Många ser chansen att tjäna en hacka på nyproduktion. Här Kista Torn i Stockholm.

Fler försöker stoppa spekulationsköpen

Annons

När bostadspriserna skenar ser många chansen att göra ett klipp.
Nu försöker allt fler byggherrar hindra spekulationsköpen.

De senaste årens skenande prisutveckling på bostadsmarknaden i Stockholm har lett till att fler tar chansen att tjäna en hacka på spekulation i nyproduktion.

Enligt bedömningar från byggherrar köps 10–20 procent av alla nybyggda bostadsrätter i Stockholmsområdet av personer som aldrig har tänkt flytta in.

Christian Dahlman, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad, har sett en utveckling mot att gemene man i större grad gett sig in
i spekulationsjakten.

– Vi uppfattar att en mindre andel av spekulanterna är personer som är insatta i branschen. Till dessa kommer en svans av opportunister som inte är insatta och kanske inte förstår riskerna. När priserna stiger som de gjort riskerar opportunisterna att bli fler, säger han.

Det bidrar i sin tur till att driva upp bostadspriserna ytterligare.

För byggbolagen riskerar fenomenet att ställa till stora problem om boprisrallyt stannar av – och köparna inte har råd att betala.

Flera byggherrar har därför valt att strama åt sina regler, visar en rundringning som FV gjort.

Bland dem finns till exempel HSB, Riksbyggen och Veidekke Bostad.

Förra året sa Veidekke nej till runt 100 personer som ville köpa nybyggda lägenheter i Stockholmsområdet, eftersom bolaget misstänkte att personerna köpte i spekulationssyfte.

Köpare i Veidekkes projekt får numera bara ha ett pågående köp åt gången.

– Vi känner att vi har ett ansvar som byggherre. Vi vill bygga för dem som ska bo. Vi vill inte heller hamna i juridiska processer för att människor har förköpt sig, säger Erik Carlborg, försäljningchef för region Mälardalen på Veidekke.

Han efterfrågar ett branschöverskridande samarbete för att komma åt problemet.  Samtidigt tycker han att bankerna borde bli nogrannare med sina lånelöften.

– Lånelöftena skulle till exempel kunna vara kopplade till ett projekt. Annars kan man använda ett lånelöfte flera gånger.

Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid KTH, konstaterar att spekulationsköpen är ett tecken på en skenande bostadsmarknad. Han anser att byggherrarna borde göra mer.

– Det enklaste vore att ha auktion och låta lägenheten gå till högstbjudande. Men det vill byggherrarna inte göra på grund av risken att inte få lägenheten såld, säger han.

Text: Marie Bergström

Fakta – Så gör byggherrarna

Veidekke: Köpare får bara ha ett pågående köp åt gången hos bolaget.

Riksbyggen: Bolaget har ändrat reglerna för förtur till att köpa bostadsrätter inom ramarna för sitt Bosparprogram. Nu dras de intjänade poängen som ger förtur direkt när ett förhandsavtal är undertecknat. En kund kan alltså bara använda sina poäng en gång.

HSB Stockholm: De stramade åt reglerna förra året. Köpare får bara ha ett pågående köp åt gången hos HSB Bostad och de får inte ha köpt och sålt vidare en lägenhet före tillträde de senaste fem åren.

Oscar Properties: ”Oss veterligen så förekommer det inte några spekulationsköp i våra bostadsprojekt. När det gäller nyproduktion är det dock en tämligen lång period mellan köp av lägenheten, och inflytt och då händer det att personers livssituation ändras och de väljer att inte flytta in”, säger Ulrika Arph, marknadschef på Oscar Properties.

Boklok: Bolagets pristaksklausul innebär att köparen fram till två år efter köpet bara får sälja vidare bostaden med en prisökning om högst 5 procent per år.

Wallenstam: Företaget säljer inte på ritning utan när huset börjar bli klart, oftast genom budgivning. ”Är priset marknadsmässigt från början borde det inte finnas mycket utrymme för spekulation” resonerar bolaget.

SSM: Byggherren tillåter överlåtelser av lägenheter först när föreningen har tecknat upplåtelseavtal, vilket sker 3–6 månader före inflyttning. ”I de fall en slutkund inte är beredd att teckna sig för att köpa en lägenhet flera år i förväg bidrar spekulationsköparna till att projekten ibland kan påbörjas. Det är emellertid viktigt för branschen och samhället att alla köpare har ekonomiska muskler att tillträda sina köp” resonerar bolaget.

Peab: Kunder får bara ha ett pågående bostadsköp i taget hos bolaget.

Ikano Bostad: Medlemmar i kundklubben får förtur till bostäder. Varje medlem får bara ha ett pågående köp åt gången.

Fastighetsvärlden 2016-02-20

 

Fler Nyheter från förstasidan

Podcast: Om proptech och framtidens utmaningar

Nytt avsnitt från Verktygslådan. Proptech Swedens vd Roger Tofft gästar avsnittet.

Bonnier ny ägare i Prisma efter affär i Kungens kurva

Affär med stor fastighet bredvid Heron city och Ikea.

Avicii-utställning blir kvar i Femte Hötorgsskrapan

Storsatsning lades ned. 7.500 kvm tomställs i city.

Köper nästan 200 bostäder

Kommunalt bolag i ännu en affär.

Vasakronan köper för 715 mkr

Affär mitt i Stockholm. Priset motsvarar 120.000 kr/kvm.

Flera gripna efter jordskredet vid Stenungsundsmotet

Misstänks ha orsakat skredet.

Corem säljer för 768 mkr

Avyttrar i två transaktioner. FV berättar om köparna och bestånden.

Som väntat ingen sänkning

Då kommer första sänkningen – spår tre inom ett år.

Så ska nya Lunakvarteret se ut – över 100.000 kvm

Vinnare i arktitekttävling har utsetts för Södertäljes största projekt på 50 år.

Ivars ättlingar tror på transformation

Vd Jan Mattsson berättar för FV om tre aktuella projekt, arkitekttävlingar och konkurrensen.

Satsar på vattennära hotell i Varberg

Nära fästningen och kallbadhuset inkluderat.

Advokatfirma flyttar till Norrmalmstorg

Tecknat nytt hyresavtal.

Köper från Övikshem för halv miljard

Köper 607 bostäder i nybildat bolag från allmännyttan.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Tillbaka till förstasidan