En handfull fastigheter har under de senaste åren sålts till ett pris som varit långt ifrån vad säljaren ursprungligen räknat med.

Fem andra affärer som svidit rejält för säljaren

De flesta som sålt fastigheter de senaste åren har gjort det med rejäla vinster. Men långt ifrån alla. FV listar några tidigare fiaskoaffärer.

Nästan alla fastighetstransaktioner som ägt rum de senaste åren som slutat med ett rejält dåligt ekonomiskt resultat för säljaren har två gemensamma bakomliggande orsaker, shoppingytor eller solitär byggnad. I några fall både och.

I alla fem affärer som finns på bild här ovan här finns det för övrigt utländskt kapital på säljsidan.

I Fastighetsvärldens Jubileumsmagasin som utkom hösten 2016 listas ett tiotal drömaffärer och transaktioner som blivit mardrömmar under de senaste 30 åren. (Jubileumsmagasinet går att ladda ner gratis här)

Men även de senaste åren, när fastighetsmarknaden kanske mått bättre än någonsin, har det förekommit affärer som sannolikt lämnat säljaren i tårar.

Nyligen kunde FV:s dagliga nyhetsbrev avslöja köpeskillingen för Rosengårds centrum som såldes förra sommaren. Priset var 275 miljoner kronor, Det är ett rejält värdetapp jämfört med priset för tio år sedan, närmare bestämt 40 procent (läs mer här). Det var Cornerstone som sålde till lokala Trianon.

I slutet av april sålde jätten Unibail-Rodamco sitt sista svenska sorgebarn, Eurostop Arlanda (läs mer här). FV saknar kännedom köpeskillingen men anläggningen har under de senaste åren nästan blivit spöklikt tom efter att även ankarhyresgästen Ica Maxi flyttat ut. Nya ägaren Arlandastad Holding, med Per Taube som huvudägare, ska förvandla handelsplatsen till event- och mässplats samt utöka hotellytorna.

I december 2016 sålde CBRE Global Investors handelsplatsen Stinsen till Magnolia Bostad. Priset var futtiga 700 miljoner kronor – att jämföra med 1,3 miljarder kronor när fastigheten förvärvades från CA Fastigheter 2007. Alltså ett värdefall på drygt 45 procent under innehavstiden (läs mer här).

För något år sedan sålde Eurocommercial Hälla Shopping i Västerås för 118 miljoner. Det kan jämföras med bolagets egen värdering på 303 miljoner några år tidigare. Ett värdefall på hela 60 procent som kan förklaras av att den tidigare grannen Ikea flyttat till ett konkurrerande handelsområde (läs mer här).

För en annan föga smickrande affär står Nordea Market, som för norska kunders räkning för ett och ett halvt år sedan sålde kontorsfastigheten Bastuban 1 i Mölndal till Balder för 365 miljoner kronor. 2007 inköptes den för 700 miljoner kronor. Att SCA flyttade från fastigheten halverade värdet, läs mer här.

(texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 4/2017)

Nyheter från förstasidan

Per Ronnevik lämnar Unibail-Rodamco

Berättar för FV om framtidsplanerna. Efterträdaren utsedd.

HSB säljer till Wonna I de Jong

Wonna I de Jong utökar ett redan betydande bostadsbestånd med fastigheter i Tyresö, Älta och Vårberg.

Kolterjahn blir chef för retail hos JLL

Nyligen blev det klart med ny analyschef till JLL. Fredrik Kolterjahn, som har den befattningen idag, går vidare inom företaget och blir chef för rådgivningen inom retail.

Klövern köper för 360 mkr i Västra Hamnen i Malmö

Förvärvar två moderna kontorsfastigheter i centralt läge från svensk institutionell placerare.

Myndighet i ny stor lokalsökning

Myndigheten kan komma att lämna stora lokaler i centrala Stockholm. Söker nu över 10.000 kvm för att jobba effektivare.

Nyheter från webben

Serneke bygger Tegnérs torn i Sabbatsberg

Serneke Bygg har tecknat kontrakt med kommunala Svenska Bostäder om att bygga ett 11-våningar högt punkthus i Sabbatsberg, det så kallade …

ADIA och Sturebadet överens om framtiden

Sturebadet och Abu Dhabi Investment Authority (”ADIA”) har idag tecknat ett samarbetsavtal som innebär att badets position stärks i kvarteret …

Humlegården hyr ut inom life Science i Hagalund

Andelen Life Science-bolag i Hagalund fortsätter att öka. Under våren har Humlegården tecknat avtal med ytterligare två biotechföretag, Scandinavian Biopharma …

H&M stänger historisk butik

Fastighetsvärlden avslöjar klädjättens beslut.

Heimstaden förvärvar 1.088 lägenheter av Stångåstaden

Köper stort kommunalt bestånd i Linköping.

Skanska säljer till Niam för 850 mkr i Stockholmsområdet

35.900 kr/kvm när Skanska säljer nyproducerat.

Klövern lanserar stort mäss- och hotellprojekt i Göteborg

Investerar en halv miljard. 30.000 kvm ska byggas. Kopierar koncept från Kista. Se flera bilder.

Nya Broskeppet förvärvar BoViva från Rikshem

Ny aktör tar för sig – läs om vilka som står bakom. Rikshem köpte beståndet för tre år sedan för 640 miljoner kronor.

Klart: Köper från Mengus mittemot Centralen

Ytterligare en transaktion inom Stockholms CBD är klar. Köparen har nu förvärvat för 4 miljarder kronor via tre transaktioner.