Krönikor

Ju rikare vi blir, desto mindre har vi råd med

Johan Hakelius är välkänd debattör och skribent. Han medverkar som regelbunden kolumnist i bland annat Aftonbladet, Affärsvärlden och Fastighetsvärlden.

Visa faktaruta

Det är ju inget snack om att vi har det bättre ställt nu än på 1700-talet, eller för den delen tidigt 1900-tal. Det gäller förstås om vi ser till de fattigaste, men det gäller också om vi ser till de rikaste. Det har funnits jättelika förmögenheter i historien, men vår tids stora förmögenheter slår alla rekord.

Ändå lämnade historiens relativt fattiga rikingar efter sig ett enormt kulturarv byggnader. De står där, århundrade efter århundrade, och ser bra ut.

Och vi då? Vad lämnar vi efter oss?

Det är något märkligt med fasader som uppförts under efterkrigstiden. På bara några år, i bästa fall några decennier, ser de skitiga och murriga ut. Ta en titt runt Stockholm: Universitet, Åhlénspalatset, Fältöversten, Kvarteret Trossen. Då och då försöker någon fixa till lite, som när Västermalmsgallerien slog upp, just i Kvarteret Trossen. Det håller aldrig mer än några år.

Länge trodde jag att det enda skälet till att det blivit så här, var att arkitekterna hade bestämt sig för att det är vulgärt att bygga vackert. Men jag har börjat ana att den ideologin antagligen gömmer ett försök att göra dygd av nödvändigheten. Jag misstänker nämligen att inte ens våra rikingar längre har råd att bygga vackert.

Det går inte att ”räkna hem” en hantverksmässigt skapad tegelbyggnad som Stadshuset längre. Men det går att ”räkna hem” ett plockepinn av rostfritt stål, som ”Stockholm waterfront”. Därför blir det ett sådant, med tillhörande arkitektonisk ideologi. Och om tio år, tjugo år, trettio år, kommer Stadshusets fasad att se lika bra ut som i dag.

Är det någon som tror att detsamma gäller Stockholm Waterfront? Jag tvivlar. Men ju rikare vi blir, desto mindre har vi råd att bry oss.

 

Fler Krönikor

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Tillbaka till förstasidan