Genesta andra fond, GNRE Fund II gör första förvärvet i Sverige.

Genesta förvärvar Arninge Centrum i Täby

Unibail-Rodamco avyttrar sin elfte handelsfastighet i Sverige. Denna gång är det Arvinge Centrum, och det är Genesta som köper. Stora investeringar väntar i närområdet de kommande åren.

Annons

Genesta GNRE Fund II

Arninge Centrum är sjunde förvärvet genom GNRE Fund II. Fonden investeringar i kommersiella fastigheter i Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors och Oslo och investerar även i butiks- och logistikfastigheter i nordiska storstadsområden. Fonden har i dag 373 miljoner euro i kapital från tolv institutionella investerare.

Visa faktaruta

Genesta har för sin andra fond förvärvat Arninge Centrum från Unibail-Rodamco. Köpcentrumet på 20.300 kvm ligger i Täby, cirka 15 km norr om centrala Stockholm.

– Vi är mycket nöjda med vårt första förvärv i Sverige med GNRE Fund för Genesta. Arninge Centrum har en fantastisk potential och vi ser positivt på handelsverksamheten i Sveriges snabbväxande kommuner. Arninge Centrum är fondens sjunde förvärv i Norden och vi fokuserar aktivt på att utöka vår portfölj av fastigheter i Sverige och i de andra nordiska länderna, säger David Neil, VD för Genesta.

Förvärvet involverar två byggnader, den ena med bland annat Ica som hyresgäst (byggnaden på bilden) och den andra byggnaden ligger mittemot och har bland annat Jula som hyresgäst. Arninge Centrum är i det närmaste uthyrt.

Roschi och KPMG har varit Genestas rådgivare i transaktionen.

– Genesta har förvärvat en fastighet med stor utvecklingspotential, och vi kan nu fokusera på vår kärnverksamhet, säger Lars Åke Tollemark, VD vid Unibail Rodamco Norden.

Unibail Rodamco har under det senaste decenniet arbetat med att sälja av de enheter som inte tillhör de allra största. Bolaget har bland annat sålt de fyra Eurostopanläggningarna i Halmstad (till Eurocommercial), Örebro (till Ancore), Jönköping (till M2 Gruppen) och Arlanda (till Arlanda Holding). Man har även sålt Tyresö Centrum (2011 till ING), Nova Lund (till Henderson). 2011 sålde Unibail-Rodamco ett paket med fyra handelsfastigheter, Väsby Centrum, Bålsta Centrum, en Ica Maxi-fastighet i Helsingborg och Haninge Centrum, till Grosvenor för 2,4 miljarder kronor, läs mer här.

Kvar i det svenska beståndet finns jättarna Mall of Scandinavia, Täby Centrum och Nacka Forum samt betydligt mindre Solna Centrum (hotelldelen såldes 2010 till Pandox och byggrätter på parkeringen såldes 2016 till Besqab). Den sistnämnda anläggningen har under den senaste tiden ofta uppmärksammats i lokala medier för tomma lokaler och butiksflykt, vilket Unibail-Rodamco förnekat.

Arninge är under stark omvandling. Bland annat ska TK Development bygga en stor handelsanläggning och Trophi ska bygga om Coop-fastigheten (köpt av Starwood). Dessutom planeras en hel del bostäder i närområdet.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Tillbaka till förstasidan