Av de fyra tävlande var endast tre med i slutgranskningen.

FV avslöjar: 4 byggherrar i kamp om ”nya Tors Torn”

Annons

Utvalda för att bygga landmärket – Slutredovisas om tre veckor. Under våren och försommaren ska det avgöras vem som ska tilldelas byggrätten till vad som tidigare kallades ”Tors Torn” vid Hagastaden i Stockholm. Projektet bär numera arbetsnamnen Kvarteret Helix och Innovationen. Efter att duon Oslo Naeringseiendom och Peab inte klarade att genomföra sitt planerade bygge av de omtalade tvillingskraporna kontaktades innan sommaren åtta potentiella byggherrar med ”genomförandekraft” för att ges möjlighet att bygga. Sex av de kontaktade svarade positivt och fem inledde arbetet, men NCC/Bonnierfastigheter hoppade av efter ett tag.

De kvarvarande fyra byggherrarna har gjort en delredovisning av respektive projekt och den 29 januari ska slutredovisning ske inför tjänstemän vid Exploateringskontoret och Stadsbyggnadskontoret.

– Vi kommer att granska ekonomi, gestaltning och mycket mer i respektive förslag. Det är mycket viktigt för områdets utformning att projektet blir av, säger Fastighetsvärldens källa.

Fastighetsvärlden kan avslöja att de fyra byggherrar som gör upp om att bygga Stockholms nya landmärke är:

  • Atrium Ljungberg (redan stor fastighetsägare i området och som även köpt en stor byggrätt). Arkitekt: Nyréns.
  • Duon Skanska och AFA Fastigheter/Bygg Vesta (oväntad konstellation. Bolagen äger inget i närområdet, Skanska bygger dock Nya Karolinska Sjukhuset). Arkitekter: Wingårdh och tyska Sauerbruch Hutton.
  • Diligentia (äger inget inom området, driver flera andra stora projekt). Arkitekt: White.
  • Oscar Properties Holding (ägs av Oscar Engelbert, driver även höghusprojektet Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden tillsammans med Skandrenting). Arkitekt OMA.

Detaljplanen är ganska öppen och de båda tvillingskraporna kan alltså innehålla bostäder båda två liksom kontor eller hotell. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är det inte helt uteslutet att två byggherrar kan få varsin skrapa. Men utgångspunkten är att en ska få båda. Högsta bygghöjd är satt till 146 meter och skraporna bedöms rymma 20.000 kvm BTA vardera men den effektiva lokalytan kan skilja mycket beroende på byggherrarnas kreativitet.

Fastighetsvärlden Idag 2013-01-10

Den 25 maj 2011 drog Stockholms stad tillbaka markanvisningen för Tors torn, och projektet ligger för närvarande på is. Anledningen var att företaget bakom projektet, Oslo Naeringseiendom, inte får ekonomin för projektet att gå ihop.
I maj 2011 drog Stockholms stad åter markanvisningen för Tors torn, och projektet låg länge därefter på is. Byggherren bakom projektet, Oslo Naeringseiendom, fick inte ekonomin för projektet att gå ihop. Flera investerare har hävdat att smala våningsplan högt upp är ”omöjliga” till följd av att stora ytor procentuellt upptas av hisschakt. Brand- och säkerhetsföreskrifter gör det även mycket dyrt att bygga så högt.

Fler Nyheter från förstasidan

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Tillbaka till förstasidan