Lästips: Historien om Mall of Scandinavia

Annons

Fyrfaldigade ursprunglig plan – Finanskollaps hotade fälla projektet. I mars 2008 presenterade köpcentrumjätten Unibail-Rodamco planen för att bygga ett köpcentrum intill den nya nationalarenan Swedbank Arena (dåvarande namnet) i Solna. Målet var en bit över 100.000 kvm handel, 230 butiker i tre plan och att anläggningen skulle stå klar 2012. Köpcentrumet skulle bli något i hästväg och störst i Norden. Bolaget uppgav att man räknade med 15 miljoner besökare per år.

– Vi klurade på namnet och testade flera som hade det stora amerikanska köpcentrumet Mall of America som förebild. Vi testade Mall of Sweden, Mall of Stockholm och till och med Mall of Solna. Men det var Mall of Scandinavia som vi alla direkt kände låg rätt på tungan, säger Lars Johansson, som vid tillfället var VD för Unibail-Rodamco och som numera bor i Portugal, till Fastighetsvärlden.

En av de första illustrationerna över hur det nya området med multiarenan och ett stort köpcentrum skulle bli. Den är från 2008.
Tidig skiss. En av de första illustrationerna över hur det nya området med multiarenan och ett stort köpcentrum skulle bli. Den är från 2008.

Våren 2007 började organisationen för bolaget Ny Nationalarena i Solna AB att ta tag i frågan att komplettera Arenastaden med ett litet köpcentrum. Kontraktet för fotbollsarenan var underskrivit och nu borde de planerade bostäderna och kontorslokalerna kompletteras med handel för att skapa en fullständig stadsdel.

– Vi hade skissat på ett köpcentrum om 25.000 kvadratmeter och ville testa idén på några aktörer. Vi kontaktade under hösten först Rodamco eftersom bolaget äger Solna Centrum. Men vi fick nobben eftersom 25.000 kvm ansågs bara bli ”ett centrum i mängden, berättade Lennart Daleke, VD vid projektbolaget, till nyhetsbrevet Fastighetsvärlden Idag vid tillfället.

Lars Johansson minns diskussionerna:

– Vi inom branschen har väl alla klurat på att någon gång bygga ”The Big One”, och här kände vi ganska direkt att det fanns möjligheter för något sådant. Vi kontaktade HUI för att få deras åsikt och vi kontaktade en arkitektfirma för att se om det gick rita in den volym som vi önskade på den tomt som föreslogs. Vi fick positiva svar.

Lennart Daleke:

– När det hade gått en månad, och utan att vi kontaktat någon annan aktör så hörde Rodamco av sig igen och sade att de ville göra något, men att det i så fall måste vara mycket större.

Fransk-nederländska Unibail-Rodamcos förslag innehöll alltså fyra gånger mer handelsyta än vad som efterfrågats och dubbelt så mycket som bolagets köpcentrum Täby Centrum innehöll vid tillfället.

Fabeges VD Christian Hermelin på platsen för Mall of Scandinavia och Friends Arena i oktober 2008. Foto: Mikael Sjöberg/Fastighetsvärlden
Övergiven plats. Fabeges VD Christian Hermelin på platsen för Mall of Scandinavia och Friends Arena i oktober 2008. Foto: Fastighetsvärlden.

Förslaget fick ett snabbt positivt bemötande. Det kastade dock om lite i de tidigare planerna för Arenastaden. 160.000 kvadratmeter kontor minskades till 100.000 och arenan flyttas något, 17 meter nordväst. Antalet bostäder förblev 1.800. Därefter har siffrorna åter justerats även om fotbollsplanen fick ett nytt läge med 17 meters skillnad.

Vid intressenten Fabege jublade Christian Hermelin och Erik Paulsson över beskedet.

– Vi hade inga problem med att ta in mer handel. Det gällde bara att lösa logistiken, säger Erik Paulsson.

– Både arenan och Mall of Scandinavia är dessutom utmärka bullervallar för bostäderna och kontoren, säger Christian Hermelin.

Hösten 2008 fanns det fortfarande spår av den tidigare verksamheten i det som då var Dalvägens Industriområde.
Sista rucklet. Hösten 2008 fanns det fortfarande spår av den tidigare verksamheten i det som då var Dalvägens Industriområde. Foto: Fastighetsvärlden.

Men det skulle uppkomma andra, globala problem. Som hotade att fälla hela projektet Mall of Scandinavia.

Lehman Brothers-kraschen i september 2008 förändrade villkoren. Finanskollapsen drabbade Frankrike och Nederländerna hårdare än Sverige. Unibail-Rodamco hade fullt upp på hemmaplan och lågprioriterade det stora projektet i Stockholmsområdet. Det drog ut på tiden och något investeringsbeslut kom inte. Intentionsavtalet hade löpt ut och många undrade om det alls skulle bli något. Åren gick.

Lars Johansson, tidigare VD Unibail-Rodamco Norden. Foto från en stor intervju med Fastighetsvärlden 2007.
Lars Johansson, tidigare VD Unibail-Rodamco Norden. Foto från en stor intervju med Fastighetsvärlden 2007.

– Personligen var jag optimist och vi på kontoret i Sverige trodde hårt på projektet och att det skulle bli av. Men det kröp in en allmän oro hos många, säger Lars Johansson.

Övriga i Sverige var pessimistiska och nästan alla på ”andra sidan” trodde att megaprojektet skulle dö. Men det var främst en person som kämpade vidare. Det var Erik Paulsson.

– Det brukar lösa sig, tänkte han, vis av erfarenhet.

Paulsson berättar dock att det fanns en reservplan, med en betydligt mindre galleria, som dock aldrig hann presenteras för någon.

Dalvägen 1958. Vy från Kv Farao mot väster. Foto: Olle Johansson, Solna stad/arkiv
Länge sedan. Dalvägen 1958. Vy från Kv Farao mot väster. Foto: Olle Johansson, Solna stad/arkiv

Men det dröjde ända till kvällen 22 december 2011 tills Unibail-Rodamco kom överens med markägaren Råsta Holding (ägs av Fabege, Jernhusen, Peab och Solna Stad) om villkoren och det hade slutförhandlats hela dagen på Linklaters advokatbyrå på Regeringsgatan.

Nyhetsbrevet Fastighetsvärlden Idag var först med att berätta nyheten och rubriken löd: ”Klart: Grönt ljus för jätten Mall of Scandinavia”.

– Det var väldigt komplicerade förhandlingar. Allt var komplext, med 3d-delningar av bostäder och kontorslokalerna ovan och det handlade om infrastruktur och allt möjligt, säger Lars Johansson.

Han berättar att ett 50-tal personer befann sig i några rum under en hel dag för att sy ihop de kontrakt som behövdes.

– Jag har aldrig varit med om något liknande.

Per Ronnevik, projektchef vid Unibail-Rodaco sade då:

–  Det här är en av de största investeringarna som gjorts i Sverige inom det här området. Vi kommer att sätta en ny standard för hur shopping ska upplevas.

Flygbild över Arenastaden 2205. Bild: Solna stad.
Inför exploateringen. Flygbild över Arenastaden 2005. Överst i bild finns Solna station, pendeltågsstationen. Bild: Solna stad.

Peab fick uppdraget att bygga köpcentret och kontraktssumman som kommunicerades var cirka 3,5 miljarder kronor. Peabs dåvarande VD och koncernchef Jan Johansson kommenterade:

– Mall of Scandinavia är Peabs hittills största entreprenad. Detta blir ett köpcentrum långt utöver det vanliga och tillsammans med våra samarbetspartners ska vi leverera med hög kvalitet genom hela processen, sade Johansson.

Lennart Johansson och Erik Paulsson i samband med första spadtaget för Mall of Scandinavia 2012. Den tidigare UEFA-presidenten hyllade Erik Paulssons insats för området. Foto: Fastighetsvärlden.
Genomförandekraft. Lennart Johansson och Erik Paulsson i samband med första spadtaget för Mall of Scandinavia 2012. Den tidigare UEFA-presidenten hyllade Erik Paulssons insats för området. Foto: Fastighetsvärlden.

Snart stod det att bygget av flaggskeppens hemvist skulle öppna 25 september 2015. En fredag. En superfredag – lönedag. Allt var perfekt.

Men byggarbetet försenades och upprepade skyddstopp har spräckt tidsplanen. Enligt rapporter till arbetsmiljöverket har arbetsmiljön haft så stora brister att arbetsplatsen utgjort omedelbar fara för liv. Peab har flaggat för att leveransen av Mall of Scandinavia kan komma att påverka bolagets resultat negativt.

Till följd av försenade byggarbeten tvingades öppningen flyttas sju veckor framåt, till 12 november.

Ett tag spreds rykten om att uthyrningsarbetet gick dåligt och det var SvD:s artikel från i slutet maj med rubriken ”Snart invigning – men jättegallerian ekar tom” som låg bakom det. Tidningens utsände hade överraskats av det såg ödsligt och inte klart ut när 23 veckor återstod. Unibail-Rodaco hade i och för sig inte varit överdrivet generöst med information kring uthyrningsläget.

I själva verket har uthyrningsarbetet gått bra – även om sannolikt Unibail-Rodamco hoppats på att attrahera flera unika varumärken. Enligt vad Fastighetsvärlden erfar har två internationellt välkända och högt eftertraktade kedjor ”tackat ja till Mall of Scandinavia, men nej till Sverige” – och därför blev det inget hyreskontrakt. Att bolaget dessutom nyligen har hyrt ut till många för Sverige nya kedjor i egna Täby Centrum påverkar förstås antalet nya kedjor i Mall of Scandinavia. Men en månad till öppning kunde Fastighetsvärlden berätta att 220 av 224 butikslokaler var uthyrda. Att så stor del av lokalerna i ett så stort projekt är uthyrda är sällsynt i Europa.

En tidig skiss över hur arenan, köpcentret och hotellet skulle se ut.
Första offentliga skissen. En tidig skiss över hur arenan, köpcentret och hotellet skulle se ut.

Mall of Scandinavia är den sista stora pusselbiten som återstår i bygget Arenastaden.

Planerna på en nationalarena för fotboll i vad som då var Dalvägens industriområde presenterades för allmänheten 1 april (!) 2006. Men att komma fram till den platsen var inte lätt. Efter att det stod klart att det var omöjligt att renovera det slitna 1958-bygget Råsunda Stadion började jakten på en ny plats för en ny stor nationalarena. Fotbollsförbundet trivdes bra i Solna och ville stanna inom kommungränsen, även om stora grannen Stockholm gjorde flera framstötar. Och Solna gjorde allt för att ha kvar ”sin” stolthet, fotbollslandslaget.

Vid Fabege hade Christian Hermelin och kollegorna vid Fabege börjat klura på den smått spektakulära idén att bygga en arena ovanpå spårområdet vid Solna Station och skapa en nordlig utgång på ena sidan av arenan, men den idén föll.

– Säkerhetsmässigt var det ett problem att ha en arena ovanpå tunnlar med tanke på sprängmedel och annat, och hade det väl gått så hade det tagit väldigt lång tid att driva igenom projektet, säger Christian Hermelin till Fastighetsvärlden.

Valet föll på Skytteholmsfältet, snett mitt emot Råsunda Stadion. Men det blev lokala protester och dessutom var det för trångt för att få plats med en stor fotbollsarena där.

Kommer du ihåg hur det såg ut 2007? Detta var Arenastaden före Friends, Mall of Scandinavia och Vattenfalls huvudkontor. Foto: Solna stad.
Jernhusen planerade bostäder. Kommer du ihåg hur det såg ut 2007? Detta var Arenastaden före Friends, Mall of Scandinavia och Vattenfalls huvudkontor. Jernhusen var stor ägare i området och hade sedan länge planer på att bygga bostäder vid Råstasjön. Foto: Solna stad.

Solnas ledande politiker blev allt mer oroliga. Det måste fram en plats där det går att bygga en arena. Nationalsporten ska räddas kvar i Solna, konstaterade de. Det är ju trots allt här som VM-finalen spelades 1958 och hela stan är full av stora fotbollar i betong för att visa var fotbollens hemvist finns.

Den nya platsen skulle visa sig bli den mest bortglömda i hela Solna, en plats där få Solnabor satt sin fot eller knappt visste var det låg.

Christian Hermelin och Erik Paulsson hade fortsatt att fundera. Vid den tiden hade Fabege huvudkontoret i Järla Sjö i Nacka och en dag satte sig duon i en hyrbil i riktning mot Solna och Dalvägens Industriområde. Bolaget ägde några fastigheter i området och ville hitta på något för att förändra förutsättningarna för området. De styrde in den röda hyrbilen, en Saab, in i området, med dörrarna låsta.

– Området var fyllt av skrotlager. Vi borde kunna göra något av området, berättar Erik Paulsson för Fastighetsvärlden att han tänkte.

Området var fyllt av lätt industri, rörmokare, storgross, industriskola, och tryckerier med mera. När mörkret lagt sig så var området inte precis 08-områdets charmigaste.

– Det var stora vakanser i området. Vi hade svårt i uthyrningsarbetet och hyrorna var låga, säger Christian Hermelin.

Duon Paulsson och Hermelin konstaterade att Dalvägens industriområde kunde vara perfekt för den nya nationalarenan. I området fanns det även, till skillnad från Skytteholmsfältet, betydligt mer plats även för annan exploatering. De fick medhåll av Ulf Brandt som då var exploateringschef vid Solna stad som även han hade klurat på området.

Lars-Åke Tollemark, VD Unibail-Rodamco Norden, inne i Mall of Scandinavia i september 2014. Foto: Mikael Sjöberg/Fastighetsvärlden
Framgångsmallen. Lars-Åke Tollemark, VD Unibail-Rodamco Norden, inne i Mall of Scandinavia i september 2014. Foto: Mikael Sjöberg/Fastighetsvärlden

Därefter har området utvecklats ungefär lika storskaligt som duon Paulsson och Hermelin skissat på. Med skillnaden att det gått mycket fortare när det gäller uthyrningen av de tiotusentals kvadratmeter moderna kontorslokaler som byggts.

Men åter till när planerna på arenan presenterades för allmänheten. Två veckor tidigare hade Solnas starke man Anders Gustâv (M) avlidit av en hjärtinfarkt ombord på ett flygplan på väg hem från fastighetsmässan Mipim i franska Cannes.

Mer än tusen svenskar från fastighetsbranschen hade varit på plats på Rivieran för att på ett eller annat sätt göra affärer, stora som små. Den största affären som ägde rum var dock att ett antal personer från bland annat Solna stad, Fabege, Peab och den stora markägaren Jernhusen kom överens om detaljerna kring en ny nationalarena för fotboll – i Dalvägens industriområde. Det blev Anders Gustâvs sista politiska beslut.

I pressinformationen som följde två veckor efter den inofficiella överenskommelsen i Cannes, 1 april, stod det att Svenska fotbollsförbundet tillsammans med Solna stad, Fabege, Jernhusen och Peab går in som partners i projektet för att bygga, äga och driva arenan. Kostnaden var budgeterad till 1,8 miljarder kronor och arena skulle få en publikkapacitet på 50.000 åskådare. Den sistnämna siffran förverkligas men till ett långt högre pris än den förstnämnda siffran.

I mars 2008, två år senare, presenterades alltså planerna på Mall of Scandinavia – som blivit ungefär som det ser ut idag. Dock försenat, tre år för att vara exakt – precis som nästan alla projekt i den storleksklassen ofta blir. Fastighetsvärlden skrev då att ägaren budgeterat med en investering på cirka 4 miljarder kronor, vilket var en obekräftad uppgift. Prislappen nu, enligt Unibail-Rodamco, ser ut att landa på cirka 6 miljarder kronor.

Erik Paulsson om bygget av Mall of Scandinavia, Friends arena, hotellet, bostäderna och kontorslokalerna:

– Det här projektet är ett av det mest spännande under mitt affärsliv.

Ännu en tidig skiss på de tre byggnaderna.
Tre ikonbyggnader plus massor av kontorslokaler. Ännu en tidig skiss på de tre byggnaderna.

Fabege (då under namnet Wihlborgs) blev fastighetsägare i Dalvägens industriområde via köpet av bolaget Fabege. Då ingick några fastigheter där. Därefter inköptes två fastigheter från Diligentia. Det handlade om fastigheterna Uarda 1 och 4 där Fabege nu utvecklar cirka 70.000 kvm kontorslokaler. Bolaget köpte även, via en bytesaffär, en fastighet från Humlegården, en oktagonformad byggnad som nu är riven, där Fabege nu bygger SEB:s huvudkontor. Därefter har Fabege även köpt en fastighet från Granen – efter en mycket utdragen affär – och på andra sidan spårområdet har bolaget förvärvat från Whitehall och Estancia. Bolaget äger i dag alla kontorsfastigheter i området utom två, en ägs av Skanska (som har stora projektplaner) och en av BMW (som driver egen verksamhet i huset).

Arenastaden popularitet har stigit snabbt hos potentiella kontorshyresgäster.

– Vattenfall var modigt som vågade kliva över tröskeln, säger Christian Hermelin.

I januari 2009 tecknade Vattenfall kontrakt med Fabege om 43.000 kvm lokaler för inflyttning hösten 2012. Det var alltså innan det fanns något besked om Mall of Scandinavia och det attraktiva matutbudet som finns där, innan beskedet om tunnelbana och i en tid där infrastrukturen i stort lämnade mycket att önska.

För Fabege summerar de fem största uthyrningarna i Arenastaden (Vattenfall, Teliasonera, SEB, Siemens och Ica) motsvarande 22 Hötorgsskrapor, räknat utifrån kontorsytan. 85 procent av de planerade kontorslokalerna i området är redan tingade.

En första illustration av nya Nationalarena för fotboll. Så blev det inte alls.
Zlatans borg. En första illustration av nya Nationalarena för fotboll. Så blev dock inte alls utseendet. Planerna på en arena i Dalvägens industriområde presenterades i april 2006.

För Fabege innebär det att det är dags för bolaget att börja leta efter ett nytt område i 08-området att utveckla.

För Unibail-Rodamco kunde Mall of Scandinavia blivit det andra nedlagda projektet på raken. I början av 2008 fälldes bolagets plan på en underjordisk galleria i tre plan om totalt 20.000 kvm butiker vid Odenplan. Röda skynken och protester från närboende låg bakom det nederlaget. Nu letar bolaget, som älskar jätteprojekt, efter nästa utmaning – kanske finns den i Göteborg?

Text Fredrik Engström

Ett tidigt förslag på hur entrén till Mall of Scandinavia skulle bli. Fasaden, i form av isflak med inspiration från skärgården är dock intakt. Själva entrén har förändrats.
Lysande isflak. Ett tidigt förslag på hur entrén till Mall of Scandinavia skulle bli. Fasaden, i form av isflak med inspiration från skärgården är dock intakt. Själva entrén har förändrats.

Fler Nyheter från förstasidan

Alm och Nyttobostäder slås samman – igen

Finansiella och legala orsaker bakom affären.

Bonnier ny ägare i Prisma efter affär i Kungens kurva

Affär med stor fastighet bredvid Heron city och Ikea.

Podcast: Om proptech och framtidens utmaningar

Nytt avsnitt från Verktygslådan. Proptech Swedens vd Roger Tofft gästar avsnittet.

Avicii-utställning blir kvar i Femte Hötorgsskrapan

Storsatsning lades ned. 7.500 kvm tomställs i city.

Köper nästan 200 bostäder

Kommunalt bolag i ännu en affär.

Vasakronan köper för 715 mkr

Affär mitt i Stockholm. Priset motsvarar 120.000 kr/kvm.

Flera gripna efter jordskredet vid Stenungsundsmotet

Misstänks ha orsakat skredet.

Corem säljer för 768 mkr

Avyttrar i två transaktioner. FV berättar om köparna och bestånden.

Som väntat ingen sänkning

Då kommer första sänkningen – spår tre inom ett år.

Så ska nya Lunakvarteret se ut – över 100.000 kvm

Vinnare i arktitekttävling har utsetts för Södertäljes största projekt på 50 år.

Ivars ättlingar tror på transformation

Vd Jan Mattsson berättar för FV om tre aktuella projekt, arkitekttävlingar och konkurrensen.

Satsar på vattennära hotell i Varberg

Nära fästningen och kallbadhuset inkluderat.

Advokatfirma flyttar till Norrmalmstorg

Tecknat nytt hyresavtal.

Köper från Övikshem för halv miljard

Köper 607 bostäder i nybildat bolag från allmännyttan.

Tillbaka till förstasidan