Porträtt

Grön pionjär

Energipriset skjuter i höjden. Då går Hans Wallenstam sin egen väg och planerar att bygga hundra vindmöllor för att göra sina fastigheter självförsörjande. En annan plan det lär blåsa om är att lyfta Avenyn genom att ta bort spårvagnarna.

Han hade fyllt 29 år och var börsens yngste VD när han 1991 tog över VD-stolen från fadern Lennart. Starten blev tuff och han fick se aktiekursen falla från 220 till nio kronor på ett år. Trots domedagsprofetior skiljde sig bolaget en hel del från de bolag som dukade under, men det blev flera hundår. Först 1996 visade bolaget åter plussiffror i förvaltningen.

Nu har bolaget gått som tåget de senaste åren och är dessutom en av börsens större vinnare. Men Hans Wallenstam är inte nöjd utan har funderat mycket över kostnadsbiten och speciellt de instabila energiavgifterna. Nyfiken på vattenkraft tog han för två år sedan kontakt med projektörsfirman Triventus som sysslat med alternativa energikällor och ur samarbetet kom bolaget Vindmyran som ägs till 75 procent av Wallenstam Energi och 25 procent av konsultbolaget – och, som framgår av namnet, sysslar med vindkraftverk.

För ett år sedan köpte bolaget sitt första vindkraftverk utanför Uddevalla och det ger en megawatt, vilket är en normalstor vindmölla.

– Vårt mål är att vi ska bli självförsörjande på el till alla våra fastigheter inom tre år. Det kräver runt hundra vindkraftverk och motsvarar en investering på totalt 1,0–1,5 miljarder kronor.
I hans ekvation, räknat på ett energipris på 40 öre per kilowatt till Nordpool, ger ett vindkraftverk ungefär sju procents avkastning första året och räknat över perioden för arrendet, vanligen 25 år, ger det en genomsnittlig avkastning på 15–20 procent. Han konstaterar vidare att det finns professorer som tror på ett energipris på en krona.

Wallenstam har även en andra etapp i bakhuvudet, något som skulle kräva dubbelt så många vindkraftverk.

Hans Wallenstam är optimist när han talar om tidsplanen och konstaterar att all kommunikation med myndigheterna löper smidigt och att det känns att hela samhället står bakom satsningar på alternativa energikällor. Han konstaterar att politikerna har en enorm fokus på ett skifte av energikällor. Idag står vindkraften för drygt en procent av elproduktionen och regeringens mål är att nå 15 procent inom åtta år.

Men det är inte första gången bolaget går i bräschen inom energifrågor i fastighetsbranschen. Bolaget är det enda som är registrerat på elbörsen, Club Wallenstam, och handlar därmed sedan två år med el.

– Det har gått bra. Jag kan inte nämna siffror, men det känns högst tillfredsställande.

Fastighetsvärlden träffar honom i de provisoriska lokalerna över Wettergren på Avenyn. Vid påsk går flytten till den klassiska adressen Kungsportsavenyn 2. Där från VD-rummets balkong kan Hans Wallenstam blicka lite vänster tvärs över den breda paradgatan för att se uppkomlingen Erik Selins nyinköpa fastighet och huvudkontor. Och han blir lite ledsen när han tittar ut – men det har varken med Selin eller med duggregnet att göra.

Wallenstam har stora planer för paradgatan där bolaget fram tills för fem år sedan inte ägde några fastigheter alls – till att nu äga hälften. På skrivbordet ligger en bunt hemliga skisser som visar hur gatan skulle kunna se ut i framtiden.

– Vi känner att Avenyn i Göteborg de senaste tio åren tappat sin glans. Det är Göteborgs paradgata och faktiskt hela Sveriges och det är dags att vi gör något och då kräver det ett helt annat tänk än vad som funnits tidigare. Handeln har tappat i konkurrens liksom hyrorna. Vi ska nu göra en satsning för att det åter ska bli en prestigegata och då kommer det att hända saker med handeln och hyrorna.

Han talar om större handelsytor och det är lätt att förstå att han vill ha flera attraktiva gallerior, idag finns ingen värd namnet. Butiker ska få större utrymmen genom att utnyttja källare och övervåningar och han ser gärna att de sträcker sig till bakgatorna.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #3/2007.

Fler Porträtt

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Tillbaka till förstasidan