Newsec köper stort danskt förvaltningsbolag

Newsec köper det danska förvaltningsbolaget Datea med 400 anställda. Genom affären kan Newsec Property Asset Management framöver erbjuda sina tjänster i alla de nordiska länderna. Totalt har hela Newsec efter affären 1.300 anställda och förvaltar fastigheter värda 370 miljarder kronor.

Newsec har varit på frammarsch inom förvaltning de senaste åren, både genom organisk tillväxt och företagsköp. I Sverige har man stora prestigeuppdrag åt bland annat Folksam Fastigheter och Alecta. Hösten 2016 expanderade i Norge genom att köpa Basale från Obos (läs mer här). För några år sedan köpte man även JLL:s förvaltning i Sverige (läs mer här).

Björn Lindeborg VD för Newsec Property Asset Management är mer än nöjd med det senaste förvärvet när han berättar om affären för Fastighetsvärlden:

– Vi är jättenöjda, och vi har följt den tillväxtstrategi som vi har haft. Vi vill utveckla morgondagens förvaltning och en större volym ger oss bättre förutsättningar. Det handlar speciellt om digitalisering inom den ekonomiska förvaltningen där jag tror att det finns mycket att göra, säger Lindeborg.

Danska Datea har 400 anställda och en ledande position inom förvaltning i Danmark. Datea har tre kontor, i Köpenhamn, Århus och Næstved. Bolaget omsatte 312,7 miljoner danska kronor det senaste räkenskapsåret. Säljer gör Dades (Det Almindelige Danske Ejendomsselskab), ett stort fastighetsbolag vars halva portfölj består av köpcentrum. Ägare bakom Dades är Aase og Ejnar Danielsens Fond samt Novo Holdings A/S och Tryghedsgruppen.

Bland de danska bolagets förvaltningsuppdrag finns förstås Dades fastighetsbestånd men även fler stora nationella institutioner, till exempel Danica och PFA Pension.

För Fastighetsvärlden är köpeskillingen okänd.

Lindeborg ser flera fördelar med expansionen in i Danmark.

– Vi jobbar med många internationella investerare och de ser ofta Norden som ”ett land”, så det känns extra bra att framöver kunna erbjuda förvaltning i Sverige, Finland, Norge och Danmark. Dessutom är graden av extern förvaltning lägre i Danmark än i Sverige så det kan finnas en potential för tillväxt, säger Björn Lindeborg till Fastighetsvärlden.

Totalt har Newsec Property Asset Management, efter affären, cirka 1.300 anställda. I Finland har man 260 anställda, i Sverige 320, Norge 260 och i Baltikum ett 30-tal.

Boris Nørgaard Kjeldsen, VD vid Dades.

– Just nu är det rätt tidpunkt för Datea att byta ägare, både ur ett marknads- och affärsstrategiskt perspektiv. Vi erhöll in ett antal bud på samma nivå, men för oss, som också är en av Dateas största kunder, var det viktigt att hitta en ny ägare med ett långsiktigt engagemang för företaget och gedigen branschkännedom. Vi har alltid betonat vikten av att fokusera på medarbetare och kunder och ser samma prioriteringar hos Newsec.

Framöver kommer förvaltningstjänster erbjudas i Danmark under Newsecs varumärke som Newsec Datea och Flemming B. Engelhardt kommer att vara chef för verksamheten.

Nyheter från förstasidan

Bildextra: AMF och Stordalen utökar ytan på succén Tak rejält

Nu blir det utebio, spa och mer baryta. Stordalen berättar om satsningen för Fastighetsvärlden. Se flera bilder.

Viktig milstolpe för TK:s försenade handelplats

Handelsplatsen Kulan i Gamlestaden går äntligen på utställning.

Exministern får toppjobb

Ersätter organisationens VD som lämnade tidigare i år.

Överraskande: Bonnier säljer i guldläge till Alma

Planerar för 30.000 kvadratmeter stor handelsplats i Häggvik.

Savills anställer ny projektchef

Förstärker projektteamet i Stockholm och Göteborg.

Nyheter från webben

Berglund tillbaka i VD-rollen

Tar över VD-stolen i bolaget under ett år. ”Känns väldigt roligt.”

Pegasus öppnar i Stockholm

Kontoret kommer till en början att drivas av Peter Wierth. Han kommer närmast från Reliers, där han tidigare varit ansvarig för …

Corem säljer bostadsprojekt i Lund för 260 miljoner

Corem har i samarbete med JM drivit bostadsprojektet på fastigheten Vipemöllan 38, öster om Lunds centrum. Nu har en detaljplan som …

Hemsö köper forskningscentrum för 1,1 mdr

Fastighetsbolaget investerar 1,1 miljarder kronor i det nya miljö- och forskningscentrumet i Duisburg. Fastigheten kommer att användas av myndigheten för …

Adlibris öppnar i Göteborg

Slår upp portarna till sin andra fysiska butik.

Bernstrom & Partners rekryterar från Savills

Kniper transaktionschef. ”Ett viktigt tillskott.”

Hon blir ny chef för affärsutveckling på Trianon

Värvar från kommunala MKB i Malmö.

Vasakronan redo för 130 lägenheter vid Telefonplan

Området vid Telefonplan fortsätter att utvecklas.

Castellum investerar 317 miljoner i bilkluster

British Motorgroup Stockholm ska sälja bilar i byggnaden.

”Svenskarna flög helikopter för att köpa fastigheter...”

Kreativ. Den stora investeraren Christian Ringnes berättar om ungdomliga synder, den framgångsrika affärsidén, den galna hobbyn och ger även sin syn på svenska fastighetsinvesterare.