Genesta andra fond, GNRE Fund II gör första förvärvet i Sverige.

Genesta förvärvar Arninge Centrum i Täby

Unibail-Rodamco avyttrar sin elfte handelsfastighet i Sverige. Denna gång är det Arvinge Centrum, och det är Genesta som köper. Stora investeringar väntar i närområdet de kommande åren.

Genesta GNRE Fund II

Arninge Centrum är sjunde förvärvet genom GNRE Fund II. Fonden investeringar i kommersiella fastigheter i Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors och Oslo och investerar även i butiks- och logistikfastigheter i nordiska storstadsområden. Fonden har i dag 373 miljoner euro i kapital från tolv institutionella investerare.

Visa faktaruta

Genesta har för sin andra fond förvärvat Arninge Centrum från Unibail-Rodamco. Köpcentrumet på 20.300 kvm ligger i Täby, cirka 15 km norr om centrala Stockholm.

– Vi är mycket nöjda med vårt första förvärv i Sverige med GNRE Fund för Genesta. Arninge Centrum har en fantastisk potential och vi ser positivt på handelsverksamheten i Sveriges snabbväxande kommuner. Arninge Centrum är fondens sjunde förvärv i Norden och vi fokuserar aktivt på att utöka vår portfölj av fastigheter i Sverige och i de andra nordiska länderna, säger David Neil, VD för Genesta.

Förvärvet involverar två byggnader, den ena med bland annat Ica som hyresgäst (byggnaden på bilden) och den andra byggnaden ligger mittemot och har bland annat Jula som hyresgäst. Arninge Centrum är i det närmaste uthyrt.

Roschi och KPMG har varit Genestas rådgivare i transaktionen.

– Genesta har förvärvat en fastighet med stor utvecklingspotential, och vi kan nu fokusera på vår kärnverksamhet, säger Lars Åke Tollemark, VD vid Unibail Rodamco Norden.

Unibail Rodamco har under det senaste decenniet arbetat med att sälja av de enheter som inte tillhör de allra största. Bolaget har bland annat sålt de fyra Eurostopanläggningarna i Halmstad (till Eurocommercial), Örebro (till Ancore), Jönköping (till M2 Gruppen) och Arlanda (till Arlanda Holding). Man har även sålt Tyresö Centrum (2011 till ING), Nova Lund (till Henderson). 2011 sålde Unibail-Rodamco ett paket med fyra handelsfastigheter, Väsby Centrum, Bålsta Centrum, en Ica Maxi-fastighet i Helsingborg och Haninge Centrum, till Grosvenor för 2,4 miljarder kronor, läs mer här.

Kvar i det svenska beståndet finns jättarna Mall of Scandinavia, Täby Centrum och Nacka Forum samt betydligt mindre Solna Centrum (hotelldelen såldes 2010 till Pandox och byggrätter på parkeringen såldes 2016 till Besqab). Den sistnämnda anläggningen har under den senaste tiden ofta uppmärksammats i lokala medier för tomma lokaler och butiksflykt, vilket Unibail-Rodamco förnekat.

Arninge är under stark omvandling. Bland annat ska TK Development bygga en stor handelsanläggning och Trophi ska bygga om Coop-fastigheten (köpt av Starwood). Dessutom planeras en hel del bostäder i närområdet.

Nyheter från förstasidan

Svårsålt i lyxiga Continental

Möjligt prutläge i det exklusiva bostadsprojektet: ”Det blir aldrig värre än ett nej”. Läs hur många lägenheter som fortfarande är osålda.

Premiär: FV Quiz

Vad kan du om Jens Engwall, svenska fastighetsvikingar och ämnet ”kåkar, död och kriminalitet”? Gör FV:s frågesport!

ADIA:s planer för Stureplan försenas

Förvandling av Sturekvarteret fortsätter att skapa debatt. Under gårdagen sammanträde i stadsbyggnadsnämnden bordlades frågan.

Heimstaden förvärvar för närmare 4 miljarder i Danmark

Fortsätter expansionen i vårt grannland. Nu sker förvärv även utanför Köpenhamn.

Enkät: Flera partier öppnar för ombildning i Stockholm

Moderaterna vill sälja stadens bostadsfastigheter, Feministiskt Initiativ säger tvärnej och Centern nja. Så vill partierna göra med bostadsbeståndet.

Nyheter från webben

Faktorerna som kan utlösa nästa fastighetskris

Nedgång att vänta inom 18 månader spår rådgivarna.

Ramunderstadens VD lämnar

Ramunderstadens VD Thomas Angström har beslutat att lämna sin post efter drygt två år i bolaget. Beslutet har skett i …

Bygglov klart för höghushotell i Jönköping

Stadsbygnadsnämnden i Jönköping har godkänt Skanskas höghushotell i Tändsticksområdet i Jönköping, rapporterar jp.se. Därmed har ortens mest omdiskuterade hotell fått …

Cementa ett steg närmare flytt från Liljeholmen

Cementa har haft planer att flytta sin cementdepå̊ från Liljeholmen till Värtan under cirka 10 år. Cirka 2 000 nya …

Reklambyrå planerar lämna city för 6.000 kvm i Frihamnen

Gör ett udda val av läge när centrala lokaler lämnas.

Karlskronahem kan sälja mer

Det kommunala bolaget är i säljtagen och planerna att avyttra delar av sitt bestånd. Nu finns dock idéer att utöka försäljningen.

”Stort intresse för allt”

FV har frågat fyra rådgivare hur de ser på Stockholms stads kommersiella fastighetsbestånd.

Huge säljer till SBB för 200 mkr

SBB förvärvar nio fastigheter från kommunala Huge Fastigheter.

Dilemmat för 10-tals miljarder: Sälja eller behålla?

Stockholms stad har ”dolda” fastighetstillgångar för tiotals miljarder kronor. Det visar FV:s kartläggning. Ett år återstår till valet.

Ny stadsdel i Halmstad beräknas få 450 lägenheter

Kommunala HFAB och Fastighets AB Tornet säljer en del av marken i Lundgren Trädgårdar till Hökerum Förvaltning och Systemputs M.T.B …

Jefast tillträder ytterligare ett hus

Tidigare i år har Jefast via en bolagsaffär förvärvat en fastighet i centrala Helsingborg där det nu är dags för …

Viskaholm förhyrt till cirka 70 procent

Cirka 7.000 kvm kontor. Väveribolagets gamla lokaler i Borås ägs av Riksbyggen och AB Bostäder och de ska renoveras. Kontorsdelen …

Stor enkät: Flera partier öppnar för försäljning

Sälja eller behålla? De politiska partierna i Stockholm berättar hur de vill göra med det kommunala fastighetsbeståndet.

Tillbaka till förstasidan