En handfull fastigheter har under de senaste åren sålts till ett pris som varit långt ifrån vad säljaren ursprungligen räknat med.

Fem andra affärer som svidit rejält för säljaren

De flesta som sålt fastigheter de senaste åren har gjort det med rejäla vinster. Men långt ifrån alla. FV listar några tidigare fiaskoaffärer.

Nästan alla fastighetstransaktioner som ägt rum de senaste åren som slutat med ett rejält dåligt ekonomiskt resultat för säljaren har två gemensamma bakomliggande orsaker, shoppingytor eller solitär byggnad. I några fall både och.

I alla fem affärer som finns på bild här ovan här finns det för övrigt utländskt kapital på säljsidan.

I Fastighetsvärldens Jubileumsmagasin som utkom hösten 2016 listas ett tiotal drömaffärer och transaktioner som blivit mardrömmar under de senaste 30 åren. (Jubileumsmagasinet går att ladda ner gratis här)

Men även de senaste åren, när fastighetsmarknaden kanske mått bättre än någonsin, har det förekommit affärer som sannolikt lämnat säljaren i tårar.

Nyligen kunde FV:s dagliga nyhetsbrev avslöja köpeskillingen för Rosengårds centrum som såldes förra sommaren. Priset var 275 miljoner kronor, Det är ett rejält värdetapp jämfört med priset för tio år sedan, närmare bestämt 40 procent (läs mer här). Det var Cornerstone som sålde till lokala Trianon.

I slutet av april sålde jätten Unibail-Rodamco sitt sista svenska sorgebarn, Eurostop Arlanda (läs mer här). FV saknar kännedom köpeskillingen men anläggningen har under de senaste åren nästan blivit spöklikt tom efter att även ankarhyresgästen Ica Maxi flyttat ut. Nya ägaren Arlandastad Holding, med Per Taube som huvudägare, ska förvandla handelsplatsen till event- och mässplats samt utöka hotellytorna.

I december 2016 sålde CBRE Global Investors handelsplatsen Stinsen till Magnolia Bostad. Priset var futtiga 700 miljoner kronor – att jämföra med 1,3 miljarder kronor när fastigheten förvärvades från CA Fastigheter 2007. Alltså ett värdefall på drygt 45 procent under innehavstiden (läs mer här).

För något år sedan sålde Eurocommercial Hälla Shopping i Västerås för 118 miljoner. Det kan jämföras med bolagets egen värdering på 303 miljoner några år tidigare. Ett värdefall på hela 60 procent som kan förklaras av att den tidigare grannen Ikea flyttat till ett konkurrerande handelsområde (läs mer här).

För en annan föga smickrande affär står Nordea Market, som för norska kunders räkning för ett och ett halvt år sedan sålde kontorsfastigheten Bastuban 1 i Mölndal till Balder för 365 miljoner kronor. 2007 inköptes den för 700 miljoner kronor. Att SCA flyttade från fastigheten halverade värdet, läs mer här.

(texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 4/2017)

Nyheter från förstasidan

Bildextra: AMF och Stordalen utökar ytan på succén Tak rejält

Nu blir det utebio, spa och mer baryta. Stordalen berättar om satsningen för Fastighetsvärlden. Se flera bilder.

Viktig milstolpe för TK:s försenade handelplats

Handelsplatsen Kulan i Gamlestaden går äntligen på utställning.

Exministern får toppjobb

Ersätter organisationens VD som lämnade tidigare i år.

Överraskande: Bonnier säljer i guldläge till Alma

Planerar för 30.000 kvadratmeter stor handelsplats i Häggvik.

Savills anställer ny projektchef

Förstärker projektteamet i Stockholm och Göteborg.

Nyheter från webben

Berglund tillbaka i VD-rollen

Tar över VD-stolen i bolaget under ett år. ”Känns väldigt roligt.”

Pegasus öppnar i Stockholm

Kontoret kommer till en början att drivas av Peter Wierth. Han kommer närmast från Reliers, där han tidigare varit ansvarig för …

Corem säljer bostadsprojekt i Lund för 260 miljoner

Corem har i samarbete med JM drivit bostadsprojektet på fastigheten Vipemöllan 38, öster om Lunds centrum. Nu har en detaljplan som …

Hemsö köper forskningscentrum för 1,1 mdr

Fastighetsbolaget investerar 1,1 miljarder kronor i det nya miljö- och forskningscentrumet i Duisburg. Fastigheten kommer att användas av myndigheten för …

Adlibris öppnar i Göteborg

Slår upp portarna till sin andra fysiska butik.

Bernstrom & Partners rekryterar från Savills

Kniper transaktionschef. ”Ett viktigt tillskott.”

Hon blir ny chef för affärsutveckling på Trianon

Värvar från kommunala MKB i Malmö.

Vasakronan redo för 130 lägenheter vid Telefonplan

Området vid Telefonplan fortsätter att utvecklas.

Castellum investerar 317 miljoner i bilkluster

British Motorgroup Stockholm ska sälja bilar i byggnaden.

”Svenskarna flög helikopter för att köpa fastigheter...”

Kreativ. Den stora investeraren Christian Ringnes berättar om ungdomliga synder, den framgångsrika affärsidén, den galna hobbyn och ger även sin syn på svenska fastighetsinvesterare.