Krönikor

Dag… bli politiker?

”Dag, kan du inte bli politiker?” Diskussionens vågor går höga, ett antal motiv och argument radas upp, engagerat hävdar man sin uppfattning – då kommer det. Uppropet tas emot med blandad förtjusning – för jag har faktiskt varit rådgivare i ett antal politiska sammanhang. Blivit blandat hänförd och bedrövad över hur samhället styrs. Klart man borde engagera sig politiskt, men… annat kommer emellan – och det finns väl någon anledning till att det bara är 0,3 procent av folket som sitter i politiska församlingar. Men i en krönika kan man ju ta chansen att ställa några förslag:

Ägarlägenheter. Sedan 2009 är det tillåtet att bygga nya ”ägarlägenhetsfastigheter”. Utvidga detta till att också gälla befintliga hyresrätter i äldre bostadsfastigheter samt bostadsrättsföreningar, med direkt ägande efter andelstal. Den gemensamma förvaltningen tas om hand av en samfällighet på ett professionell sätt. Motiven är främst att möjliggöra:

  • Stegvis omvandling av bostadshyresfastigheter med överföring till hyresgäster, som vill bo kvar men äga sitt boende; (som t.ex. innebär att skötsamma driftiga hyresgäster i miljonområden stannar kvar samt driver på både fysisk och social upprustning)
  • Investering i bostadslägenheter för uthyrning vilket bidrar både till kapitalbildning och mångfald i ägandeformer (i en bostadssektor med omedelbart ofantligt behov av över 1.000 miljarder kronor d.v.s. motsvarande värdet av halva Stockholms Fondbörs)
  • Att den otidsenliga kooperativa förvaltningsformen bostadsrätt omvandlas till direkt och tydlig påverkan på boende och investering (och vi får bort den märkliga svenska varianten ”borätt” med luddigt ansvar och ofta en amatörmässig förvaltning).

Fri uthyrning av villor, ägarlägenheter och bostadsrätter. Inför både fri hyressättning (helt utan koppling till bruksvärdesystem). Motiveras av att:

  • Köpeskillingen bestäms helt på marknadsmässiga grunder och därmed också ränteutgifter som ofta ger en ödesdiger förlust vid uthyrning (vilket t.ex. leder till tvångsförsäljningar vid tillfälligt arbete på annan ort).
  • Det först då är möjligt att attrahera riskkapital till förvärv, renovering, ny- och ombyggnation av fristående småskaliga bostadsinvesteringar (vilket är en förutsättning för att klara framtidens investeringsbehov framför allt i miljonområdena).
  • Detta skulle frigöra flera 10.000-tals lägenheter för extern uthyrning i överhettade storstadsregioner (och en flexibel tillgänglig hyresmarknad för korttids boende är faktiskt en hygienfaktor både för omflyttning inom landet och med tanke på våra internationella relationer).
  • Samtidigt en liten test på att fri hyressättning i 98 procent av befintligt bestånd faktiskt bara motsvarar samma nivå som nyproduktion i grannkvarteret (och om någon absolut vill betala topphyra för vindsstudion på Östermalm så kanske det må vara hänt…?).
  • Att både boendenytta och avkastning som drivkraft skulle innebära dubbla skäl för investering i småskaliga bostadsinnehav – till gagn för en väl fungerande och stabil prissättning marknad (dvs tvärtom mot gängse uppfattning).

Fastighetsförsäljningar utan beskattning av reavinst. Höjdes från 20 procent till 22 procent. Avskaffa den helt. Motiv:

  • Detta är i praktiken en ”flytt- och pensionsskatt” som motverkar nödvändig omflyttning inom och utom landet, ändring av boendebehov och generationsväxling (och samhället liksom arbetsmarknad hämmas)
  • Uppmuntrar ytterligare småskaliga investeringar i lägenheter för extern uthyrning, med möjlighet till ”exit” med rimlig vinst (vilket samordnas med borttagen reavinst på andra tillgångsslag som aktier, fonder osv).

 

Dubbla fastighetsskatten och den kommunala fastighetsavgiften.

I denna fråga har ”röstfisket” nått astronomiska höjder, helt skiljd från vett och sans. Detta avslutande förslag som tillhör ”de heliga korna” (men bara i Sverige!) och ger spontant ett ramaskri – och sannolikt politisk harakiri just för tillfället.

Den totala fastighetsskatten uppgår idag faktiskt bara till cirka 40 miljarder eller mindre än 3 procent av det totala skatteuttaget. Som enda land i världen har vi avhänt oss den mest naturliga skatt som finns. En ökning finansierar både lättnaderna ovan – samt sänkning av skatt på löner och arbete (t ex den sedan 17 år ”tillfälliga” värnskatten. Motiv:

  • Se boende som konsumtion vilken som helst och att bostaden löpande beskattas under den tid man utnyttjar den.
  • Likställighetsprincip oavsett om man äger eller hyr ; den som placerar sitt kapital i andra finansiella tillgångar får beskattning på avkastning , men för boende får idag en löpande bostadsförmån lågbeskattad.
  • Innebär att stat och kommun får en skattebas som inte kan flyttas utanför gränserna.
  • Innebär att den kommersiella fastighetsektorn löpande i vart fall får betala marginell skatt , som dessutom kan läggas på hyresgästerna (orimligt att fastighetssektorn helt plötsligt blev ett skattefrälse).
  • I praktiken blir fastighetsskatten en schablonskatt som motiverar frihet från reavinstskatter (koppling ovan).

Koppling. Ovan har en röd tråd… mångfald av ägandeformer, friare hyressättning, möjlighet till kapitalbildning och förnyelse av bostadsbeståndet samt rimlig löpande beskattning istället för vinstbeskattning. Ger bättre bostadsområden, underlättar väsentligt tillgänglighet för olika boendealternativ och ger möjlighet till småskaliga bostadsinvesteringar.

Avslutningsvis – nedan kan man lämna kommentarer… Vore spännande att få igång lite respons och genmälen avseende ovan. Uppmanar alla (oavsett övrig politisk aktivitetsnivå) att lämna spontana synpunkter – med inspirerande utsikt över London Power Station, lovar jag att ge svar efter bästa förmåga…

Fler Krönikor

Krönika

Cityutveckling kan lyfta en hel stad

Monica Bruvik om vad Stockholm kan lära av den innovativa konst- och kulturstaden Borås.

Krönika

Mer viktigt än någonsin att lyssna på kunderna

Klaus Hansen Vikström om relationer med hyresgäster. ”Efter pandemin är kontorshyresgäster ungefär lika sällsynta som en dansk som säger nej till en snaps. De dyker upp sporadiskt för att hämta något. Så vad gör vi?”

Krönika

Simsalabim – recept för 2.000 nya bostäder i innerstaden

Anna-Carin Telin gör trolleritrick för att skapa nya och attraktiva bostäder.

Krönika

Så bra är bolagen på att ta hand om sina fastigheter

Lars Johnsson om det enda riktigt relevanta måttet i fastighetsaffärer.

Krönika

Avsaknad av logik kring bostäderna

”Men visst finns det lägenheter som inte borde ha kök.”

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Tillbaka till förstasidan