Klubbat: Färdplanen för ”nya” Göteborg

Annons

Frihamnen först ut – full fart inför 400-årsjubileum. Det råder stor brist på moderna kontorslokaler i Göteborg och hyrorna har därmed rört sig uppåt. En av orsakerna är att kommunen under en längre tid hållit på besluten kring vad som ska hända med de jättelika områden som ingår i Centrala Älvstaden, alltså områdena på båda sidan älven, och i vilken ordning dessa ska bebyggas. Under torsdagskvällen klubbade kommunfullmäktige färdplanen, ”Genomförande av vision och strategier för Älvstaden”. Först ut blir Frihamnen.

– Min förhoppning är att det till Göteborgs 400-årsjubileum 2021 har byggts en avsevärd mängd bostäder och kontor på andra sidan älven, mitt emot operan. Då kan vi visa första steget på att staden växer ihop, vilket är målet, sade Anneli Hulthén, (S) kommunstyrelsens ordförande till Fastighetsvärlden i samband med det fullsatta Göteborgsseminariet under torsdagen.

Stadsarkitekt Björn Siesjö har sin bild klar för Frihamnen:

– År 2021 ska det finnas ett tydligt landfäste. Lokaler för 1000 arbetsplatser samt 1000 bostäder skulle markera att staden tydligt växt över älven, sade Siesjö.

Siesjö räknar även med att en park som upptar en tiondel av Frihamnen ska stå klar 2021 och han räknar med att hamnbassänger ska göras smalare för att likna ett mindre kanalsystem och skapa broar över dessa.

Nästa etapp ut är sannolikt Backaplan där arbetet i och för sig redan är i gång. Näst sist ut är Gullbergsvass som dock kommer att utvecklas i ett flertal i etapper eftersom området är stort och komplext. Sist ut är Ringön där Siesjös vision är att området inte ska rivas helt och hållet utan istället ska byggnad för byggnad rivas och ersättas med en ny. Motiveringen är att behålla den charm som en äldre miljö erbjuder men även att områden då även erbjuder lägre hyror vilket ger en mer blandad mix av hyresgäster.

Henrik Saxborn, tillträdande VD vid Castellum:

– Byggrätterna på andra sidan operan är jätteintressanta, blir bra. Jag hoppas Frihamnen/Bananpiren bebyggs så snart som möjligt.

Det har under en längre tid funnits en osäkerhet hur spelplanen ser ut.  Det har påverkat viljan från byggherrar vilket har bidragit till dagens situation.

Stadsarkitekt Björn Siesjö berättar för Fastighetsvärlden att politiker och tjänstemän från Göteborg vid ett flertal tillfällen besökt HafenCity i Hamburg för att se hur området runt Elbe utvecklats. Enbart Gullbergsvass är fyra gånger så stort som HafenCity. I magansinet Fastighetsvärlden Nr 10/2012 finns ett reportage över fyra sidor från HafenCity.

Fastighetsvärlden Idag 2013-02-22

Fler Nyheter från förstasidan

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Ny vd till Ikano Bostad

Går från vd-rollen på Besqab.

Arnhults egen klenod

FV går igenom det som återstår av de direktägda fastigheterna i det privata bolaget

Klart: Ny vd vid JM

Johan Skoglunds efterträdare utsedd.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Castellum hyr ut 2.800 kvm i Bromma

Tecknat tre hyresavtal.

Investerar i södra Europa

Berättar för FV om framtidsplanerna.

Tillbaka till förstasidan