Therese Rattik.

Areim stänger fond om 7,1 miljarder – återinvesterar

Areim har stängt sin fjärde fastighetsfond med en kapitalbas på 685 miljoner euro, motsvarande 7,1 miljarder kronor, inklusive 150 miljoner euro i co-investeringskapital. Det innebär att Areim kan köpa för totalt cirka 11–12 miljarder kronor i den nya fonden.

Annons

Kapitalet från fonden Areim Fond IV kommer primärt att investeras i kontorsfastigheter, bostäder, industrifastigheter samt datacenter i Norden.

Kapitalet säkrades från en bred bas av nya och befintliga investerare, inklusive statliga och privata pensionsfonder, försäkringsbolag, statliga investeringsfonder, stiftelser, kapitalförvaltare och fond-i-fonder från Norden, Europa, Asien och Mellanöstern, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Liksom i tidigare fonder kommer Fond IV att tillämpa sin investeringsstrategi och fokusera på centralt belägna bostads- och kontorsfastigheter med utvecklingspotential. Fonden kommer även att investera i industrifastigheter, datacentra och andra sektorer i regionen.

Fonden kommer att ha investerat över 50 procent av kapitalet vid utgången av första kvartalet 2020. I Sverige har Areim bland annat köpt DN-skrapan på Kungsholmen och Ångtvätten 22 på Stora Essingen.

Nytt för den fjärde fonden är ett ökat fokus på fastighetsmarknaderna i Norge och Danmark. I Norge har Areim verkat tidigare via köpet av Obligoportföljen, medan Danmark är en helt ny marknad för bolaget.

Vår målsättning är att vara en pålitlig förvaltare av våra investerares kapital genom att leverera en stabil avkastning i olika marknadscykler. Det åstadkommer vi genom en blandning av kassaflödesgenererande tillgångar och vår förmåga att tillföra bestående värden genom utveckling och förädling, säger Therese Rattik, vd Areim, i en kommentar.

Areim jobbar med en bankbelåning på cirka 60 procent, vilket innebär att målvolymen för fjärde fonden är ett fastighetsbestånd värt 11–12 miljarder kronor.

Evercore och Andulf Advokat bistod med rådgivning vid kapitalanskaffningen till Areim Fond IV.

I Areim Fond III finns fortfarande ett flertal fastigheter kvar, bland annat Tomtebodaterminalen i Solna och den stora terminalen i Gullbergsvass i Göteborg. Där finns även ett av Areim andra större innehav på Kungsholmen, Swecohuset. Plus förstås det stora innehavet i finländska Sponda. I Areim II finns nästan inget kvar, förutom Hansa i centrala Malmö. Areim II sålde nyligen Trygg-Hansa-huset på Kungsholmen i en av de största styckeaffärerna någonsin i Sverige.

Fler Nyheter från förstasidan

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Tillbaka till förstasidan