Fastigheten Hästen 21 kan få ett nytt utseende.

Så vill Pembroke bygga om Passagenhuset

Annons

Vill bygga 14 våningar kontorshus och 8.000 kvm handel i city. Pembroke berättade under tisdagskvällen för Fastighetsvärlden om bolagets planer för fastigheten Hästen 21, mer känd som Passagenhuset, som ligger bakom NK. Bolaget planerar att jämna den existerande byggnaden med marken och uppföra en ny byggnad om 30.000 kvm lokaler, vilket är en ökning med 50 procent jämfört med dagens volym.

Den planerade nya byggnaden, som är ritat av danska Schmidt/Hammer/Lassen Architects, är 14 våningar hög, vilket är tre våningar högre än grannfastigheten Mästerhuset som Pembroke nyligen har färdigställt.

Fastighetsvärlden kan berätta att Pembrokes plan för Hästen 21 innehåller 20.000 kvm kontor, 8.000 kvm butiksyta och 2.000 kvm bostäder (25 lägenheter). Butiksytorna fördelas över tre våningsplan, entréplan samt ett våningsplan upp respektive ner. I dag finns en gång till NK i ett våningsplan, framöver ska det bli två.

Mark Takeuchi
Mark Takeuchi

– Vi vill bygga en landmärkesbyggnad. Vi gillar Stockholm och tycket att Mäster Samuelsgatan är en bortglömd gata, säger Mark Takeuchi, Europachef vid Pembroke, till Fastighetsvärlden.

Pembroke räknar med att en tredjedel av handelsytan kommer att fyllas av restauranger eller saluhallsliknande innehåll. Systembolaget som nu flyttat ut från byggnaden (till PK-huset) ska flytta åter till bottenplanet.

Bostadsdelen byggs ihop med grannbyggnaden Mästerhuset och formges som en halvcirkel. Den stora volymen avser den övriga byggnaden där byggnaden vrider sig lite lätt på några ställen och den högsta höjden för någon del är 14 våningar. Mellan bostadsdelen och den stora byggnaden kommer det att finnas en ”spricka/öppning” in till ett mindre torg.

Högst upp i byggnaden kommer en takterrass, öppen för allmänheten, att bjuda på en spektakulär utsikt över staden.

Pembroke avser att behålla den nuvarande byggnadens grund som bedöms som mycket stark. Bolaget hoppas komma igång med rivning andra halvåret 2017 och hoppas på inflyttning 2020.

Hästen 21 är ritad av Bengt Lindroos. Byggnaden är uppförd 1974, vilket innebär att den är byggd i oljekrisen spår, med låg takhöjd och litet ljusinsläpp. Byggnaden är grönklassad av Stockholms stad vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synvinkel.

De tre övriga arkitektfirmor som deltog i finalen av arkitekttävlingen för Hästen 21 var UN Studio, Henning Larsen Architects och Wingårdhs. Ett av de konkurrerande förslagen var 17-våningar högt och de båda andra 13 respektive 12.

Vinnaren Schmidt/Hammer/Lassen Architects är i Sverige mest känt för att ha ritat Malmö Live som nyligen öppnade. Dessutom har man formgett biblioteket i Halmstad och Växjö samt det nya sjukhuset i Helsingborg. I Malmö ligger arkitektfirman även bakom Skanskas projekt Studio på Universitetsholmen. På hemmaplan i Danmark är man mest känd för att ha ritat Den Sorte Diamant (Den Svarta Diamanten). I övrigt har Schmidt/Hammer/Lassen Architects till exempel ritat en av Londons största skolor och har även ett team om 35 personer på ett kontor i Shanghai. Arkitektfirman grundades i Århus 1986.

– Jag tror absolut att det förslag vi ritat här i Stockholm kommer att gå igenom, säger Kristian Lars Ahlmark, senior partner vid firman, till Fastighetsvärlden.

Den 25 februari väntas Stadsbyggnadsnämnden godkänna ett start- PM från Stadsbyggnadskontoret och därmed initiera en detaljplanprocess avseende Hästen 21.

Pembroke hade stor framgång i sitt projekt Mästerhuset. Samtliga lokalytor var uthyrda fyra månader innan huset var färdigställt.

I den aktuella fastigheten, Hästen 21, är Nordea hyresgäst på fyra våningar om totalt 10.000 kvm lokaler. Förutom några butikshyresgäster är fastigheten i övrigt tomställd. Banken har ett korttidskontrakt och har sedan tidigare flyttat stora delar av sin personal till just Mästerhuset samt till Skanskas nybygge på västra Kungsholmen (där byggjätten även har sitt eget huvudkontor). Nordea hyr även lokaler i Pembrokes fastighet Putten på Sveavägen 14, även där rör det sig om ett korttidskontrakt. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har Pembroke inte några framtida megaplaner för Putten 15, det handlar snarare om framtida hyresgästanpassningar.

– Men nu har vi allt fokus på Hästen 21. Det är ett stort och spännande projekt, och vi ser fram emot den diskussion och de förslag som kommer att komma efter att vi nu presenterat vårt förslag, säger Mark Takeuchi, Europachef vid Pembroke, till Fastighetsvärlden.

– Vi är väldigt entusiastiska över detta ambitiösa projekt i Stockholms hjärta. Jag vill att denna synboliska centralpunkt ska spegla det moderna Stockholms värderingar: öppenhet, hållbarhet och tillgänglighet. Hammer Lassen Architects förslag gör precis det. Kronan på verket är de gröna terrasser som, så att säga, förlänger Kungsträdgården in i affärsdistriktet.

Pembroke gjorde sin inbrytning på den nordiska fastighetsmarknaden sommaren 2008 när bolaget köpte ett bestånd med tolv kontors- och butiksfastigheter med Nordea som klart största hyresgäst. Fastighetsvärlden bedömde köpeskillingen till strax under 8 miljarder kronor och att 70 procent av värdet fanns i Stockholm. Säljare var amerikanska CIC (Cardinal Capital Partners) som 2004 förvärvade fastigheterna från Nordea.

Pembroke Real Estate ägs av Fidelity. Med kontor i Boston, London, Stockholm, Tokyo och Washington DC förvaltar Pembroke för närvarande cirka 709.000 kvadratmeter lokaler på nyckelmarknader i Nordamerika, Europa och östra Asien.

Fastighetsvärlden Idag 2015-01-27

Så här kan fastigheten Hästen 21 komma att se ut år 2020. Vy från Regeringsgatan. Till höger syns NK och bortanför Hästen 21 syns Mood Stockholm. Illustration: Schmidt/Hammer/Lassen Architects.
Så här kan fastigheten Hästen 21 komma att se ut år 2020. Vy från Regeringsgatan. Till höger syns NK och bortanför Hästen 21 syns Mood Stockholm. Illustration: Schmidt/Hammer/Lassen Architects.
Så här planerar Pembroke för att fastigheten Hästen 21 ska se ut år 2020. Vy från Mäster Samuelsgatan. Till vänster syns bolagets färdigställda projekt Mästerhuset. Till höger syns det planerade nya huset där bostadsdelen finns till vänster. Illustration: Schmidt/Hammer/Lassen Architects.
Så här planerar Pembroke för att fastigheten Hästen 21 ska se ut år 2020. Vy från Mäster Samuelsgatan. Till vänster syns bolagets färdigställda projekt Mästerhuset. Till höger syns det planerade nya huset där bostadsdelen finns till vänster.
Illustration: Schmidt/Hammer/Lassen Architects.
Tre våningsplan ska fyllas med 8.000 butiks- och restaurangytor. Dessutom planeras det för 20.000 kvm kontorslokaler och 25 bostäder.
Tre våningsplan ska fyllas med 8.000 butiks- och restaurangytor. Dessutom planeras det för 20.000 kvm kontorslokaler och 25 bostäder. Vy från korsningen Regeringsgatan/Mäster Samuelsgatan. Illustration: Schmidt/Hammer/Lassen Architects.
Så här ser fastigheten Hästen 21 ut idag. Flera butikshyresgäster har dock flyttat ut. Systembolaget har till exempel flyttat till PK-huset, som även det ägs av Pembroke.
Så här ser fastigheten Hästen 21 ut idag. Flera butikshyresgäster har dock flyttat ut. Systembolaget har till exempel tillfälligt flyttat till PK-huset, som även det ägs av Pembroke.
Arkitektfirman och Pembroke ser taket projektfastigheten Hästen 21 som en ”förlängning" av Kungsträdgården”. Bolahet äger även PK-huset och Mästerhuset som har gröna ytor på taket.
Arkitektfirman och Pembroke ser taket projektfastigheten Hästen 21 som en ”förlängning” av Kungsträdgården”. Bolaget äger även PK-huset och Mästerhuset som har gröna ytor på taket.
Pembroke äger, inom kartan, utöver fastigheten Hästen även PK-huset och Mästerhuset. Mood Stockholm ägs av AMF Fastigheter och NK-huset ägs av Hufvudstaden.
Pembroke äger, inom kartan, utöver fastigheten Hästen 21 även PK-huset och Mästerhuset. Mood Stockholm ägs av AMF Fastigheter och NK-huset ägs av Hufvudstaden. Bredvid Mästerhuset, längs Norrlandsgatan, finns ytterligare två fastigheter inom kvarteret, Hästen 25 och Hästen 26. Den förstnämnda ägs av Stockholms Byggnadsförening (innehåller 3.000 kvm lokaler) och den sistnämnda ägs av Hyresgästföreningen (3.100 kvm).
Den nya byggnaden är tre våningar högre än Mästerhuset som nyligen färdigställts bredvid.
Den nya byggnaden är tre våningar högre än Mästerhuset som nyligen färdigställts bredvid.
Modell av framtida Hästen 21 som Pembroke visade Fastighetsvärlden. Längst ner i bild syns Regeringsgatan och till vänster Mäster Samuelsgatan och Mood Stockholm. Den högsta byggkroppen ligger mot höga Mästerhuset.
Modell av framtida Hästen 21 som Pembroke visade Fastighetsvärlden. Längst ner i bild syns Regeringsgatan och till vänster Mäster Samuelsgatan och Mood Stockholm. Den högsta byggkroppen ligger mot höga Mästerhuset.
"Sprickan”/öppningen längs Malmskillnadsgatan leder in till ett mindre torg. Delen till vänster innehåller bostäder och byggs ihop med Mästerhuset. (FV står för den dåliga bildkvalitén här. Vi beklagar).
”Sprickan”/öppningen längs Malmskillnadsgatan leder in till ett mindre torg. Delen till vänster innehåller bostäder och byggs ihop med Mästerhuset. (FV står för den dåliga bildkvalitén här. Vi beklagar).
Arkitekten Kristian Lars Ahlmark från den danska byrån SHL ligger bakom det vinnande förslaget.
Arkitekten Kristian Lars Ahlmark från den danska byrån SHL ligger bakom det vinnande förslaget.
Hörnet där nuvarande ingången till Passagenhuset finns.
Hörnet där nuvarande ingången till Passagenhuset finns. Illustration: Schmidt/Hammer/Lassen Architects.
Nya Mästerhuset är 50 meter högt. Grannbyggnaden Hästen 21 är 35 meter högt. Båda ägs av amerikanska Pembroke.
Nya Mästerhuset är 50 meter högt. Grannbyggnaden Hästen 21 är 35 meter högt. Båda ägs av amerikanska Pembroke.
Färdigbyggda Mästerhuset syns till vänster. Längre bort till höger syns fastigheten Hästen 21.
Färdigbyggda Mästerhuset syns till vänster. Längre bort till höger syns fastigheten Hästen 21.
Mark Takeuchi, Europachef vid Pembroke.
Mark Takeuchi, Europachef vid Pembroke.

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Podcast: Om proptech och framtidens utmaningar

Nytt avsnitt från Verktygslådan. Proptech Swedens vd Roger Tofft gästar avsnittet.

Bonnier ny ägare i Prisma efter affär i Kungens kurva

Affär med stor fastighet bredvid Heron city och Ikea.

Avicii-utställning blir kvar i Femte Hötorgsskrapan

Storsatsning lades ned. 7.500 kvm tomställs i city.

Köper nästan 200 bostäder

Kommunalt bolag i ännu en affär.

Vasakronan köper för 715 mkr

Affär mitt i Stockholm. Priset motsvarar 120.000 kr/kvm.

Flera gripna efter jordskredet vid Stenungsundsmotet

Misstänks ha orsakat skredet.

Corem säljer för 768 mkr

Avyttrar i två transaktioner. FV berättar om köparna och bestånden.

Som väntat ingen sänkning

Då kommer första sänkningen – spår tre inom ett år.

Så ska nya Lunakvarteret se ut – över 100.000 kvm

Vinnare i arktitekttävling har utsetts för Södertäljes största projekt på 50 år.

Ivars ättlingar tror på transformation

Vd Jan Mattsson berättar för FV om tre aktuella projekt, arkitekttävlingar och konkurrensen.

Satsar på vattennära hotell i Varberg

Nära fästningen och kallbadhuset inkluderat.

Advokatfirma flyttar till Norrmalmstorg

Tecknat nytt hyresavtal.

Köper från Övikshem för halv miljard

Köper 607 bostäder i nybildat bolag från allmännyttan.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Tillbaka till förstasidan