K-Fastigheter vill ta in 900 miljoner

Nu är planen för K-Fastigheters börsnotering klar. Ett investerarkonsortium har åtagit sig att teckna nästan hälften av den nyemission som görs.

Annons

Nu går Jacob Karlsson till börsen med sitt bolag K-Fastigheter. Det sker genom ett erbjudande om teckning av nyemitterade B-aktier motsvarande en ägarandel om 25,5 procent av kapitalet i bolaget efter emissionen (17,6 procent av rösterna).

Huvudägarna – Jacob Karlsson, VD och grundare, och Erik Selin – och ledande befattningshavare har förbundit sig, med sedvanliga förbehåll, att inte sälja några aktier i bolaget under en period om tre år efter att börshandeln inletts. Erik Selin köpte in sig i bolaget redan 2012.

Erbjudandet, exklusive en övertilldelningsoption, utgörs av 7.500.000 nyemitterade B-aktier till kursen 105 kronor, motsvarande totalt cirka 788 mkr. Via en övertilldelningsoption kan ytterligare 1.125.000 B-aktier emitteras. Teckningskursen per B-aktie är 105 kronor. K-Fastigheter värderas innan erbjudandet till cirka 2 650 mkr.

Ett konsortium med institutionella investerarehar, på samma villkor som övriga investerare, åtagit sig att teckna 4.047.200 B-aktier i erbjudandet, vilket motsvarar totalt cirka 425 mkr och cirka 47 procent av erbjudandet förutsatt att det fulltecknas samt att övertilldelningsoptionen utnyttjas fullt ut.

Investerarna som finns med är Andra AP-fonden, Fjärde AP-fonden, fonder förvaltade eller rådgivna av Capital Research and Management Company, Celox, Länsförsäkringar Fondförvaltning AB, SEB Investment Management, Swedbank Robur Fonder, Handelsbanken Fonder och Coeli Absolute European Equity.

Vid utgången av det tredje kvartalet i år hade K-fastigheter förvaltningsfastigheter med 1.562 lägenheter, till ett värde på drygt 3,9 miljarder. Då hade man dessutom 678 lägenheter i pågående produktion. Därutöver fanns det samtidigt nära 1.100 lägenheter under projektutveckling.
Det förvaltade beståndet är till över 90 procent beläget i Skåne.

Så här kommenterar delägaren och styrelseordförande Erik Selin erbjudandet:
– Jacob Karlsson och hans medarbetare har lagt grunden till en ledande och rationell utvecklare och förvaltare av marknadens mest attraktiva bostadsfastigheter avseende såväl skick, standard och servicenivå. Bolaget har en stark affärsmodell, en lovande affärsplan och goda framtidsutsikter. Noteringen på Nasdaq Stockholm kommer att ge K-Fastigheter ytterligare stöd för att finansiera fortsatt tillväxt genom projekt- utveckling och nyproduktion av hyresbostäder för långsiktigt eget ägande och förvaltning samt resurser för att fortsätta leverera tillväxt och skapa aktieägarvärde.

Teckningstiden löper fram till den 27 november för allmänheten och till den 28 november för institutionella investerare. Första dag med handel i aktien är beräknad till den 29 november.

Motivet till noteringen är enligt bolaget att bredda aktieägarbasen och öka tillgången till en bredare och mer effektiv långsiktig kapitalförsörjning från kapitalmarknaden vilket främjar K-Fastigheters fortsatta tillväxt och utveckling. En notering ökar även kännedomen om bolaget och dess verksamhet, vilket man förväntar kommer att stärka K-Fastigheters profil samt öka dess attraktivitet som arbetsgivare.

Emissionslikviden ska användas till att finansiera fortsatt tillväxt genom projektutveckling och nyproduktion av hyresbostäder för långsiktigt eget ägande och förvaltning.

Läs gärna Fastighetsvärldens stora porträttintervju med Jacob Karlsson. Artikeln har rubriken ”Samlaren som vill bli nummer ett”. I intervjun berättar han bland annat om hur han träffade Erik Selin första gången.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Växande coworking redo att bredda verksamheten

”Som en schweizisk armékniv under utveckling.”

Lista: Tio största coworkingaktörerna

Fastighetsvärlden listar de tio största coworkingaktörerna i Sverige utifrån antal kvadratmeter.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Ny vd till Ikano Bostad

Går från vd-rollen på Besqab.

Tillbaka till förstasidan