Porträtt

”Bästa investeringen”

Attack. Fastigheter är Peter Forsbergs hittills bästa investering efter hockeykarriären. Nu vill han in på nya marknader och Stockholm är en av dem.

Peter Forsberg

ÅLDER:
42 år.

BOR:
Lägenhet i centrala Stockholm.

UTBILDNING:
Ekonomisk linje och nyligen en MDA-utbildning på Handelshögskolan.

KARRIÄR:
Vunnit allt inom ishockey. Dubbla OS- och VM-guld och dessutom vunnit Stanley cup två gånger. Korad till en av världens bästa inom sin generation.

AKTUELL:
Delägare i Forspro som i sin tur är delägare i fastighetsbolaget Lerstenen invest.

OM FASTIGHETS-BRANSCHEN:
”Jag har alltid varit intresserad och velat vara med och utveckla från scratch.”

KARRIÄREN I KORTHET
1992: Vinner VM-guld (andra gången 1998)
1994: Vinner OS-guld (andra gången 2006)
1996: Vinner Stanley Cup (andra gången 2001)
2002: Första fastighetsförvärvet
2011: Avslutar hockeykarriären och satsar på affärer

”Köpet av Umestan innebar att vi steppade upp i riskskalan några steg, men dock inte jämförbart med att investera i ett båt– eller byggbolag.

Visa faktaruta

Några minuter försenad kommer Peter Forsberg ut från det inglasade konferensrummet i lokalerna på Kungsgatan.

– Det var ett möte med vårt bolag som tillverkar aluminiumbåtar. Vill ni köpa en båt? frågar Forsberg och refererar till båtbolaget där Forspro är huvudägare.

Han har sedan hockeykarriären avslutades gjort ett dussintal investeringar, varav era i olika branscher. Några bra. Andra dåliga. Hela tiden blir han kontaktad för nya affärsplaner och under några minuters fotografering på Scandic Anglais blir han uppvaktad av en ung herre som uppger att han sökt Forsberg under något år för att presentera en affärsidé.

– Det är rätt ofta som vi blir tillfrågade eftersom vi positionerat oss som ett bolag som investerar i olika projekt. Men numera blir det en hel del nej. Jag tycker vi kommit till en punkt där det har blivit för mycket, säger Forsberg och skrattar.

Han driver bolaget Forspro tillsammans med sin far Kent. Att investera i fastigheter var Forsbergs första kapitalplacering och den ägde rum redan när han stod på toppen av sin hockeykarriär.

– Nog hade jag ganska tidigt börjat titta över olika sätt att investera pengarna. Ett ben inom fastighetsvärlden bedömde jag som en bra investering. Min far har jobbat som byggare på Skanska och det ena med det andra, så han har kopplingar.

Den första fastighetsinvesteringen ägde rum i Örnsköldsvik i början av 2000-talet. Forspro var intresserat och det var även bolaget Lerstenen som ägs av familjen Sällström från Umeå. Mäklaren sammanförde de både intressenterna och resultatet blev att bolagen förvärvade den aktuella fastigheten tillsammans.

– Då var jag mitt i hockeykarriären och var inte jätteinvolverad i den affären.

Därefter har de båda bolagen fortsatt förvärva tillsammans via bolaget Lerstenen Invest. Ägarandelen i de olika fastigheterna eller bestånden varierar men Forspro är stor minoritetsägare i samtliga.

I dag ingår totalt 220.000 kvadratmeter i beståndet, varav 2.000 bostäder om 120.000 kvm. Fastighetsvärlden bedömer värdet på hela Lerstenens ägda och förval- tade bestånd till cirka 3,5 miljarder kronor.

– Den del som vi har investerat i fastigheter är stor som den är i dag. Den har blivit större än vi ursprungligen tänkt oss, säger Forsberg utan att vilja uppge någon närmare fördelning av investeringarna utan nöjer sig med att konstatera att det är en ”betydande andel”.

– Lerstenens utveckling har varit god och samtidigt har vi haft en del andra bolag som kanske inte gått fullt lika bra. Därmed blir ju investeringen i Lerstenen större på det sättet också.

Peter Forsberg är relativt unik i sin tidiga affärssatsning. Många elitidrottsmän väntar till ett tag efter karriären med att investera det kapital som intjänats. Forsbergs tips till andra:

– Börja gärna lite tidigare, under karriären. Kolla in några olika branscher, men var väldigt noga med att kontrollera personen som du gör affärer med – om det egentligen går att lita på personen. Personen är väldigt viktig.

Forsberg avslutade hockeykarriären 2011 efter att ha haft stora skadeproblem i sin högerfot. Under rehabiliteringstiden hann han fundera mer över sin framtid och beslutade sig då för att det var dags att fortsätta studera. Under uppväxten i Örnsköldsvik gick han på hockeygymnasiet och var där en av fem som studerade vid den ekonomiska linjen. Men plugget var inte alltid prioriterat.

– Jag hann vinna VM innan jag hann gå ut det där.

Elva år i den nordamerikanska hockeyligan NHL, plus bonus och reklamkontrakt har enligt era källor och beräkningar gett honom någonstans runt 700 miljoner kronor före skatt i intäkter. När hockeykarriären var avslutad och karriären krönts med OS-, VM- och Stanley Cup-guld – samtliga mottagna två gånger – gick flytten till Stockholm och studier vid Handelshögskolan.

– Direkt när jag lade av började jag på MDA. Det var bara någon månad efter att jag spelat sista matchen.

Återkomsten till Sverige råkade dessutom tajma med att Lars Sällströms son Erik lämnade Diligentia (nuvarande Skandia Fastigheter) efter sex år för att i stället börja jobba helt inom familjebolaget. De båda delar kontor på Kungsgatan i Stockholm där Lerstenen har sitt Stockholmskontor. Ja, egentligen är det inte deras kontor eftersom de sitter inhyrda hos ett it-bolag.

– Självklart har jag även lärt mig mycket av Erik och Nicole (Forsbergs sambo, reds anm) som båda har högre utbildningar. Jag lär mig hela tiden.

Peter Forsberg

 

Sedan den yngre generationen Forsberg och Sällström intog mer framträdande positioner har fastighetsinvesteringarna accelererat. Sedan 2012 har nästan 2 miljarder kronor investerats, inklusive pågående nyproduktion, och det finns beslut om investeringar om ytterligare 400 miljoner. Värt att notera är att alla vinster återinvesterats i verksamheten.

Fastighetsinvesteringarna hade länge ett fokus på bostäder. Men just 2012 förvärvades Umestan företagspark, några minuters promenad norr om Umeå centrum, för 470 miljoner kronor. I den affären finns även tre lokala aktörer med mindre ägarandelar.

– Vi hade nog ursprungligen inga planer på att förvärva mer kontorsfastigheter men det blev så. Det var Lars som såg en möjlighet. Men det var ingen stor risk, utan många hade långa hyreskontrakt. De gånger vi vågat oss utanför bostäder har det gått riktigt bra, över all förväntan – både när det gäller Umestan och våra båda hotell. Där har vi högre avkastning.

Hotellen som Forsberg pratar om finns i Umeå och Örnsköldsvik. Båda har Elite som hyresgäst och hotellkedjans ägare Bicky Chakraborty är även delägare i en av hotellfastigheterna. Kring det sistnämnda var det mycket strul innan det blev av, men när Chakraborty klev in i bilden gick det snabbt.

– Det känns som att vi har en bra relation och från vår sida tycker vi att samarbetet fungerat jättebra. Det känns som att han tycker så också eftersom han kontaktar oss även för nya saker. Det är kul att han vill jobba med oss. Han är en fantastisk entreprenör.

Men det är inte den enda fastighetsinvesteringen som varit kämpig. När Lerstenen Invest var redo för en miljardinvestering i Umeå, efter att ha vunnit en markanvisningstävling, som skulle resultera i bostäder, hotell och simhall, ändrade kommunen i förutsättningarna i ett sent läge.

– Det var otroligt struligt kring badhuset, där vi även ville bygga hyresrätter runt omkring. Men kommunen tog tillbaka badhuset, och med bostäderna har inget hänt, även om vi fortfarande hoppas att det ska hända något. Det blev hotellet som vi fick behålla.

– Bostadsdelen fick nobben av länsstyrelsen. Men vi har inte gett upp. Jag satt med på bra många möten kring det där, men det är ändå ingenting jämfört med den tid som Lars och Erik har lagt ner.

Framöver är det högst troligt att duon Forspro och Lerstenen sprider sina investeringar mer geografiskt.

– Vi överväger att förvärva i Luleå, Gävle och i Stockholmsområdet. Erik har faktiskt nyligen lagt ett bud i Stockholm, men det räckte inte hela vägen. Nya marknader är i sig inget självändamål, men det kan vara så att Umeå inte räcker för att vi ska kunna hålla den takt på nyproduktion som vi önskar.

När det gäller hotellfastigheter kan det bli aktuellt med investeringar även i andra orter om de sker tillsammans med Chakraborty.

Forspro, och även Lerstenen, är sedan 2013 även storägare i det nya byggbolaget Selbergs som grundades tillsammans med tre avhoppare från NCC. Bolaget har ännu Luleå och Umeå som sina marknader men siktar på hela Norrlandskusten plus Stockholmsområdet.

– Vi får se om det blir byggbolaget eller fastighetsbolaget som lämnar komfortzonen på riktigt först. Byggbolaget var först till Luleå.

I tre av bostadsprojekten som Lerstenen Invest driver i Umeå, om totalt 263 lägenheter, varav två färdigställda och ett pågående, är även en annan rad (och ännu aktiv hockeystjärna) delägare, Nicklas Bäckström.

– När han frågade mig hur det gått hittills med vår investering gick jag i god för investeringarna och sa att hittills har det aldrig gått sämre än budget utan tvärtom.

Peter Forsbergs investeringar i fastigheter har blivit större än han ursprungligen tänkt sig. Nu vill han investera i Stockholmsområdet.
Peter Forsbergs investeringar i fastigheter har blivit större än han ursprungligen tänkt sig. Nu vill han investera i Stockholmsområdet.

Fastigheter och stadsutveckling upptar Forsbergs tid lite alltjämt, och han konstaterar att han gillar de uppgifter som följer med jobbet och investeringarna.

– Jag gillar alla delar. Nicole brukar anmärka på att jag när vi är ute och kör bil ganska ofta kommer med idéer om att det borde byggas olika saker på olika platser. Jag har alltid varit intresserad av att få vara med och göra saker från ”scratch”.

Men han är inte helt nöjd med allt han ser:

– Många städer börjar bli allt mer likartade, speciellt när man kollar på köpcentrum. Jag tycker att det är tråkigt att utbudet har blivit detsamma med samma butiker överallt. Pelles TV & Radio finns inte längre, det är lite synd. Det är bara de stora drakarna kvar.

– Stadskärnorna har dessutom förändrats till följd av de stora handelsområdena utanför. I centrum har de istället blivit väldigt mycket kaféer. Det är ju Coffehouse, Starbucks, Waynes och andra överallt numera.

Att investera i fastigheter utan att det sker tillsammans med Lars och Erik Sällström ser han nästan som uteslutet, såvida det inte kommer ett investeringsförslag där Sällström tackar nej. Han uppskattar samarbetet mycket och konstaterar att det är smärtfritt.

– Vi har inte haft mycket tjafs under den här tiden. Vi kompletterar varandra bra. Vi har kunnat växa fortare tillsammans än vad som varit möjligt var för sig. Vi från Forsbergs sida har fått tillgång till en otrolig kompetens och fått en snålskjuts in på fastighetssidan. Jag litar på dem till hundra procent.

Hur mycket av din tid lägger du på fastighetsinvesteringar?

– Vi pratar rätt mycket fastigheter när jag är här på kontoret i Stockholm. Jag tycker att jag är bra insatt. Vi får ganska mycket förslag på projekt i Ö-vik och på andra ställen. Jag har åkt upp till Umeå ett flertal gånger och varit med när vi planerar för förvärv, projekt eller tittar på tomter.

Har du ingen känsla av att det går för långsamt när det gäller fastigheter. Kan du bli uttråkad?

– Nej, absolut inte uttråkad. Vi har haft rejält mycket att göra. Det har hänt mycket de senaste åren. Men jag är lyckligt lottad som inte behöver vara med i det dagliga arbetet med till exempel byråkratiska processer kring nyproduktion. Vårt projekt i Ö-vik höll vi på med i fyra-fem år innan det började byggas.

Hur riskbenägen är du när det gäller fastigheter?

– De hyresfastigheter som vi mestadels tidigare sysslat med har känts som väldigt säkra investeringar. Köpet av Umestan innebar att vi steppade upp i riskskalan några steg, men dock inte jämförbart med att investera i ett båteller ygbolag.

Hur långsiktig är du?

– Det här ska våra barn få ta del av senare. Fastigheter är en väldigt långsiktig investering.

Är det mer hockeykapital på väg in i Lerstenens projekt?

– Nej, inte som det ser ut just nu. Vi har pratat om det med någon men inte ställt någon konkret fråga. Vi har inte heller något jättebehov av mer kapital, men vi är öppna för nya samarbeten.

Hur ser du på fastigheter som investering för egen del hittills?

– Det har varit en fantastisk investering. Den bästa jag gjort.

Text Fredrik Engström
Bild Mikael Sjöberg

Fler Porträtt

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Tillbaka till förstasidan