NREP bildar ny logistikfond om 10,5 miljarder

En ny jättefond för logistikfastigheter är skapad. NREP ligger bakom fonden och Första AP-fonden är ny investerare.

Tillsammans med en grupp lokala och internationella investerare har NREP bildat en långsiktig nordisk logistikfastighetsfond med 49 fastigheter för 10,5 miljarder kronor. Den uthyrbara ytan är över en miljon kvadratmeter.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden finns 27 av fastigheterna i Sverige och de har ett värde av 5,6 miljarder kronor.

Fondens investerare omfattar lokala pensionsfonder som Första AP-fonden, PFA Pension, DIP (Danske civil- og akademiingeniørers Pensionskasse), JØP (Juristernes og Økonomernes Pensionskasse) och Lægernes Pension samt internationella institutionella investerare som Allianz och Helaba Invest.

– Vi ser fastighetsinvesteringar på logistikmarknaden som ett intressant sätt att dra nytta av framtida global handel, konsumtion, e-handel och förändringar av leverantörskedjans utformning, säger Johan Temse, Investment Manager på Första AP-fonden.

Inom fastighetssegmentet har Första AP-fonden sedan tidigare bland annat investeringar i Vasakronan (25 procent), Willhem (100 procent), det utländska bolaget som tidigare hette Cityhold, hälftenägandet i Secore (tillsammans med Ica Fastigheter). Första AP-fonden finns även med bakom till exempel Aros Bostad och Gerard Versteeghs bolag i England.

– Vi är oerhört glada över att kunna göra detta i partnerskap med en så erfaren och kompetent förvaltare som NREP. Vi ser fram emot att gemensamt utveckla denna plattform till Nordens största och bästa logistikfastighetsplattform, säger Johan Temse på Första AP-fonden.

– NREP är tacksamma över att ha funnit en grupp mycket kunniga investerare som delar vår strategiska approach, kommenterar Rickard Dahlberg, grundare och CIO på NREP.

Portföljen kommer att förvaltas av NREP:s driftsplattform inom logistik, Logicenters, som är Nordens största förvaltare och utvecklare av moderna logistikfastigheter.

Hyresgästerna omfattar i princip alla de största tredjepartslogistikföretagen i Norden. Hyresperioderna som inkluderas är på minst åtta år i genomsnitt.

De huvudsakliga rådgivarna i affären var var Citi, Goodwin & Procter LLP, Bech-Bruun, Real Advokatbyrå och Roschier.

Det är andra gången på två år som NREP gör en affär med egna fastigheter till en ny fond med delvis samma investerare. Förra gången gällde det ett bestånd värt 6,3 miljarder kronor, läs mer här.

Fastighetsvärlden Idag 2017-04-18

Nyheter från förstasidan

Lämnar toppjobbet i Göteborg

Efter sex år får ny chef ta över vid årsskiftet.

Nu är hon styrelseproffs

Atrium Ljungbergs tidigare VD berättar om nuläget och om framtiden. Läs om de sju styrelseuppdrag hon har.

Planerar sälja 750 lägenheter

Fyra fastigheter är ute till försäljning i Västerås.

Bildextra: Så blir Vasakronans nya cityhotell och takbar

Fastighetsvärlden berättar om det nya storprojektet vid Sergels torg och om vem som fått uppdraget att hitta en hotelloperatör.

Pareto gör stort logistikförvärv från Invesco

Pareto fortsätter att hålla hög förvärvstakt i Sverige. Tre fastigheter som säljaren förvärvat 2011–2015 ingår, läs vilka.

Nyheter från webben

Niam köper för 5 miljarder

Ekonomisk krisande danskt bolag säljer.

Kollektivavtal klart mellan Fastigo och Fastighets

– Förhandlingarna har stundtals varit tuffa men ändå konstruktiva och vi är nöjda med att ha träffat ett treårigt avtal helt …

Stendörren köper och hoppas på lyft

Stendörren köper fastigheten Båglampan 25 som ligger i Ulvsunda, nära Bromma flygplats, i Stockholm från Ankarhagen för 35 miljoner. Adressen …

Veidekke och AF bygger på Skeppsbron

I ett av Göteborgs hetaste områden, Skeppsbron på Södra Älvstranden, pågår nu en efterlängtad ansiktslyftning. Fem byggherrar har fått markanvisning …

Axfast hyr ut 1 700 kvm på Kungsgatan

Det stora kvarteret nu nästan fullt uthyrt.

Stor lista: Kommunerna med högst andel bostadsrätter

Ny statistik från SCB. Fastighetsvärlden listar utökad statistik från 290 kommuner. Läs hur läget ser ut ut runt om i landet.

Castellum redo satsa på flera större 08-projekt

Bolaget går på offensiven efter att ha byggt upp en projektbank. Läs mer om storbolagets nya strategi för huvudstadsområde.

Balder hyr ut hela 38.000 kvm kontorslokaler

FV avslöjar. En av de fem största kontorsuthyrningarna under 2000-talet. Men avtalet med ett av landets mest kända bolag är speciellt.

Swedavia vill snabbsälja

Hoppas på en ny kanonaffär. Stort hotell med nästan 500 rum ska få ny ägare.

Platzer förvärvar av Skanska för 410 mkr

Priset är 45.500 kr/kvm för det framgångsrika spekulationsbygget. Platzer vill köpa mer i närområdet.