Porträtt

Det enkla regerar

Doldisen från Göteborg har gjort en kometkarriär på fastighetsmarknaden. Erik Selin kontrollerar i dag personligen fastigheter för sju miljarder kronor plus att han är majoritetsägare i nya Balder. 1992, 24 år gammal, besökte han några bankkontor för att få låna de 20 miljoner kronor han behövde för att kunna göra sitt första förvärv på den havererade fastighetsmarknaden. Någon säkerhet hade han inte att erbjuda banken, utöver den aktuella fastigheten. Året innan hade han och några vänner fallit offer för finanskraschen. Högt spel med aktier och optioner hade satt Selins bolag i konkurs.

Mötet på banken gick bra och fastigheten i Ängelholm blev hans första. Sedan har han fortsatt göra affärer i ett våldsamt tempo. Nästan i det dolda har han byggt upp ett av Sveriges största privata fastighetsbestånd och han är dessutom vd i börsnoterade Balder. För tre månader sedan slog han till igen och köpte Skandrenting, som sysslar med uthyrning av lokaler, för fem miljarder kronor.
– Jag älskar att göra affärer. Det är det som är min drivkraft. Så enkel är det.
Fastighetsvärden träffar honom på det anspråkslösa kontoret på Götabergsgatan, tre parallellgator ifrån Göteborgs paradgata Kungsportsavenyn.
Han är mitt inne i ännu en affär. På skrivbordet ligger två räknedosor, i bokhyllan bakom honom ligger ytterligare två. Men merparten av kalkylerna låter han den egna hjärnan stå för.
Erik Selin vill ha det enkelt. Han nästan flyr undan uppgiften att beskriva strategier eller förklara affärsmetoder.
– Det krävs ingen större vetenskap eller långa analyser i den här branschen. Om det känns rätt att köpa en fastighet försöker jag att köpa den.
Selin saknar affärsbakgrund. Med modern som fysikprofessor och fadern som läkare gjorde han sin första affär som 14-åring. Investeringen var totalt 1900 kronor i aktier i bolagen Astra och Fortia. Det gav mersmak och insatserna blev senare allt större och därmed mer riskabla.
På golvet mittemot hans skrivbord står ”Globalekonomins fall”, en stor målning av Gunnar Thorén som blottar en liggande, söndervittrande finanshaj som tappat sin stora yuppienalle. Många besökare har reagerat med skepsis på tavlan, men Selin säger att han troligen ska hänga upp den när han får tid.

Tavlan skulle kunna vara en spegel. Det sved ordentligt för Selin när börsen i början av 90-talet snabbt började gå åt fel håll.
– Jag blev helt utblottad. Men jag har lärt mig jättemycket av finanskraschen. Det är väldigt lärorikt att gå på lite smällar och förlora pengar. Jag har blivit mer observant kring vad som kan gå snett. Jag tänker hela tiden på det som hände.
Han säger att förlusten inte var så mycket pengar med dagens mått, men att det var mycket om man är ung och inte har något annat.
Den första fastigheten han köpte kom efter tips från en bekant.
– Många tycker att det är konstigt att jag fick låna 20 miljoner kronor. Men avkastningen på bostadshus var 12–13 procent och räntan var 9 procent så det var en bra affär på alla sätt. Och varför skulle det vara djärvt eller farligt att köpa fastigheter när de är billiga?
Selin hade en del tur i sina första affärer. Den första fastigheten förvärvade han från det gamla byggföretaget Kullenbergs och den andra av börsföretaget Byggfast. Båda bolagen gick i konkurs strax efter att avtalen signerats, men innan tillträdet. Det gav honom möjlighet att pressa banken till bättre villkor.
Därefter fortsatte han med några köp i Skåne innan han bröt sig in på marknaden hemma i Göteborg. Några problem att få bankerna med sig har han inte haft.
– Banksystemet har efter krisen varit så tajt att det inte har varit möjligt att göra några vidlyftigheter. Det har varit en hård kontroll och noggranna analyser av kreditgivare.

Den fullständiga artikeln går att finna i Fastighetsvärlden nummer 10, 2005

Fler Porträtt

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Tillbaka till förstasidan