Flera stora projekt i city väntar på sitt avgörande.

Så ska Stockholms city bli

Annons

Det bjöds nästan inte på några nyheter alls när staden presenterade den nya visionen för city. Allt som sades är sedan länge känt för FV:s läsare. Det konstaterades att det ofta finns möjligheter att bygga på en till tre våningar på många ställen, inte mer. Det konstaterades även att det med investerarnas hjälp går att avsluta det som inte slutfördes på 70-talet.

Fastighetsvärlden direktrapporterade. Under torsdagen presenterade stadbyggnadsborgarrådet Roger Mogert planerna för Stockholm citys utveckling de kommande åren. Medverkade gjorde även Torleif Falk, stadsarkitekt.

Fastighetsvärlden var självklart på plats – och rapporterar direkt. Det är endast ett fåtal journalister på plats.

– Vi ska prata om de möjligheter som finns för city. Men vi är inte helt klara med de riktlinjer som vi jobbar med. Men vi ska ge en bild. Vi räknar med att vara klara februari/mars, inledde Mogert.

– Det råder ett fruktansvärt starkt förändringstryck på city. Det ska vi hantera samtidigt som Stockholmsområdet växer så snabbt, och med de bostäder och infrastruktur som behövs för att möta det.

– Vi möter en återkommande önskan om att gå upp i höjd och volym. Att vi inte haft några riktlinjer har inte bidragit till att vi släppt upp högre byggnader. Jag skulle snarare hävda att det är precis tvärtom.

– Vi har ett city som är byggt på 50-, 60- och 70-talet som inte byggdes klart. Det finns platser som inte fungerar. Vi har en stor möjlighet att förändra och förbättra, sa Mogert.

Därefter tog Torleif Falk, stadsarkitekt, över scenen. Han har haft den titeln endast några få månader. Falk inleder med en historik hur Stockholm växt fram.

– Ekonomin stagnerade efter att till exempel Sergelhusen och tunnelbanan byggs i city. Det uppfördes stora hus och på ett repetitivt sätt, konstaterade Falk.

– Det är viktigt att city är en vital kraft för att det inte ska bli ett alternativ till andra platser.

Därefter presenterade han riktlinjerna, och där jobbar med riksintresset.

– Det ska vara möjligt att fortsätta höja höjderna med en till tre våningar. Påbyggnader ställer särskilda krav. Det ska inte vara skokartonger.

– Vi vill bidra till att det skapas nya kopplingar och stråk för att röra sig.

– Det ska vara öppna bottenvåningar och bättre offentliga platser.

Han lyfte därefter fram områden som han tycker utvecklats på ett bra sätt den senaste tiden: Norra bantorget, Strömkajen och PUB-huset.

Därefter talade Falk om framtiden och han inledde med Vasakronans projekt vid Sergelstorg:

– Det blir ett jättelyft, med bättre kopplingar inom området.

Därefter berörde han AMF Fastigheters satsning på Urban Escape.

– Det skapar nya kopplingar åt olika håll. Det är nästan ett trolleritrick, sade Falk som sedan lovordade bolagets satsning i Moodgallerian.

Därefter berättade han om Jernhusens planer på överdäckning av stationsområdet (läs mer här) och berättade även om planerna för att bebygga Järnvägsparken. Men det har ju Fastighetsvärlden berättat om för länge sedan (läs mer här).

Efter en halvtimmes presskonferens har ännu inget sagts som Fastighetsvärldens trogna läsare inte känner till.

Sedan tog Roger Mogert åter vid:

– Det finns projektplaner för 30–60 miljarder kronor.

– Det händer mycket nu, och city måste försvara sin plats, sa Mogert samtidigt som han visade bilder på Mall of Scandinavia, Kungens Kurva och Täby Centrum.

– Kontorsmarknaden har röt sig ut från stan, bland annat genom att banker flyttat.

– CBD är viktigt. Det är hela Sveriges ekonomiska motor, och vi vill inte att den tappar fart. Dessutom ska city erbjuda en trevlig miljö.

Därefter visade han skisser på hur Vasakronan vill utveckla Malmskillnadsgatan (efter SEB-flytten).

– Då kommer det att finnas ett skäl att befinna sig på den gatan. Det kommer bli riktigt bra.

Därefter lovordade han AMF Fastigheters och Stena Fastigheters planer vid Brunkebergstorg.

Ännu inte ett ljud om Pembrokes planer för Passagenhuset eller om ADIA:s planer för Sturegallerian – eller för den delen det omtalade Nobelcentret. Det har gått snart 40 minuter.

– Vi vill utnyttja investerarna intresse för staden, sa Mogert innan han avslutade.

På frågestunden efteråt kom Pembrokes planerade höghus som ska ersätta Passagenhuset upp:

– Förslaget är väl att de ska få rita om, sade Falk.

Mogert:

– Det finns en möjlighet att räta till saker som inte blev riktigt bra.

Det har under de senaste åren varit mycket diskussion kring bland annat ADIA:s projektplaner för Sturekvarteret, Pembrokes för Passagenhuset, Vasakronans för Sergelhuset, AMF Fastigheters för Galleriankvarteret, Humlegårdens på Nybrogatan och Skanskas vid Tegelbacken liksom en handfull mindre projekt.

Efteråt frågade Fastighestvärlden Mogert och Falk om Sturekvarteren:

– Det är ett jätteintressant projekt. Att vi inte nämnde det idag på presskonferensen beror på att det inte är en lika viktig strategisk fråga. Men det är en svår fråga. Men projektet är intressant och bidrar till att öppna upp kvarteret, till exempel med tunnelbanan in i byggnaden. Och det finns delar som enkelt skulle kunna rivas, till exempel parkeringshuset, säger Mogert.

– Jag vill inte kommentera. Jag är för ny på mitt jobb, säger Falk.

Vad är då Mogerts personliga dröm när det gäller att förvandla centrala Stockholm:

Mogert som även berättade om sitt personliga drömprojekt:

– Att utveckla platsen vid Gustav Adolfs torg. Det är ett fantastiskt läge. Det är nog dags att lyfta det området när arbetet vid Brunkebergstorg är klart.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2016-12-08

Marmorhallarna ska fyllas med liv och innehåll.
ADIA:s planerade projekt i Sturekvarteren Marmorhallarna ska fyllas med liv och innehåll. Läs mer här. ADIA:s planer har fått både ris och ros. Även Vasakronan har projektplaner i kvarteret, läs mer här.
Fastigheten Hästen 21 kan få ett nytt utseende.
Fastigheten Hästen 21, Passagenhuset, kan få ett nytt utseende. Ägaren Pembroke vill riva och bygga ett högre hus, som dessutom ska bidra till att kvarteret öppnas upp. Höjden har kritiserats. Pembroke har tidigare lyckats bebygga grannfastigheten ganska högt. Läs mer om Pembrokes planer här.
Vasakronan planerar för att bygga om tre fastigheter vid Sergels torg efter att SEB flyttar ut. Läs mer här. Planerna har fått ett positivt mottagande även om bolaget därefter fick rita om den tänkta nya fasaden mot Sergels torg.
Vasakronan planerar för att bygga om tre fastigheter vid Sergels torg efter att SEB flyttar ut. Läs mer här. Planerna har fått ett positivt mottagande även om bolaget därefter fick rita om den tänkta nya fasaden mot Sergels torg.
Den nuvarande byggnaden på fastigheten Snäckan 8, där KPMG varit hyresgäst, ska jämnas med marken. Fastigheten ligger bredvid hotellet Sheraton (till vänster på illustrationen).
Den nuvarande byggnaden på fastigheten Snäckan 8 vid Tegelbacken, där KPMG varit hyresgäst, ska jämnas med marken. Skanska ska uppföra en ny byggnad (som redan sålts till SKL). Det nuvarande projektet sticker inte ut och har därför inte lett till något större debatt. Att det dragit ut på tiden beror på att staden sett över diverse trafiklösningar i området. Se flera bilder och läs om projektet här.
Så här kan delar av Galleriankvarteret komma att se ut framöver. Illustration: Lundgaard & Tranberg.
Så här kan delar av Galleriankvarteret komma att se ut framöver. AMF Fastigheter har kämpat hårt med de fem kvarteren som utgör Galleriankvarteret/Urban Escape. Den fastighet som just nu rivs kommer att byggas upp något läge än bolaget önskade. Läs mer om varje byggnad i kvarteret och se flera bilder här.

Fler Nyheter från förstasidan

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Tillbaka till förstasidan