SBB ny storägare i SSM – tidigare storägarna borta

SBB gör ytterligare en offensiv på marknaden genom att förvärva 30 procent av aktierna i den pressade bostadsutvecklaren SSM. Genom affären har SSM:s grundare Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand inga aktier kvar i SSM. Största ägare nu är de tidigare ”Rikshemsbossarna”, Ilija Batljan och Jan-Erik Höjvall, via respektive bolag.

Annons

SBB har ingått avtal med Eurodevelopment AG (som ägs av Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand) om förvärv av 11.600.000 stamaktier i SSM. Det motsvarar ett innehav om 29,55 procent av aktierna och rösterna i SSM. Den totala köpeskillingen uppgår till 116 miljoner kronor. Aktieposten motsvarar den post som SSM tidigare uppgett att Eurodevelopment haft kvar efter tidigare försäljningar.

– SBB har en av Sveriges största byggrättsportföljer motsvarande 20.000–24.000 bostäder. Detta förvärv ger oss ytterligare exponering mot ett växande Stockholm, kommenterar Ilija Batljan, VD och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

SSM har under det senaste året allt tydligare styrt om sin verksamhet från bostadsrätter till hyresrätter. Under den senaste veckan har dessutom ett antal spektakulära projekt sålts från SSM till grundarduon Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand, bland annat höghusprojektet Tellus Towers i Telefonplan, läs mer i länkarna bredvid. Kvar finns hyresrättsprojekt.

Tillträde till aktierna är villkorad av att extra bolagsstämma i SSM godkänner beslut avseende överlåtelse av projekten till Clear Real Estate Holding AB och godkännande av samarbetsavtal mellan SSM och Masugnen 1 Fastighets AB. Tillträdet till aktierna beräknas ske 16 mars 2020.

Den 16 januari berättade Fastighetsvärlden att Amasten köpt 29,55 procent av aktierna och rösterna i SSM, läs mer här. Även då var priset 116 miljoner kronor. Dagen efter stod det klart att Weland Holding, som ägs av Gösta Welandson, har köpt 9,7 procent av aktierna i SSM, läs mer här. Tillsammans kontrollerar trion alltså cirka 70 procent av aktierna (Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand tidigare andel efter börsnoteringen). En annan stor ägare i SSM är Länsförsäkringar fonder med 9,2 procent.

Fler Nyheter från förstasidan

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Tillbaka till förstasidan