenhet i olika former. (18)

Plats 22

50maktigaste-uppIlija Batljan, 50 mäktigasteIlija Batljan,
Rikshem

I fjol blev han den bäst placerade nykomling på ”Mäktigaste-listan”. I år röstas han fram till en ännu högre placering. Presenterades av bolagets VD, Jan-Erik Höjvall, för Fastighetsvärldens läsare som en ”Zlatanvärvning inom fastighetsbranschen” i samband med rekryteringen i februari 2011. Han var då landstingsråd (S) i Stockholms län och hade tidigare varit kommunalråd i Nynäshamn. Hamnade hösten 2009 på plats 15 i Veckans Affärers lista “101 supertalanger” som högst rankad politiker. Som vice VD vid Rikshem har han hållit en hög fart inom transaktionsområdet och avverkat hundratals mil i bilen. (31)

Plats 23

50 mäktigaste NyKerstin Hessius, 50 MäktigasteKerstin Hessius,
AP3

Sedan september 2004 är hon VD för Tredje AP-fonden som under de senaste åren tagit för sig allt mer inom fastighetssektorn. Tredje AP-fonden är en av fyra ägare till Vasakronan och äger nästan hela Hemsö. De två senaste förvärven är 25 procent av Süddeutsche Wohnen som äger bostäder i Tyskland samt uppstarten av Trophi som på kort tid köpt handelsfastigheter i Sverige för totalt 1,6 miljarder kronor. Kerstin Hessius har tidigare varit vice riksbankschef, VD för Östgöta Enskilda Kapitalförvaltning, Nordenchef för Fixed Income Sales & Trading vid Alfred Berg, VD för Alfred Berg Transferator samt journalist på Finanstidningen. Hon valdes 2007 in som ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien. (NY)

Plats 24

50maktigaste-nerDan Sten Olsson, 50 MäktigasteDan Sten Olsson,
Stena

Tappar även i år placeringar i omröstningen och är väl den på listan som egentligen har minst direktanknytning till fastigheter i den dagliga verksamheten. Dan Sten Olssons passion finns för rederiverksamheten, men fastigheter är en av sex verksamheter inom Stenakoncernen och finns där för att den ska skapa stabilitet. När han tog över ledningen för Stenasfären 1984 hade han ännu inte fyllt 40 år. Idag är bolaget en av landets största familjeägda företagsgrupper där han själv äger drygt hälften. (22)

Plats 25

50maktigaste-nerUrban Edenström, 50 MäktigasteUrban Edenström,
Stronghold

Fast förankrad i mitten av listan finns Stronghold-koncernens grundare och VD. Det är ned två placeringar från förra året och tillbaka på samma plats som för två år sedan. Kanske något av en underskattning eftersom han ligger bakom skapandet av flera mycket tongivande företag på fastighetsmarknaden idag, som Niam, Newsec och Datscha. I samtliga de dotterbolagen är han styrelseordförande och är därmed högst påtagligt inblandad i deras fortsatta utveckling. Det senaste året har en handfull nya verksamheter tillkommit i gruppen. Innan Stronghold-koncernen började byggas 1994 ledde Edenström under 5-6 år Sveriges största företag inom sale-leaseback av fastigheter, Fastighetsrenting. (23)

Fler 50 Mäktigaste

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Platserna 5-6

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2019

För 14:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Läs hela 50-listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2018

Branschens stora omröstning. Läs även om vem som blev Årets kvinna och vem som utsetts till Årets rookie.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2017

Nu är det klart vem som röstats fram till fastighets- och byggbranschens mäktigaste. FV inleder här nedräkningen. Nya placeringar avslöjas varje vardag klockan 11.11.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2016: 1-25

Här redovisar vi placeringarna 1–25 i 2016 års omröstning. Det är elfte året som omröstningen genomförts. På plats 24 hittar du ”Årets Rookie”

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2016: 26-50

Här redovisar vi placeringarna 26–50 i 2016 års omröstning. Sju nykomlingar har röstats in på årets 50-lista.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2015: 1-25

Branschens omröstning 2015. Se vem som vann och vilka som röstades in på 50-listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2015: 26-50

Här redovisas placeringarna 26–50 i den stora branschomröstningen.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2014: 1–25

Branschens omröstning 2014. Här redovisar vi placeringarna 1–25. Det blev i år skifte i toppen. Läs hela listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2014: 26-50

Omröstningen inom bygg- och fastighetsbranschen 2014 är avslutad. Här redovisas platserna 26–50. I år har sju nykomlingar tagit plats på listan.

50 Mäktigaste

2013: Plats 26-50

Resultatet av den åttonde ”Mäktigaste-omröstningen”. Här redovisas platserna 26–50.

50 Mäktigaste

2012: Plats 1-25

Branschens mäktigaste 2012 är korad! Det blev en ny ”vinnare” efter att bygg- och fastighetsbranschen röstat. Här presenterar Fastighetsvärlden placeringarna 1-25. Det var knallhårt i toppen.

50 Mäktigaste

2012: Plats 26-50

Omröstningen inom bygg- och fastighetsbranschen 2012 är avslutad och här redovisas placeringarna 26–50. Läs om vem som blev ”Årets rookie” och vilka som förlorat flera placeringar.

50 Mäktigaste

2011: Plats 1-25

Nytt namn i toppen av branschens omröstning: Jens Engwall. Han har avancerat från en femteplats 2011. Erik Selin skuggar på andra plats och Fredrik Wirdenius på tredje.

Tillbaka till förstasidan