Restaurangen Vapiano i dess nuvarande form kräver stora ytor och ordentligt stora flöden av gäster. I dagsläget krävs ca 650–1200 kvm samt 800 eller fler gäster i genomsnitt per dag för att konceptet ska kunna etableras med framgång.
Nu satsar kedjan även på ett mindre format och söker lokaler för ”Vapiano small format”. Syftet är att kunna etablera sig i mindre lokaler om 400-600 kvm och därmed kunna öppna även i regionstäder, med över 100.000 invånare, och i andra lägen i storstäderna.
Kedjan har idag åtta restauranger i Sverige, fem stycken i Stockholm, två stycken i Malmö och en i Malmö.
– Jag hoppas att vi kan dubblera antalet restauranger när det gäller normalstora enheter. Speciellt är det i Stockholm och Göteborg som vi ser potentialen, säger Christian Lagerlöf, VD för Vapiano i Sverige och Norge.
Totalt hoppas Lagerlöf att kedjan ska öppna 10–20 restauranger i Sverige inom fem år, oavsett format. Nästa restaurang som kedjan öppnar i Sverige blir i Mall of Scandinavia i Solna, i september 2015. Det blir den tredje etableringen i köpcentrum efter Täby Centrum och Emporia i Malmö.
Vapiano är en tysk restaurangkedja som serverar italiensk mat. Verksamheten drivs i Sverige på franchisebasis.
Fastighetsvärlden Idag 2014-12-15