2010: Plats 1-25

Plats 1

Erik Paulsson,
Hansan

2010 års mäktigaste person, när fastighetsbranschen fått säga sitt, heter Erik Paulsson. Han försvarar därmed fjolårets förstaplats och eftersom han röstades fram som etta även 2006 och 2007 har han nu lagt beslag på förstaplatsen i fyra av Fastighetsvärldens fem omröstningar. Sedan några år styr han sina investeringar från fastigheten Stuten 12 på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm. Han är född 1942, men han verkar inte fundera särskilt mycket över pensionering. Erik Paulsson drar i alla möjliga projekt och klurar ständigt på nya affärer. Allt från stort till smått, från stora arenabyggen till mindre investeringar i Ängelholm.
Skåningen har sedan länge Stockholm som bas, men är ofta på resande fot. När han tar ledigt bär det av till Sälen eller franska rivieran. Han gillar att göra affärer hemma i sitt kök och är känd för sina ”fakir-frukostar” till följ av sin morgonpigghet. Enligt källor till Fastighetsvärlden lär han även laga riktigt god fläskpannkaka – som bygger på ett hemligt recept.

Plats 2

Fredrik Lundberg,
Lundbergs

Klättrar upp ett pinnhåll sedan förra året och återtar därmed den plats han erhöll vid Fastighetsvärldens första omröstningen 2006. Han har successivt flyttat fram sina positioner och blivit en maktfaktor inom svenskt näringsliv. Styret i Lundbergföretagen tog han över redan för 30 år sedan, några år innan det börsnoterades 1983. Fadern Lars Erik Lundberg grundlade förmögenheten genom att bygga både för försäljning och för egen förvaltning. I år har Fredrik Lundberg dykt upp som stor köpare av aktier i Skanska. Det är ett bolag som han sedan tidigare även har ett gott öga till via sitt stora ägande i Industrivärden, som är en av byggföretagets största ägare. Via Industrivärden finns han också med som tung ägare i Handelsbanken.
På fastighetsmarknaden är han väl representerad genom Lundbergs egna fastighetsinnehav men kanske framförallt genom det stora ägandet i Hufvudstaden.

Plats 3

Fredrik Wirdenius,
Vasakronan

Är nu klar med de tre stora projekt inom Vasakronan som han ville genomföra, bland annat avyttringen av stor del av bostadsfastigheterna. Tappar i år ytterligare en placering i omröstningen efter att 2008 innehaft förstaplatsen. hamnade direkt i hetluften som nybliven VD för AP Fastigheter genom köpet av Vasakronan under försommaren 2008. Bolaget har de senaste två åren avyttrat fastigheter för hela 15 miljarder kronor och förvärvat för en miljard. Wirdenius berättade i juni för Fastighetsvärlden att bolaget nu är på köpsidan, men att marknaden inte innehåller så många intressanta objekt för tillfället.

Plats 4

Hans Wallenstam,
Wallenstam

För fjärde året i rad intar Avenyns regent fjärdeplatsen i omröstningen. Kämpar för att lyfta statusen på Göteborgs paradgata, men möter ofta allmänt motstånd bland Göteborgs makthavare. Har därför istället valt att satsa allt mer i Stockholm de senaste åren och har nu även Malmö på radarn. Hans Wallenstam tog över VD-stolen 1991 efter fadern Lennart som grundat bolaget 1944. Hans hade då ännu inte fyllt 30 år. Spelade som ung fotboll i IFK Göteborgs juniorlag men har på senare år bytt klubb och har hjärtat hos Örgryte IS. Sporten i hans hjärta nu verkar dock vara innebandy där han bland annat är assisterande tränare och materialansvarig i en elitsatsning i division ett.

Plats 5

Jens Engwall,
Hemfosa

Kungsledens tidigare transaktionsintensiva VD håller nu hög affärstakt genom bolaget Hemfosa och han fortsätter att klättra rejält på denna lista. Engwall har under de senaste 15 månaderna varit med och förvärvat fastigheter för hela 15 miljarder kronor. Var i slutet av oktober stjärnan i den välregisserade showen hos Kronofogden när Hemfosa förvärvade hus för 1,7 miljarder kronor under drygt tre timmar. Om han håller hög fart inom fastighetsbranschen så är han desto passivare inom sitt gamla sidogebit, bageribranschen där han numera inte har några intressen längre. Utölimpan finns dock kvar, för den som undrar, men den bakas numera på Lidingö. Ett avslöjande: Jens Engwall har dessutom nästan en egen pendeltågsstation. Stationen är den minsta i hela SL:s system. Kolla in linjen mot Nynäshamn så begriper ni!

Plats 6

Johan Karlström,
Skanska

Sakta men säkert arbetar sig byggjättens koncernchef mot toppen av ”Mäktigaste-listan”. Karlström var högst personligen inblandad när Skanska under försommaren landade rekordkontraktet för Nya Karolinska. Han har under året blivit allt mer offensiv och utåtriktad – både internt inom bolaget och externt. Den 9 december kommer han att presentera Skanskas affärsplan för de kommande fem åren. Förväntningarna på Karlström är stora. Han intog VD-stolen i byggjätten i april 2008. Karlström anställdes först i Skanska 1983 och har arbetat i en rad olika positioner. Efter fem år som VD och koncernchef för BPA (senare Bravida) återkom Johan Karlström till Skanska 2001 som vice VD.

Plats 7

Mats Paulsson,
Peab

Fick under våren en av Årets Näringslivsmedaljer som delades ut av Kungliga Patriotiska Sällskapet som lyfte fram elva entreprenörer, bland annat även brodern Erik Paulsson och Stefan Persson. Peab har under året seglat upp som storägare i Catena och även fått uppdraget att bygga Max IV i Lund. Bolaget har sedan tidigare ansvaret för att bygga de båda stora arenorna i Solna och Stockholm. I Fastighetsvärldens exklusiva intervju med Ingvar Kamprad ifjol hyllade denne Mats Paulsson med orden: ”Jag ringer honom med jämna mellanrum när jag behöver tips. Han kan väldigt mycket och har blivit en god vän”.

Plats 8

Christian Hermelin,
Fabege

Har under året fortsatt att sälja en hel rad med fastigheter som bolaget beskriver som ”solitärer”. Bolaget säljer bland annat för att ha styrka nog att driva igenom de stora projekt som bolaget driver, bland annat Arenastaden i Solna och ett cityprojekt. Efter nära tio år i bolaget blev Christian Hermelin för fyra år sedan utsedd till VD för Fabege. Han arbetar hårt för att bygga upp ett lagarbete inom Fabege och bolaget har även ett samarbetsavtal med det svenska fortbollsförbundet och bolaget jublar troligen över Zlatans comeback i landslaget.

Plats 9


Erik Selin,
Balder

Göteborgaren klättrar åter till den placeringsnivå han hade innan krisen slog till. Selins investeringar har under det senaste året blivit rejält mycket bredare än den affärsplan han hade för fem år sedan. Nu finns Balder med som investerare bakom ett nöjesställe på Kungsgatan i Stockholm, en hotellsatsning i Göteborg och bolaget har dessutom köpt en fastighet utomlands (Köpenhamn). Erik Selin har under året dessutom gjort ett klipp på investeringen i Catena. Han började handla med aktier som 14 åring och fick lära sig en nyttig läxa vid kraschen i början av 90-talet. Gjorde strax därefter, som 24-åring, sin första fastighetsaffär vilket var köpet av ett hus i Ängelholm.

Plats 10


Thomas Erséus,
Kungsleden

Håller på att bygga ett nytt Kungsleden och snart flyttar kontoret från Medborgarplatsen till Vasagatan nära Centralstationen. Tog över VD-stolen 2006 och har sedan dess varit inblandad i affärer om 35 miljarder kronor. Han vill att Kungsleden ska vara ett bolag som ”tänjer på gränser och gamla sanningar”. Tidigare var han VD och koncernchef för WSP Europe AB. Även privat går han emot strömmen genom att för några år sedan köpa en stuga i Norge, närmare bestämt i Trysil, nära Sälen. Veckopendlar från Göteborg till Stockholm. FV-krönikör.

Plats 11

Mats Hederos,
AMF Fastigheter

Slog nyligen till och förvärvade den stora kontorsfastigheten Citykronan i centrala Stockholm. Det är en av de dyrare styckefastigheter som sålts i Sverige och Fastighetsvärlden bedömer prislappen till 2,8 miljarder. Hederos har byggt upp en ny organisation och fler köp lär följa. Kommer ursprungligen från Kalmar och blev fastighetschef vid AMF under 2006. Tävlingsinriktad. På sitt kontorsrum har han en signerad tröja från Peter ”Foppa” Forsberg inglasad och hängande på väggen, en present från Blackstone.

Plats 12

Gustaf Hermelin,
Klövern

Grämde sig lite över att, tillsammans med Diös, misslyckats med att köpa Landic VI-portföljen men fick revansch genom ett stort förvärv från Valad för drygt en miljard kronor. Gillar utmaningen att fylla upp tomma lokaler, oavsett om dessa finns i lilla norrländska Bastuträsk eller i Uppsala. En erkänt duktig uthyrare som under året fick Ericsson rejält på kroken. Baron Hermelin gillar motorsport och speciellt trial där han tidigare tillhört världseliten.

Plats 13

Anders Kupsu,
Diligentia

Årets rookie i Fastighetsvärldens branschomröstning. ”Kupan” tillträdde tjänsten som VD för Diligentia den 1 juni och har redan hunnit med några transaktioner. Företrädaren Per Uhlén serverade ett nästan färdigt bolag rent organisatoriskt så Kupsus stora utmaning blir att välja och vraka ur Diligentias stora projektbank. Den innehåller bland annat kvarteret Bilen i Västra Hamnen i Malmö, Skandias gamla huvudkontor i centrala Stockholm och en möjlig storsatsning på Mörby Centrum i Danderyd. Född i Örnsköldsvik och tidigare arbetat på Skanska i 20 år. Nobbade hockey och MoDo som ung och satsade istället på volleyboll.

Plats 14

Sven-Olof Johansson,
Fastpartner

Han var den ende som på fullt allvar utmanade Hemfosa vid Kronofogdens auktion nyligen. Dock fick han ge sig i budkampen om Danvik Center. Fortfarande är han välkänd för sin ”corner” i Saab-Scania i början av 90-talet och som färgstark och initiativrik finansman. VD och huvudägare i börsnoterade Fastpartner sedan 1997. Gillar konst, musik och spelar trumpet. FV-krönikör.

Plats 15

Christel Armstrong Darvik,
Stena

Återigen den mäktigaste kvinnan på listan. Arbetar nu hårt med att skapa ett modernt kontorshus vid Terminalen i närheten av Järntorget, motsvarande Ostindiska Companiets, om 40.000 kvadratmeter lokaler som bland annat ska rymma Stenas huvudkontor. Christel Armstrong Darvik är numera även ansvarig för bolagets utländska bestånd, som bland annat finns i USA. Stenasfären äger och förvaltar fastigheter för cirka 30 miljarder kronor. Hon hade framgångsrikt hand om styckningen av Tornet efter att Lehman Brothers tagit över majoritetsägandet.

Plats 16

Dan Sten Olsson,
Stena

Blir för första gången förbisprungen av sin fastighets-VD i omröstningen. Dan Sten Olssons passion finns för rederiverksamheten, men fastigheter är en av sex verksamheter inom Stenakoncernen och finns där för att den ska skapa stabilitet. När han tog över ledningen för Stenasfären 1984 hade han ännu inte fyllt 40 år. Idag är bolaget en av landets största familjeägda företagsgrupper där han själv äger drygt hälften.

Plats 17

Lars Jonsson,
Vasakronan

Nykomling på listan ifjol och han fortsätter att klättra på listan i år. Vice VD och chef fastighetsinvesteringar Vasakronan. Han har under året bland annat drivit igenom försäljningen av bostadsbolaget Dombron. Har en bakgrund inom AP Fastigheter där han hamnade när bolaget förvärvade det privatägda fastighetsbolaget Korbe 1994. Jonsson har även jobbat vid LE Lundberg-företagen. Enligt uppgift är Jonsson intresserad av ridsport.

Plats 18

Johan Skoglund,
JM

Tog över VD-stolen i det börsnoterade bolaget som 40-åring, november 2002. Nu har han och bolaget flyttat in i nya lokaler i Frösundavik i Solna, en fastighet ägd av Vasakronan men producerad av JM. Skoglund har varit JM trogen hela tiden sedan studierna vid KTH. En av listans skidåkare och han genomför varje år något av de stora långloppen ute i Europa. Styrelseledamot i AB Bostadsgaranti, Försäkrings AB Bostadsgaranti, Sveriges Byggindustrier och Mentor Sverige.

Plats 19

Stellan Lundström,
KTH

Professorn får sin lägsta placering hittills under de fem år som Fastighetsvärlden genomfört omröstningen. Kanske inte så konstigt eftersom tiden för kris och tidigare varningsklockor plötsligt är som bortglömda på många håll inom branschen. Lundström spelade en mycket central roll när bank- och fastighetskrisen i början på 90-talet skulle redas ut. Professor Lundström utsågs i december i fjol 2008 till dekan (skolchef) vid Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad vid KTH. Förordnandet gäller 2009-2012.

Plats 20

Lennart Sten,
GE Real Estate

När ubåtshysterin var som värst och när en stor sovjetisk flotta var på väg mot Sverige ryckte Sten ut till försvar. Fienden ändrade dock kurs i sista stund. Att han tappat ett flertal placeringar kanske inte är så konstigt eftersom han syns och hörs allt mindre i Sverige. Han är numera en av de allra högsta topparna inom GE Real Estate och ansvarig för hela norra Europa samt Turkiet. Har stuga i Stockholms skärgård där han har fastighetsfolk som nära grannar. Hans fru Viveca toppar till och från topplistorna genom sina deckare som utspelar sig på Sandhamn. Själv är han FV-krönikör.

Plats 21

Håkan Hellström,
Castellum

Blev VD för det stora bolaget i januari 2006 efter att tidigare varit vice VD och arbetat inom bolaget sedan det startades. Fastighetsbeståndet är numera värt cirka 30 miljarder kronor. Håkan Hellström, som bor i Lerum, är ledamot av Västsvenska Industri- och Handelskammarens styrelse samt är en aktiv squashspelare och seglare. Castellum stöder allmänt seglingsbranschen och är sponsor för Match Cup Sweden i Marstrand samt för en svenskt OS-satsning.

Plats 22

Roger Akelius,
Akelius

Nybliven FV-krönikör som direkt gick till angrepp mot golfandet som äger rum på arbetstid. Byggde på kort tid upp ett fastighetsbestånd som värderades som högst till 34 miljarder kronor innan han avyttrade beståndet i Västsverige till sin son. Sedan några år äger bolaget även ett betydande bostadsbestånd i Tyskland. Hans ledord är att varje investering ska ses på 30 års sikt. Roger Akelius är författare till ett flertal böcker och efter att ha tillbringat mycket tid på Cypern är det numera Bahamas som gäller. Ny FV-krönikör.

Plats 23

Lars Thagesson,
Hemfosa

Kör landet runt i sin Volvo och bygger kontaktnät. Köper och säljer ibland nästan samtidigt och verkar alltid vara öppen för affärsförslag. Under perioden 1993–2009 hade Thagesson olika ledande befattningar på Kungsleden, och när han slutade där var han vice VD. I maj i fjol stod det klart att Thagesson skulle ansluta till Hemfosa som vapendragaren Jens Engwall tidigare startat upp. Thagesson är transaktionschef och bolaget har på 15 månader byggt upp ett bestånd om 9 miljarder kronor.

Plats 24

Jan-Erik Höjvall,
Dombron

Höjvall och miljardaffärer hänger nästan ihop. Hela karriären på Skanska, Drott, och Akelius kantades av stora affärer. I somras blev han utsedd till VD för Dombron (ägt av AP4) som äger fastigheter för 5 miljarder kronor och Höjvall gick nästan omgående ut och berättade att målet var att nå ett bestånd om 20 miljarder inom fem år. Höjvall var intervjuad i magasinet Fastighetsvärlden nyligen och sade då bland annat följande: ”Det finns mycket pengar i branschen och därför måste man ha nerver av stål”. Född i byn Risudden i Övertorneå kommun.

Plats 25

Lennart Schuss,
Catella

Efter att ha gjort många fastighetsaffärer med börsnoterade bolag har Lennart Schuss nu själv blivit ”börsnoterad”, som vice VD i Catella (tidigare Scribona). Han och flera andra ledande befattningshavare i ”gamla” Catella har nu optioner som kan ge dem ett stort delägande i bolaget. Schuss och Johan Ericsson som drog igång Catella Corporate Finance i början av 90-talet var länge näst intill ohotade på stora fastighetstransaktioner. Personalförändringar och starkare konkurrens har gjort det betydligt tuffare nu. Det senaste året är det mycket obeståndsaffärer och kapitalanskaffningsfrågor som varit i fokus hos bolaget.

Fler 50 Mäktigaste

50 Mäktigaste

Klart: Han koras till Mäktigast 2018 – se hela listan

Branschens stora omröstning. Läs även om vem som blev Årets kvinna och vem som utsetts till Årets rookie.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2017

Nu är det klart vem som röstats fram till fastighets- och byggbranschens mäktigaste. FV inleder här nedräkningen. Nya placeringar avslöjas varje vardag klockan 11.11.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2016: 1-25

Här redovisar vi placeringarna 1–25 i 2016 års omröstning. Det är elfte året som omröstningen genomförts. På plats 24 hittar du ”Årets Rookie”

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2016: 26-50

Här redovisar vi placeringarna 26–50 i 2016 års omröstning. Sju nykomlingar har röstats in på årets 50-lista.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2015: 1-25

Branschens omröstning 2015. Se vem som vann och vilka som röstades in på 50-listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2015: 26-50

Här redovisas placeringarna 26–50 i den stora branschomröstningen.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2014: 1–25

Branschens omröstning 2014. Här redovisar vi placeringarna 1–25. Det blev i år skifte i toppen. Läs hela listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2014: 26-50

Omröstningen inom bygg- och fastighetsbranschen 2014 är avslutad. Här redovisas platserna 26–50. I år har sju nykomlingar tagit plats på listan.

50 Mäktigaste

2013: 1-25

Resultatet av omröstningen ”Mäktigast 2013” är nu klart. Se vem som vann, vem som blev högst placerade kvinna och vem som blev årets rookie.

50 Mäktigaste

2013: Plats 26-50

Resultatet av den åttonde ”Mäktigaste-omröstningen”. Här redovisas platserna 26–50.

50 Mäktigaste

2012: Plats 1-25

Branschens mäktigaste 2012 är korad! Det blev en ny ”vinnare” efter att bygg- och fastighetsbranschen röstat. Här presenterar Fastighetsvärlden placeringarna 1-25. Det var knallhårt i toppen.

50 Mäktigaste

2012: Plats 26-50

Omröstningen inom bygg- och fastighetsbranschen 2012 är avslutad och här redovisas placeringarna 26–50. Läs om vem som blev ”Årets rookie” och vilka som förlorat flera placeringar.

50 Mäktigaste

2011: Plats 1-25

Nytt namn i toppen av branschens omröstning: Jens Engwall. Han har avancerat från en femteplats 2011. Erik Selin skuggar på andra plats och Fredrik Wirdenius på tredje.

50 Mäktigaste

2011: Plats 26-50

Här redovisas placeringarna 26-50. Fler nya namn har tagit sig in på listan som gäller ”Mäktigast 2011” som bygg- och fastighetsbranschen röstat fram.

Tillbaka till förstasidan