Skanska vinner pris för patenterad energilösning

Vann Stora Inneklimatpriset. Skanskas unika energilösning Deep Green Cooling vann Stora Inneklimatpriset vid Nordbygg Ecoforum. Lösningen minskar energiförbrukningen i kontor med upp till 30 procent.

Deep Green Cooling är ett energisnålt kylsystem för fastigheter, där den naturliga kylan som finns flera hundra meter ned i marken tas tillvara. Tekniken går ut på att man borrar 200–300 meter djupa hål i marken för att kunna lagra kylan där. Den lagrade kylan används för att styra temperaturen i byggnaden året om. Systemet minskar energiförbrukningen i kontorsbyggnader med cirka 30 procent.

Priset delades ut på Nordbygg Ecoforum av Stockholms stads miljöborgarråd Katarina Luhr (Mp) och togs emot av Jonas Gräslund, teknikchef på Skanska CDN och upphovsman till Deep Green Cooling.

– Det är både hedrade och glädjande att lösningen uppmärksammas. Vi hoppas även sprida kunskapen till andra aktörer, säger Jonas Gräslund.

Deep Green Cooling är installerat i flera projekt som Skanska har utvecklat, däribland Skanskas nya huvudkontor Entré Lindhagen på Kungsholmen i Stockholm, Kontorshuset Klipporna i Hyllie i Malmö och polishuset i Rosengård, Malmö.

Stora Inneklimatpriset delas ut till företag eller organisationer som arbetar med inneklimat, energi eller vvs och som utvecklat en produkt eller tjänst som har goda möjligheter att komma till praktisk nytta.

Deep Green Cooling

Nyheter från förstasidan

Kungsleden hyr ut 1 700 kvm i Göteborg

Kungsleden har tecknat hyresavtal med fibernätsföretaget IP-Only om drygt 1 200 kvm i fastigheten Backa 21:5 ...

Pangea spår nordiska affärer för 400 miljarder i år

Har ökat sin omsättning med 50 procent i år. Samtliga fastighetsmarknader i Norden, förutom den ...

Planket

Visa fler »

Håvard Bjorå till Cushwake

Cushman & Wakefield har rekryterat Håvard Bjorå till en ny roll som Head of Nordic ...

Magnolia köper mer i Uppsala

Magnolia Bostad förvärvar Kungsängen 29:2 i Uppsala för 150 mkr genom en bolagsaffär. Tomten är ...

Tillbaka till förstasidan