Krönikor

Förfallna symbolhus

Malin Siwe är välkänd journalist som kritiskt analyserar och debatterar samhällsfrågor. Hon har varit anställd vid flera av landets ledande affärstidningar. Sedan fyra år tillbaka är hon ledarskribent på Expressen och medverkar även med krönikor ibland annat tidningen Fokus samt hos Fastighetsvärlden.

Visa faktaruta

Förmodligen har fler svenskar varit i Hanoi än i Ha-Neu, trots att den senare staden ligger så mycket närmre. Första spadtaget till ”kemiarbetarnas social-istiska stad” togs i juli 1964. I början på 1980-talet bodde bortåt 95.000 människor i Plattenbauten i hus som hette block det ena eller andra. Block 10 var störst: 380 meter långt, 11 våningar med 2.500 boende.

Halle Neustadt är inte längre än egen stad utan en del av Halle (Saale), störst i förbundslandet Sachsen-Anhalt. Hela Halle har, som så många östtyska kommuner tappat nästan en tredjedel av sin befolkning 25 år efter murens fall. Folk har dragit till västra Tyskland där jobben finns.  Men det är Ha-Neu som förlorat mest, stadsdelen nere under 45.000. Inte undra på. De flesta av våra miljon-programsområden ter sig varmt välkomnande i jämförelse.

Många hus i Ha-Neu har renoverats, andra har rivits. De fem ”Hötorgsskraporna” i centrum, en gång stolta signaturbyggnader för staden, är nu symbolen för förfallet. En är dassigt renoverad och hyser förvaltningen för långtidsarbetslösa, de andra fyra står tomma, balkonger är borttagna av säkerhetsskäl. Först nästa år ska staden besluta vad man ska göra med eländet.

I Sverige är de stora miljonprogrammen inte avfolkade, tvärtom är de överbefolkade enligt dagens standardnormer. Men uppgiften att renovera i stor skala är densamma som i stora delar av Östeuropa. Och där har man gjort väldigt mycket redan.

Svenska bostads- och byggföretag borde åka dit på studieresor.

Där finns byggtekniska lärdomar att göra, och sådana som handlar om stadsplanering och boendetrivsel. Som att ett nybyggt, totalt avvikande, stort hus i centrum kan skapa stolthet.

Salig Hundertwasser kan inte längre anlitas – som för Grüne Zitadelle i förortslimpornas innerstad Magdeburg – men de räta blockens enhetsterror kan med fördel brytas med något skevt och underligt.

Fler Krönikor

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Drömmer som Magdalena

”I sömnen kom den, den inre monologen, grubblerier från statsministern själv.”

Krönika

EU har problem

Från EU hörs allt oftare krav på att bojkotta den ryska gasen. Men att omvandla ord till handling går trögt. …

Tillbaka till förstasidan