NREP bildar ny logistikfond om 10,5 miljarder

En ny jättefond för logistikfastigheter är skapad. NREP ligger bakom fonden och Första AP-fonden är ny investerare.

Tillsammans med en grupp lokala och internationella investerare har NREP bildat en långsiktig nordisk logistikfastighetsfond med 49 fastigheter för 10,5 miljarder kronor. Den uthyrbara ytan är över en miljon kvadratmeter.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden finns 27 av fastigheterna i Sverige och de har ett värde av 5,6 miljarder kronor.

Fondens investerare omfattar lokala pensionsfonder som Första AP-fonden, PFA Pension, DIP (Danske civil- og akademiingeniørers Pensionskasse), JØP (Juristernes og Økonomernes Pensionskasse) och Lægernes Pension samt internationella institutionella investerare som Allianz och Helaba Invest.

– Vi ser fastighetsinvesteringar på logistikmarknaden som ett intressant sätt att dra nytta av framtida global handel, konsumtion, e-handel och förändringar av leverantörskedjans utformning, säger Johan Temse, Investment Manager på Första AP-fonden.

Inom fastighetssegmentet har Första AP-fonden sedan tidigare bland annat investeringar i Vasakronan (25 procent), Willhem (100 procent), det utländska bolaget som tidigare hette Cityhold, hälftenägandet i Secore (tillsammans med Ica Fastigheter). Första AP-fonden finns även med bakom till exempel Aros Bostad och Gerard Versteeghs bolag i England.

– Vi är oerhört glada över att kunna göra detta i partnerskap med en så erfaren och kompetent förvaltare som NREP. Vi ser fram emot att gemensamt utveckla denna plattform till Nordens största och bästa logistikfastighetsplattform, säger Johan Temse på Första AP-fonden.

– NREP är tacksamma över att ha funnit en grupp mycket kunniga investerare som delar vår strategiska approach, kommenterar Rickard Dahlberg, grundare och CIO på NREP.

Portföljen kommer att förvaltas av NREP:s driftsplattform inom logistik, Logicenters, som är Nordens största förvaltare och utvecklare av moderna logistikfastigheter.

Hyresgästerna omfattar i princip alla de största tredjepartslogistikföretagen i Norden. Hyresperioderna som inkluderas är på minst åtta år i genomsnitt.

De huvudsakliga rådgivarna i affären var var Citi, Goodwin & Procter LLP, Bech-Bruun, Real Advokatbyrå och Roschier.

Det är andra gången på två år som NREP gör en affär med egna fastigheter till en ny fond med delvis samma investerare. Förra gången gällde det ett bestånd värt 6,3 miljarder kronor, läs mer här.

Fastighetsvärlden Idag 2017-04-18

Nyheter från förstasidan

Bildextra: Stor satsning på arenor och bostäder i Göteborg

Åtta kända fastighets- och byggbolag i Göteborg presenterar stora planer. Bland annat en ny multiarena med plats för 13.500 åskådare.

”Totalfiaskot" på väg att säljas

Efter ombyggnadsåtgärder och fortsatt mycket höga vakanser överväger köpcentrumägaren nu försäljning. Miljardinvesteringen kan visa sig bli en av de sämsta fastighetsaffärerna i Sverige på mycket länge.

Magnolia förvärvar stort b(r)ygg(eri)projekt av Spendrups

En transaktion har gjort inför affären – och ytterligare en väntar efter när välkänd fastighet förändras och byter ägare snabbt.

Sollentuna vill sälja 1.886 lägenheter – se lista

Tre större försäljningar av bostäder ska ske i Sollentuna de kommande åren. Läs om detaljerna.

Secore i miljardköp från Ica

Dubblar beståndet. Läs vilka fastigheter som ingår.

Nyheter från webben

Vacse säljer till Stenvalvet

Affär på över halv miljard. Kontorspark, gymnasieskola och kontorshotell ingår i transaktionen. Säljer efter endast tre års innehav.

Ventilo satsar på ytterligare kontorshus i Varberg

Det lokala fastighetsbolaget Ventilo har gett Wästbygg i uppdrag att bygga en kontorsfastighet på 4 400 kvm i centrala Varberg. …

AL lockar Sephora till Uppsala

Forumgallerian i Uppsala, som ägs av Atrium Ljungberg, stärker utbudet när den internationella skönhetskedjan Sephora öppnar ny butik. Butiken, som …

Sandra Jonsson ny teknikchef vid Vasakronan

Vasakronan har anställt Sandra Jonsson som teknikchef i Stockholm. Hon är civilingenjör i industriell ekonomi från KTH. Hon kommer närmast från en …

Klerfelt lämnar omedelbart

Enligt uppgift till FV vill styrelsen för Offentliga Hus se ett högre tempo i bolaget.

Hufvudstaden vill öppna takterrass på NK

Takterrasser öppna för alla är den senaste flugan i centrala Stockholm. Nu kan FV berätta att även den allra mest klassiska takterrassen kan återuppstå.

Wihlborgs fyller upp

Wihlborgs fyller upp sitt kontorsprojekt i Malmö. Nu tittar bolaget på nästa projekt i området där man är storägare och har markreservationer.

Hyr ut 3.300 kvm i Aspudden

Köpte fastigheten för drygt ett år sedan och med den senaste uthyrningen är fastighetens 14.000 kvm snart fullt uthyrda.

Planerade höghus kapas ett tiotal våningar

Ytterligare ett område påverkas av Luftfartsverkets radartorn. Ett par fastighetsägare tvingas sänka sina högsta byggnader.

Unionen hyr 2.450 kvm av Folksam vid Skanstull

Bakslag för Slussgården som säljer fastighet i city.