Krönikor

Andrahandsuthyrning ger inte fler bostäder

Anders Lago blev i maj 2011 förbundsordförande för HSB efter att ha varit kommunalpolitiker (S) i 25 år, varav de 12 senaste som kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. Han ingår idag också i styrelserna för Stockholms stadsmission och Kooperation utan gränser. Lago är född i Jönköping. Den 10 april 2008 talade Lago inför kongressen i Washington om Södertäljes mottagande av irakiska flyktingar.

Visa faktaruta

Regeringen har under de senaste åren genomfört flera förändringar på bostadsmarknaden, man har bland annat infört hyresgarantier för unga och ägarlägenheter. Det gemensamma för de insatser man gjort är att de inte ökat byggandet eller antalet bostäder, mer än högst marginellt. Inte heller har alla de utredningar som bostadsministern tillsatt ännu visat på hur nybyggnationen kan ta fart. Man kan verkligen fundera på hur de tänker där på Socialdepartementet, där Attefall och hans medarbetare finns: ”Vi måste göra något, så att det åtminstone verkar som att vi har handlingskraft och vill något”. Men faktum kvarstår, under de år som bostadsministrarna Odell och Attefall haft ansvaret har byggandet inte ökat. Tvärtom, under 2012 sjunker det från redan låga nivåer.

Detta sker samtidigt som en rad aktörer och organisationer återkommande pekar på att bristen på bostäder nu är tillväxthämmande. Situationen på bostadsmarknaden i tillväxtregionerna försvårar för företagen att locka kompetent arbetskraft och behålla ungdomar och studenter. Mer än var fjärde student har sagt att de funderat på att flytta från Stockholm på grund av bostadsbristen, och nästan varannan att de flyttar efter att studierna är avklarade. 64 procent av Sveriges befolkning bor idag i en kommun med bostadsbrist.

I våras presenterade Alliansregeringen ytterligare ett förslag, som de säger ska öka tillgången på bostäder. För att visa på vikten och handlingskraften lät man till och med Fredrik Reinfeldt och de övriga partiledarna presentera förslaget för media. Det ska bli lättare att hyra ut i andra hand, var budskapet. Man ska inte längre i efterhand ha möjlighet att pröva en för hög hyra. Och äger man en bostadsrätt så ska man få hyra ut den i andra hand oavsett om bostadsrättsföreningen är för eller emot. Man ska dessutom få ta ut en hyra, som av många ses som ett steg för att inför marknadshyror.

Bostadsminister Attefall och regeringen tror uppenbarligen att det finns många bostadsrätter som står tomma och oanvända, och skulle hyras ut om reglerna förändras. Jag vet att det inte är så. Visst finns det bostadsrätter som inte används, men nästan alltid handlar det om bostäder som ägs av företag och nyttjas periodvis, eller bostäder där ägaren bor en del av året. De lägenheter som står tomma och oanvända under längre tid är oftast redan idag uthyrda. Förslaget kommer därför inte innebära något större tillskott av lägenheter. Och det tillskott som eventuellt blir resultatet, om lagen ändras, kommer hyras ut till hyresnivåer som gör att de som mest skulle behöva dem är utestängda. Ungdomar, yngre familjer och studenter är inte välkomna.

Förslaget om en förändrad andrahandsuthyrning innebär att regeringen vill urholka både förenings- och ägarrätten. Det är bostadsrättsföreningen och dess medlemmar som äger fastigheten, och som därmed rimligen ska fatta beslut om de regler som ska gälla. Detta vill nu regeringen ändra på, och bortse från att det faktiskt är bostadsrättsföreningen som i demokratisk ordning ska bestämma över sin egendom. Det är förvånande att en borglig regering lägger förslag som faktiskt inskränker på detta.

Som väl är tror jag inte regeringens förslag kommer bli verklighet. Riksdagens ledamöter brukar vara kloka, och jag är helt övertygad om att de vill värna den mycket uppskattade svenska bostadsrättsmodellen.

Och när det gäller sakfrågan, att vi behöver fler bostäder, så behövs helt andra åtgärder. Det vore intressant om regeringen ville diskutera hur detta kan ske, istället för att ägna sig åt byråkratiska reformer som enbart försämrar boendeförhållandena för över 900.000 familjer i bostadsrätt.

Annons

Fler Krönikor

Krönika

Med facit i hand…

Transaktionsräven Lars Johnsson har genom åren gjort prognoser och bedömningar av framtida avkastningar. ”Tänk om vi haft tillgång till facit då. Det har vi nu”, skriver han i en FV-krönika.

Krönika

Rivningens dyrköpta lockelse: När vi glömmer värdet i det välbyggda

Karolina Keyzer om hur lätt det är att kasta ut barnet med badvattnet när det ska byggas nytt.

Krönika

Sluta gnälla om tuffa tider – lösningar finns…

Klaus Hansen Vikström om hur du måste skaka av dig bortförklaringarna och tänka kreativt.

Krönika

”Jag vågar inte gå till centrum – man kan bli skjuten”

Viktoria Walldin om ett samtal med en 11-åring och om att det är fastighetsförvaltaren som aktivt måste ta hatten som välfärdssamhällets förman.

Krönika

Det krävs mod att vara motvalls – är det dags att investera nu?

Samir Taha om förhållandet mellan ekonomi och psykologi. Hur kopplas detta till fastigheter?

Krönika

Nöjeslivet lyfter utdömd sektor

”Det är såååå viktigt att ha roligt och njuta. Visitismen regerar.”

Krönika

Cityutveckling kan lyfta en hel stad

Monica Bruvik om vad Stockholm kan lära av den innovativa konst- och kulturstaden Borås.

Krönika

Mer viktigt än någonsin att lyssna på kunderna

Klaus Hansen Vikström om relationer med hyresgäster. ”Efter pandemin är kontorshyresgäster ungefär lika sällsynta som en dansk som säger nej till en snaps. De dyker upp sporadiskt för att hämta något. Så vad gör vi?”

Krönika

Simsalabim – recept för 2.000 nya bostäder i innerstaden

Anna-Carin Telin gör trolleritrick för att skapa nya och attraktiva bostäder.

Krönika

Så bra är bolagen på att ta hand om sina fastigheter

Lars Johnsson om det enda riktigt relevanta måttet i fastighetsaffärer.

Krönika

Avsaknad av logik kring bostäderna

”Men visst finns det lägenheter som inte borde ha kök.”

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Tillbaka till förstasidan