"Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande andel av utsläppen och branschen behöver bättre tekniska lösningar för att minska miljöpåverkan", säger NREP Sveriges vd Stefan Wallander vars nya fond går in i samma bolag som Bill Gates.

NREP:s nya gröna fondsatsning – tar in 1,3 miljarder

Med den nya teknikfonden ”2150” hoppas fastighetsutvecklaren NREP på att den hållbara omställningen i den bebyggda miljön ska öka taken. Första investeringen blir cleantech-bolaget CarbonCure där Microsoftgrundaren Bill Gates har intressen.

Annons

Den nya fonden gör sin första stängning på cirka 1,3 miljarder kronor.

Målsättning är runt 2 miljarder totalt – vilket i så fall skulle innebära att ”2150”, som NREP döpt fonden till, blir en av Europas största hållbarhetsfokuserade venturekapital-fonder.

Bland de större investerarna syns Novo Holdings (minoritetsägare i NREP) och The Green Future Fund, som är dansk statligt ägda fond som stöttar en grön omställning

Planen är att bygga en portfölj med omkring 20 bolag där alla ska ha potential att bli så kallad ’gigacorns’ – det vill säga kommersiellt framgångsrikt bolag med potential att minska gigaton koldioxidutsläpp.

Den första investeringen blir i cleantech-bolaget CarbonCure.

Bolaget har blivit omskrivet den senaste tiden då Bill Gates-ledda Breakthrough Energy Ventures och Microsoft Climate Innovation Fund gått in som tunga investerare.

Betong står för åtta procent av de globala koldioxidutsläppen och CarbonCures teknik har siktet inställt på att minska utsläppen med 500 miljoner ton till år 2030, motsvarande att årligen få bort 100 miljoner bilar från vägarna.

Bolagets teknik används i dagsläget av runt 300 betongproducenter i Nordamerika.

NREP har i dag ett fastighetsbestånd på över en miljon kvadratmeter i Sverige och på nordisk basis förvaltar man fastigheter till ett värde av drygt 71 miljarder kronor.

Enligt Stefan Wallander, NREP:s vd i Sverige, speglar den nya fonden en långvarig ambition hos bolaget om att driva en grön omställning av bebyggelsen:

– Samhället kan inte åstadkomma tillräckligt låga koldioxidutsläpp utan fundamentala förändringar i hur vi utvecklar och förvaltar fastigheter. Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande andel av utsläppen och branschen behöver bättre tekniska lösningar för att minska miljöpåverkan.

Bolaget står sedan tidigare bakom världens första byggnad som uppförts med 100 procent återanvänd betong, Nordens största solcellsanläggning på tak i Borås och i sommar färdigställs ett bostadsprojekt i Stockholmsområdet som når netto-noll energianvändning genom en teknisk lösning som kombinerar solenergi och bergvärme.

– Det finns en enorm potential i AI och annan teknik för att lösa urbana utmaningar. I arbetet med att förbättra hållbarhetsaspekten i de miljontals kvadratmeter som vi utvecklar och förvaltar ställs vi ofta inför utmaningar som hade kunnat lösas med bättre teknik. Genom 2150 uppstår en naturlig brygga mellan investeringar i teknik och fastighetsbranschen där vi tillsammans kan bädda för nya lösningar som är skalbara i urbana miljöer, säger Stefan Wallander.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Tillbaka till förstasidan