Krönikor

Lyssna på taxichaufförerna!

För några år sedan var jag nere i Dubai för att prata om taxi. På vägen dit mellanlandade vi i Österrike. I taxin till flygplatsen hände det som borde vara både marknadsförarens och husarkitektens dröm. Vid ett rödljus vänder sig taxichauffören om mot oss i baksätet och undrar om vi har bråttom: ”You know, you must see this house, it is the most beautiful and fun, it is on the way, please can I take you there”? Chauffören erbjuder sig till och med att stänga av taxametern, om han bara får visa oss det bästa som Wien kan erbjuda.

Som väluppfostrade svenskar med gott om tid tackade vi ja till denna milda form av kidnappning. Efter en skakig buskörning längs gamla bruna 1800-talsavenyer tvärbromsade taxin framför en osannolik explosion av färger, former och rena tokigheter. Det var knökfullt med turister runt Hundertwasserhaus, ett kommunalt bostadshus med lökkupoler, takterasser, träd på balkonger och en färgsättning byggd på skaparen, konstnären Friedensreich Hundertwassers, idé om “fönsterrätt”: den som bor i ett hus ska ha rätt att måla om fasaden så långt han eller hon når från sitt fönster. Huset var, enligt en av de 1.230.000 (!) träffarna på Google, Österrikes fjärde största sevärdhet år 2005.

Strax före jul var jag på en presentation av Stockholms nya stationshus som ska byggas mitt emot T-Centralen. Allt var riktigt bra: smarta flöden, bostäder i övervåningar, genomtänkt hotell, bra ytor för kommers, caféer och mötesplatser i gatunivå. Men. När ordet släpptes fritt efter de proffsiga presentationerna blev det knäpp tyst i salen. Inga kommentarer. På minglet efteråt på Radissons skybar menade en kollega: ”Måste allt se likadant ut? Vem blir glad av ännu en fyrkantig plåtlåda i city? Inte min moster från Motala i alla fall.”

Sök gärna på webben och jämför dessa två hus: en färgsprakande turistmagnet i Wien och en normalanonym funktionell kvadratmeterbehållare som blir det första man ser från T-Centralen. Fråga någon som inte är i byggbranschen vilken sorts arkitektur som lättast blir ett vykortsmotiv. Förslag: bygg stationshuset helt enligt ritningarna, men ordna en tävling om fasaderna. Stockholm förtjänar roligare hus. Ge turisterna från Dubai något att snacka om. Och taxichaufförerna!

 

Vilken design gillar du bäst? Den i Wien till vänster eller den planerade mittemot Stockholms centralstation, till höger?

Annons

Fler Krönikor

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Krönika

Släpp sargen!

Dag Klerfelt om bostadsmarknaden och konkreta åtgärder för att åstadkomma balans på kort tid.

Krönika

Mallorca en solig ”safe haven” i en orolig omvärld

Andreas Eneskjöld om Ivar Tollefsens La Foresta, om den något galna prisökningen på nyproduktion i Palma och om att ön är vinnare i Europa vad gäller prisökning för privatbostäder.

Krönika

Se till att kungen får åka fyrspår

”All byggverksamhet fördyras och försenas av alla motstridiga krav.”

Krönika

”Alla är ute efter vår lägenhet – även våra barn”

Viktoria Walldin om bostadsmarknadens obalans, om ensamhet och om hur ekonomiskt tillgängliga bostäder för äldre kan frigöra stora bostäder.

Krönika

Demografi och fastigheter – kan man tjäna pengar på det?

Samir Taha om risker och möjligheter – rätt tidpunkt för att vara motvalls?

Krönika

Nytt år och nya möjligheter?

Christina Nyman om ökad optimism och en mer mixad framtidsbild för byggindustrin.

Krönika

När hyresgästen lämnar – eller när anbudet försvinner i bruset

Klaus Hansen Vikström om att kavla upp ärmarna efter en dansk skalle.

Krönika

Trump har en poäng

”Trump är något på spåren när han kritiserar den globala handeln.”

Krönika

”L’architecture est une expression de la culture”

Yves Chantereau om att arkitekturens problem är så mycket mer än en stilfråga. ”Vi kan klistra på konstiga pilastrar på våra projekt, ­men det kommer bara att se ut som ett slags fejkat Disneyland.”

Krönika

Bostadsmarknad och framtiden: Missförstånd, behov och demografi

Mona Kjellberg är bekymrad över hur många som verkar tro att bostadsefterfrågan, och därmed bostadsbyggande, styrs av de enstaka få procent som föds eller flyttar.

Krönika

Vill vi att staden ska se ut så här?

Monica Bruvik ser ett stadsrum som allt mer belamras med olagliga affischer och frågar sig vad priset egentligen är för den sortens marknadsföring.

Krönika

Med facit i hand…

Transaktionsräven Lars Johnsson har genom åren gjort prognoser och bedömningar av framtida avkastningar. ”Tänk om vi haft tillgång till facit då. Det har vi nu”, skriver han i en FV-krönika.

Krönika

Rivningens dyrköpta lockelse: När vi glömmer värdet i det välbyggda

Karolina Keyzer om hur lätt det är att kasta ut barnet med badvattnet när det ska byggas nytt.

Tillbaka till förstasidan