2012: Plats 26-50

Branschens omröstning. Här redovisar vi placeringarna 26–50 allt eftersom nedräkningen fortlöper. Under första veckan redovisar vi fem placeringar varje vardag – alltid klockan 11.11. Platserna 11-25 redovisas vecka 45 och topp-10 under vecka 46.

Totalt har 60 personer funnits på röstbar plats och Fastighetsvärlden redovisar topp-50. Klicka här för att se placeringarna 1-25

Plats 26

Thomas Erséus,
Kungsleden

Årets rutschkaneåkning när det gäller placeringstapp i ”Mäktigastelistan” drabbar Kungsledens VD som bland annat brottas med skatteärenden som har sitt ursprung från tiden innan han intog VD-stolen. Under flera år tidigare har han legat stabilt runt tiondeplatsen. Hans egen lilla ”baby” inom bolaget med satsning på moduler har inte fallit väl ut. Desto bättre har den tidiga satsningen på samhällsfastigheter gått där bolaget sedan länge sålt 50 procent av aktierna i specialbolaget Hemsö. Nu undrar många vad som kommer att hända med Kungsledens resterande hälftenandel. Och några undrar till och med Kungsleden kommer bli uppköpt. Erséus är född i Borås och uppväxt i Göteborg. Han blev VD för Kungsleden 2006 efter att ha varit VD och koncernchef för WSP Europé AB.

Plats 27

Anders Kupsu,
Diligentia

Tappar 13 placering i årets lista efter att de som röstat sagt sitt. Som ny VD för Diligentia blev han årets rookie i branschomröstningen 2010 med en 13:e plats. Året efter tappade han en placering. Bolaget sålde i februari ett paket med fastigheter i Göteborg till Vasakronan, som i sin tur snabbt sålde vidare flera av dessa. Bolaget har under lång tid avyttrat stora bestånd men kan framöver bli nettoköpare inom ett nytt segment för bolaget: Samhällsfastigheter. Diligentia vann nyligen ”Årets Köpcentrum 2012” vid NCSC Awards för Väla Centrum i Helsingborg och har annars fått beröm för Frölunda Torg. Kupsu har en lång bakgrund vid Skanska och är född i Örnsköldsvik. Nobbade hockeylaget MoDo som ung och satsade istället på volleyboll, där han som bäst spelade i division ett.

Plats 28


Gustaf Hermelin,
Brinova

Presenterades för drygt ett år sedan som ny VD för Brinova och genom jobbytet blev han Erik Paulssons ”högra hand”. Hermelin hade då varit VD för Klövern sedan fastighetsbolaget bildades 2002 och sett beståndet växa från 1,9 miljarder kronor i fastighetsvärde till 14,2 miljarder. Brinova har han under 2012 varit med och plockat bort från börsen, men han utesluter inte en comeback för logistikbeståndet. Sitter i flera styrelser kopplade till Brinovas intressen men även i styrelsen för AMF Fastigheter. Bosatt utanför Nyköping och pendlar några dagar i veckan till huvudkontoret i Helsingborg.

Plats 29

Tomas Ingemarsson,
AFA Fastigheter

Klättrar elva placeringar i listan. Gör normalt endast ett fåtal affärer varje år, men har den senaste tiden lagt i en högre växel. I år har bolaget förvärvat Klarabergshuset vid Centralen och ”LKAB-huset” vid Humlegården, båda i Stockholm, och det stora hotell- och kongressprojektet i Malmö. Ingemarsson har arbetet vid AFA Fastigheter i 15 år varav senaste 10 som chef. På minuskontot har ”klättraren” att han vid två olika tillfällen brutit revben på andra personer med höga positioner inom branschen. På pluskontot att han genomfört flera långlopp på skidor. Född i Örebro.

Plats 30

Lars Thagesson,
Hemfosa

Transaktionschefen på Hemfosa tappar 13 placeringar i listan och bolaget har haft svårt att klara uttalade säljambitioner på dagens marknad. Som nykomling på listan 2010 röstades han fram till en 23:e plats och fick alltså ett ännu bättre ”betyg” ifjol. Född i Hudiksvall och uppväxt i Lidköping. Allmänt känd som ”Handelsresande i fastigheter”. Med tusentalet affärer gjorda kan han snabbt ge klart besked om han är intresserad. Under årets lyckats sälja den uppmärksammade Saab-fabriken efter ett års innehav – helt enligt plan. Själv kör Thagesson Volvo.

Plats 31

Ilija Batljan,
Rikshem

Årets bäst placerade nykomling på ”Mäktigaste-listan. Presenterades av bolagets VD, Jan-Erik Höjvall, för Fastighetsvärldens läsare som en ”Zlatanvärvning inom fastighetsbranschen” i samband med rekryteringen i februari 2011. Han var då landstingsråd (S) i Stockholms län och hade tidigare varit kommunalråd i Nynäshamn. Hamnade hösten 2009 på plats 15 i Veckans Affärers lista ”101 supertalanger” som högst rankad politiker. Som vice VD vid Rikshem har han hållit en hög fart inom transaktionsområdet och avverkat hundratals mil i bilen.

Plats 32

Tom Lindahl,
Tenzing

Stabil kring 30:e platsen för fjärde året i rad och i år högst rangordnad av rådgivarna. VD och initiativtagare till det unga rådgivningsbolaget som under 2013 firar femårsjubileum. Tenzing har idag 34 medarbetare i Sverige och Finland. Bolaget fokuserar helt och hållet på transaktioner och finns då helt och hållet på säljsidan, även om ett stort undantag finns i år (som bolaget inte vill ska nämnas…). Lindahl och hans kollegor har varit inblandade i flera av de största transaktionerna det senaste året – även någon ”megaaffär” ännu inte genomförts med bolagets signatur. Bonus i år: Att bolaget lyckades locka finansminister Anders Borg till en lunchträff.

Plats 33

Stellan Lundström,
KTH

Han har sedan drygt 30 år tillbaka undervisat en stor del av makthavarna i fastighetsbranschen, många redan under deras grundutbildning på KTH andra vid olika vidareutbildningar därefter. Lundström är sedan 2008 dekan (skolchef) vid Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad vid KTH. Förutom de direkt skolanknutna uppdragen och att ha skrivit en mängd forskningsrapporter och böcker kring olika fastighetsekonomiska frågor medverkar Lundström ofta i utredningar som initierats av andra aktörer, som Riksbanken, Fastighetsägarna med flera. Stellan Lundström var en av nyckelpersonerna i bankstödsprocessen i början av 90-talet. Han hade då regeringens uppdrag att leda arbetet med kartläggning av värdefallet på svenska fastigheter och vilka förluster det innebar för de svenska bankerna.

Plats 34

Anders Jarl,
Wihlborgs

Vandrar majestätiskt runt i Västra Hamnen, men slog nyligen även slog till med ett stort i CBD genom att förvärva Baltzar City för närmare en halv miljard kronor. Bolaget har även skaffat sig en byggrätt i utmanarområdet Hyllie för att i framtiden vara positionerat även där. Han blev VD i Wihlborgs inför avknoppningen från Fabege våren 2005. Innan han kom till Fabege/Wihlborgs arbetade han på det börsnoterade Diligentia. Privat bor han i området Bunkeflo och han är engagerad i fotbollsklubben LB07. Jarl är före detta simmare på elitnivå och har även spelat handboll. Uppväxt i Kristianstad.

Plats 35

Lennart Schuss,
Tenzing

”Bomben: Lennart Schuss till Tenzing” löd rubriken på Fastighetsvärldens hemsida 5 mars och ämnet var för många det givna samtalsämnet under Mipim som inleddes dagen därpå. ”Mr Catella” skulle inte trappa ner, han skulle istället börja jobba för konkurrenten som han några år tidigare sagt några väl valda ord kring. I början av september gjorde han sin första arbetsdag hos Tenzing. Han berättade i en intervju att tiden med sex månader i karantän var jobbig och att han åter såg fram emot att göra affärer – gärna svåra sådana.

Plats 36

Kerstin Gillsbro,
Jernhusen

I två år har hon varit VD för bolaget med fastigheter i lägena som många konkurrenter vill åt. I våras var hon med och sålde bolagets klenod Kungsbrohuset för ett kanonpris. På det negativa kontot finns att tappa ”systerbolaget” SJ som stor hyresgäst.
När Jernhusen behövde en ny VD gick man inte precis över bron för att hämta vatten – Gillsbro satt sedan 2006 i Jernhusens styrelse. Hon har ett mång mångårigt förflutet inom NCC där hon anställdes 1988 och 2003 blev hon chef för NCC Boende Sverige.

Plats 37

Peter Leimdörfer,
Leimdörfer

Konsultfirman håller till allra högst upp i Femte Hötorgsskarapan och fokuserar på att sy ihop de största transaktionerna. Peter Leimdörfer är en av grundarna till konsultbolaget som ju bär hans namn och som i år firar 25-årsjubileum. Efter studierna vid Handelshögskolan har han arbetet vid UBS Geneve som valutahandlare, som kapitalförvaltare vid Citibank i New York och suttit i ledningsgruppen vid Enskilda Securities. Peter Leimdörfer är även aktiv i den svenska ”kinafonden” White Peak Real Estate som nyligen gjorde sin första försäljning, riktigt framgångsrikt.

Plats 38

Per Berggren,
Hemsö

Åter på listan och här för första gången som VD för Hemsö. 2009 röstades han fram till 35:e plats men då som VD för statliga Jernhusen. Efter en ganska lågmäld inledning vid Hemsö har han den senaste tiden varit väldigt aktiv genom att berätta om fördelarna med sitt bolag. Född i Boden, men uppväxt i Örnsköldsvik och Gävle. Karriären i övrigt har gått via BPA, Skanska Fastigheter, Drott och Fabege. Hemsö är landets största ägare av samhällsfastigheter.

Plats 39

Claes Larsson,
Skanska

Ansvarig för alla Fastigheter inom bolaget och byggverksamheten inom Norden. Anställd inom bolaget sedan 1990 och är internt inom bolaget tippad till nästa VD. igger bakom expansionen till Helsingfors och Oslo samt att bolaget spridit verksamheten i Polen och Tjeckien utanför huvudstäderna. Gjort en hel del bra affärer på en marknad som många var avkyld. En problemlösare av hög rang, enligt kollegorna. Bördig från Trollhättan, en hejare på piano och jazz.

Plats 40

Agneta Jacobsson,
DTZ

Har varit VD för svenska DTZ under en lång rad av år och här fortsätter företaget att ha en mycket stor marknadsandel på värderingsmarknaden. Även inom den internationella delen av DTZ har hon haft flera uppdrag, bland annat med att utveckla varumärket. För ett år sedan var det dock ovisst om DTZ skulle klara sig i den finansiella turbulens som hade dragit in konsultföretaget i en svår finansiell situation. Under våren 2012 slutade det med att australiensiska UGL förvärvade hela verksamheten, som fortsätter att drivas som DTZ. Det senaste året har Agneta Jacobsson även mött flera utmaningar på den svenska marknaden. Deras affiliate-bolag inom mäkleriverksamheten i Stockholm och Göteborg har valt att ansluta sig till en konkurrent.

Plats 41

Jan Johansson,
Peab

VD och koncernchef vid Peab sedan maj 2011. Bolaget är det största byggbolaget i landet sett till verksamhet i Sverige.  Johansson är civilingenjör och började i Peab 1986. Bolaget kör den något kaxiga sloganen ”Nordens Samhällsbyggare” och är aktivt i Sverige, Norge och Finland. För tillfället har bolaget stora uppdrag vid Arenastaden i Solna och bygger även Tele 2 Arena vid Globen som spräckt budgeten. Börjat bygga kommersiella hus i egen utvecklingsportfölj.

Plats 42

Fredrik Palm,
Alecta

Blev under våren 2011 ansvarig för de direktägda fastigheterna och efterträdde därmed Kent Jonsson som haft den positionen i elva år. Palm har jobbat vid Alecta sedan 2007 och arbetade tidigare arbetet vid CBRE och Ramböll. Bolaget har nyligen gått in med en ny omgång pengar i Lönnbacken och är sedan tidigare delägare i Hemfosa. Palm berättade nyligen för FV att han vill riva KPMG-huset i centrala Stockholm, grannfastigheten till Sheraton. Bolaget utvecklar Signalfabriken i Sundbyberg.

Plats 43

David Mindus,
Sagax

VD och stor aktieägare i Sagax, det börsnoterade fastighetsbolag som han varit med om att bygga upp från grunden. Jobbade tidigare bland annat på GE Capital och det är just inom finansiering som han sin spetskunskap. Har varit drivande i utvecklingen av Sagax omfattande årsredovisning som är mycket transparent. Var mycket tidig med att välja alternativa finansieringsformer som obligationer och preferensaktier.

Plats 44


Anders Wiklander,

Norrporten

Åker lite jojo i listan. Bolaget blir allt mer likt Vasakronan, men med internationella visioner och har byggt upp bestånd i Köpenhamn och Hamburg. Som vanligt granskar bolaget främst fastigheter i ”E4-korridoren”. Under året har bolaget bland annat köpt mer i Stockholm, säkrat SCB som stor hyresgäst i Örebro och kört igång stort projekt i Umeå.  VD Wiklander har under det senaste året hållit en något lägre profil utåt och släppt fram medarbetare istället.

Plats 45

Leif Andersson,
Areim

Är inne på det tionde året med bolaget Areim som han bildade 2003. Innan dess hade han hunnit med flera år som transaktionsansvarig hos AP-fastigheter, ett bolag som han sedan utmanade i kampen om Vasakronan 2008. Har via Inrev byggt upp ett stort internationellt kontaktnät. Kunder nyligen presentera en första stängning för Areim Fond II, som kommer att fokusera på Stockholm och ha en investeringsvolym på 6-7 miljarder.

Plats 46

Kerstin Lindberg Göransson,
Akademiska Hus

Hon tillträdde VD-stolen vid landets näst största fastighetsägare för drygt ett år sedan och intog direkt en 40:e plats här på listan. Hon har under sitt första år hållit en relativt låg profil. Lindberg Göransson rekryterades från Swedavia där hon har var chef för Stockholm-Arlanda flygplats. Nu är hon chef över ett fastighetsbestånd på 54 miljarder kronor, men ännu mer imponerande är projektportföljen på närmare 23 miljarder.

Plats 47

Marita Loft,
Storebrand

Överraskande jobbskifte från SEB Trygg Liv till norska Storebrand under försommaren. Hon motiverade bytet från den stora till den mindre aktören med att hon ville vara med om att bygga upp något nytt. Bolaget förvärvade nyligen ett kontorshus i Uppsala för en halv miljard. Hon utsågs i maj 2008 till fastighetschef i Sverige inom SEB Wealth Management. Hon är civilingenjör från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och har 20 års erfarenhet från olika positioner inom fastighetsbranschen.

Plats 48

Simon de Château,
Sveafastigheter

Tog ett rejält kliv uppåt i listan ifjol men är nu åter på samma placering som 2010. Är sedan nio år VD för Sveafastigheter. Bolaget har den senaste tiden gjort en handfull förvärv till den tredje fonden, främst hotellfastigheter i Sverige och butiksfastigheter i Finland. Nyligen gjorde bolaget sitt premiärköp i Danmark. Simon de Château arbetade tidigare hos Leimdörfer. Han sitter även i ledningen för den svenska fonden White Peak Real Estate som gör fastighetsaffärer i Kina.

Plats 49

Anders Palmgren,
Catella

Ansvarig för Catellas Corporate Finance-verksamhet. Sedan april 2011 är Palmgren ledamot i Catellas koncernledning. Rådgivningsbolaget arrangerar i nyligen en historisk fastighetsauktion, med inspiration från England. Palmgren är anställd på företaget sedan 2007 och innan han började på Catella arbetade han på Genesta Property Nordic, där han var en av grundarna och delägarna.

Plats 50

Torbjörn Wiberg,
Folksam

Sedan 2009 ansvarig för hela Folksamgruppens fastighetsinvesteringar. Var tidigare VD för Gyllenforsen Fastigheter som ingår i gruppen. Gjort flera köp den senaste tiden, bland annat Kungsbrohuset för 2,1 mdr och Whitehuset på Södermalm och för KPA har förvärv gjorts i Staffanstorp och Norrtälje. Vill öka ännu mer. Bolaget har dock lidit bakslag med de stora galleriaplanerna vid Slussen. Wiberg arbetade tidigare vid Diligentia.

Fler 50 Mäktigaste

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Platserna 5-6

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2019

För 14:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Läs hela 50-listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2018

Branschens stora omröstning. Läs även om vem som blev Årets kvinna och vem som utsetts till Årets rookie.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2017

Nu är det klart vem som röstats fram till fastighets- och byggbranschens mäktigaste. FV inleder här nedräkningen. Nya placeringar avslöjas varje vardag klockan 11.11.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2016: 1-25

Här redovisar vi placeringarna 1–25 i 2016 års omröstning. Det är elfte året som omröstningen genomförts. På plats 24 hittar du ”Årets Rookie”

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2016: 26-50

Här redovisar vi placeringarna 26–50 i 2016 års omröstning. Sju nykomlingar har röstats in på årets 50-lista.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2015: 1-25

Branschens omröstning 2015. Se vem som vann och vilka som röstades in på 50-listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2015: 26-50

Här redovisas placeringarna 26–50 i den stora branschomröstningen.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2014: 1–25

Branschens omröstning 2014. Här redovisar vi placeringarna 1–25. Det blev i år skifte i toppen. Läs hela listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2014: 26-50

Omröstningen inom bygg- och fastighetsbranschen 2014 är avslutad. Här redovisas platserna 26–50. I år har sju nykomlingar tagit plats på listan.

50 Mäktigaste

2013: 1-25

Resultatet av omröstningen ”Mäktigast 2013” är nu klart. Se vem som vann, vem som blev högst placerade kvinna och vem som blev årets rookie.

50 Mäktigaste

2013: Plats 26-50

Resultatet av den åttonde ”Mäktigaste-omröstningen”. Här redovisas platserna 26–50.

50 Mäktigaste

2012: Plats 1-25

Branschens mäktigaste 2012 är korad! Det blev en ny ”vinnare” efter att bygg- och fastighetsbranschen röstat. Här presenterar Fastighetsvärlden placeringarna 1-25. Det var knallhårt i toppen.

50 Mäktigaste

2011: Plats 1-25

Nytt namn i toppen av branschens omröstning: Jens Engwall. Han har avancerat från en femteplats 2011. Erik Selin skuggar på andra plats och Fredrik Wirdenius på tredje.

Tillbaka till förstasidan